Toinen raskaus on odottajalle monella tavalla toisenlainen kokemus kuin esikoisen odotus. Lue, millä tavoilla toisen lapsen odotus eroaa ensimmäisestä.

Viimeksi päivitetty 15.3.2023

1. Vauva-arjen ennakointi

Esikoisen odotus täyttää elämän kokonaisvaltaisesti

Ensimmäistä lasta odottaessa vauva on mielessä koko ajan. Odottaja on sekaisin välillä onnesta ja välillä huolesta.


 


Edessä on elämän suurin mullistus, sillä lapsen saamisen myötä elämään astuu valtava vastuu. Pian kotona asustaa olento, joka on täysin riipuvainen vanhempiensa hoivasta. Oman elämän herruus ei ole enää yhtä ehdotonta kuin ennen.

Parin päivän varoitusajalla tehdyt ulkomaanmatkat ystävien kanssa jäävät menneisyyteen. Omat menot pitää pian suunnitella sen mukaan, milloin on mahdollista saada lastenhoitaja.

Toinen raskaus voi jopa välillä unohtua

Toisen raskauden kohdalla asiat ovat toisin. Todennäköisesti äiti muistaa vain hetkittäin odottavansa lasta. Ensimmäisestä raskaudesta tuttu kriisivaihe jää kokematta, sillä elämä pyörii jo valmiiksi lapsen tarpeiden ympärillä.

Elämä pyörii jo valmiiksi lapsen tarpeiden ympärillä.

Myöskään huoli harrastuksista luopumisesta ei ole enää yhtä akuutti ja omien menojen sumpliminen käy vanhan kaavan mukaan. Kokemuksen kautta on jo huomattu, että lapset voi ottaa mukaan melkein minne vain, jos hoitajaa ei löydy.

2. Kasvavan mahan ihmettely

Esikoisen odottajalle vauvamaha on uusi, jännittävä ja ihmeellinen

Ensimmäisellä kerralla raskauteen kuuluvat kehon muutokset tuntuvat oudoilta. Etenkin vauvamahan kasvaminen on uusi ja jännittävä asia. Odottaja viettää normaalia enemmän aikaa peilin edessä uutta ulkomuotoaan ihmetellen ja vyötärön ympärystään mittaillen.

Mahan kasvu tuo tullessaan uusia tuntemuksia. Vatsanahkaa kiristää ja huoli raskausarvista saa äidin rasvaamaan kumpuaan jatkuvasti. Lisäksi kengännauhojen sitominen on yhtäkkiä yllättävän hankalaa.

Ensimmäistä lastaan odottavan silmissä koko kaupunki tuntuu olevan täynnä raskaana olevia naisia, sillä vauvamahoja tulee vastaa joka nurkan takaa.

Toisessa raskaudessa maha on kuin vanha ystävä

Toisen lapsen ollessa tekeillä maha on raskauden alusta asti kuin vanha ystävä. Turpoava vyötärön alue tuntuu heti tutulta ja omalta.

Nauhakengät jäävät sovinnolla kenkäkaappiin.

Usein maha kasvaakin aivan vaivihkaa. Äiti vain huomaa jonakin päivänä peiliin vilkaistessaan, että kumpu on pulahtanut esiin. Äiti ei ehkä osaa olla mahastaan yhtä innoissaan kuin ensimmäisessä raskaudessa, mutta masun vaivalloisuuskaan ei tuota enää paljon päänvaivaa.

Jatkuva rasvailu unohtuu ja nauhakengät jäävät sovinnolla kenkäkaappiin. Äiti kiinnittää huomiota muihin raskaana oleviin vain silloin, kun mahat törmäävät toisiinsa kauppakeskuksen tungoksessa.

3. Vauvan kehityksen seuraaminen

Esikoisen raskausajan kehitystä seurataan tiiviisti viikko viikolta

Kun perheeseen tulee ensimmäinen lapsi, äiti seuraa tarkasti, mitä sikiön kehityksessä tapahtuu kullakin viikolla. Odottaja pitää huolta, että myös lapsen isä on koko ajan perillä tärkeiden elinten kehitysvaiheista.

Vauvan tarkan koon miettiminen ja liikkeiden laskeminen ovat jokapäiväisiä asioita. Äiti myös muistaa ilmoittaa jokaisesta tuntemastaan muljahduksesta ja potkusta hihkaisemalla äänekkäästi.

Toinen raskaus sujuu ilman viikkojen herkemätöntä laskemista

Toisessa raskaudessa vauvan kehityksen seuraaminen ei ole yhtä intensiivistä kuin ensimmäisellä kerralla. Jatkuva sikiön kehitysvaiheiden seuraaminen ei tunnu enää tähdelliseltä.

Odottaja luottaa jo enemmän siihen, että luonto hoitaa työnsä.

Odottaja luottaa jo enemmän siihen, että luonto hoitaa työnsä, miettipä asiaa tai ei. Äidin voikin olla välillä vaikea muistaa tarkkaa raskausviikkoaan ja hajamielisyydestä kehkeytyy kiusallisia tilanteita. Toisen lapsen odottaja kuittaa sikiön potkut silittämällä mahaansa ja myhäilemällä itsekseen.

4. Synnytykseen valmistautuminen

Ensimmäisellä kierroksella synnytyskokemuksen kuvitteleminen on vaikeaa

Synnytys on ensimmäistä lastaan odottavalle äidille erityisen jännittävä asia. Kokemattoman on vaikea kuvitella, miltä synnytys todella tuntuu eri puolilla kehoa. Äiti valmistautuu koitokseen lukemalla satoja synnytyskertomuksia.

Valitettavasti kaikki kokemukset eivät ole kovinkaan rohkaisevia. Painajaismaiset tarinat massiivisista repeämistä ja sietämättömistä synnytyskivuista hiipivät vaivihkaa ensisynnyttäjän uniin.

Toisen lapsensa synnytykseen valmistautuva tietää, millaisia tuntemuksia on odotettavissa

Toista lasta odottaessa synnytykseen valmistautuminen on erilaista. Jos ensimmäinen synnytys on mennyt hyvin, olo on huomattavasti varmempi kuin ensimmäisellä kerralla.

Äidin on helpompi ennakoida, minkä tyyppinen kivunlievitys olisi itselle sopiva.

Omakohtaisen kokemuksen myötä on parempi tuntuma siihen, miltä synnytyksessä tapahtuu ja millaisia tuntemuksia kannattaa odottaa.

Äidin on myös helpompi ennakoida, minkä tyyppinen kivunlievitys olisi itselle sopiva ja kuinka pitkälle äiti on valmis sietämään kipua ennen lääkityksen pyytämistä.

5. Raskausoireiden sietäminen

Raskausoireet vievät voimat ensiodottajalta

Vaikka raskauteen liittyvät oireet ovat yleistä tietoa, aamupahoinvoinnin sitkeys saattaa yllättää ensimmäistä lastaan odottavan.

Alkuraskauden väsymys ja huonovointisuus ovat tainnuttava yhdistelmä ensikertalaiselle. Onneksi lepääminen on yleensä mahdollista huonon olon iskiessä.

Pahoinvoinnin lisäksi närästys kiusaa raskaana olevaa. Ensiodottajalle närästys voi olla täysin uusi tunne. Äiti välttää kaikkien ylimääräisten lääkevalmisteiden käyttöä ja koittaa siksi helpottaa outoa polttelua juomalla piimää ja syömällä kourakaupalla manteleita.

Toista lastaan odottava ei voi jäädä sängyn pohjalle

Toisessa raskaudessa pahoinvoinnille ei ole mahdollista antaa periksi, sillä esikoinen vaatii toimintaa. Äidin on lähdettävä leikkikentälle potkimaan jalkapalloa pahoinvoinnista huolimatta.

Toisessa raskaudessa pahoinvoinnille ei ole mahdollista antaa periksi.

Onneksi maalivahdin työt voi hoitaa myös hieman hitaammin. Toista lasta odottaessaan äitiä ei enää huvita leikkiä närästyksen kanssa.

Positiivisen raskaustestin valmistuttua äiti käveleekin suoraan apteekkiin ja ostaa suosiolla säästöpakkauksen närästyslääkettä.

6. Raskauskokemuksen jakaminen

Esikoista perheessä odottavat tulevat vanhemmat

Ensimmäisessä raskaudessa odottajia on yleensä kaksi: äiti itse ja lapsen toinen vanhempi. On ihanaa käpertyä kahdestaan sohvan nurkkaan tunnustelemaan vauvan liikkeitä ja suunnitella lapselle nimeä.

Yhdessä odottaminen ja söpöily on romanttista. Vauvan saamista voisi tunnelmoida tuntikausia. Jokaisen täyden raskausviikon juhlistaminen pienellä yhteisellä hemmotteluhetkellä tuo odotukseen juhlan tuntua.

Toisessa raskaudessa odottajia on yksi enemmän

Toisen raskauden kohdalla vauvan odottajia on useampia. Kahdenkeskiset lepertelyhetket ovat hyvin harvinaisia, sillä myös esikoislapsi on mukana odotuksessa.

Esikoiselle sisaruksen syntymä on ainutkertainen tapahtuma.

Esikoiselle sisaruksen syntymä on ainutkertainen tapahtuma. Ensimmäinen lapsi onkin yleensä hyvin kiinnostunut vauvan voinnista mahassa. Hänen kauttaan ihmetys uuden elämän syntymisestä tarttuu myös toiseen raskauteen.

7. Raskausajan ostokset

Esikoiselle on hankittava ”kaikki”

Ensimmäisen lapsen saaminen mahdollistaa aivan uudenlaisen ostoskierroksen. Nukenkokoisten haalarien ja töppösten ostaminen saa perhoset lentelemään vatsassa. Äiti ei voi olla ihmettelemättä, miten kukaan voi mahtua ostettuihin vaatteisiin.

Eteen tulee toinen toistaan suloisempia mekkoja ja pehmoleluja, jotka vauvan on yksinkertaisesti pakko saada. Vauva tarvitsee myös valtavasti käyttötavaraa. Tavaroiden pitää olla kotona valmiina, kun vauva syntyy.

Stressi oikeanlaisen syöttötuolin valitsemisesta voi olla valtava. Lisäksi äiti ostelee itselleen kauniita äitiysvaatteita. Kukapa ei haluaisi hehkua onneaan myös ulospäin?

Toinen raskaus tuo järjen shoppailuunkin

Toisella kerralla ostosten tekeminen on hyvin erilaista. Järki ja käytännöllisyys vaikuttavat viimein ostosvalintoihin. Kokemus kertoo, että söpöt mutta joustamattomasta kankaasta tehdyt prinsessamekot jäävät henkariin pölyttymään.

Ulkoinen hehkuminen ei tunnu enää tärkeältä.

Ostettavaa on myös huomattavasti vähemmän, sillä kaapit pullistelevat jo valmiiksi esikoiselta pieneksi jääneitä vaatteita ja vauvanleluja. Sama pätee äitiysvaatteisiin.

Ulkoinen hehkuminen ei tunnu enää tärkeältä. Esikoisen kanssa hiekkalaatikolla puuhaaminen on huomattavasti rennompaa verryttelyhousuissa kuin tyylikkäissä villakangashousuissa.

8. Muiden reaktiot

Ensimmäinen raskaus ja onnitteluviestien tulva

Ensimmäisen lapsen odotus saa myös lähipiirissä aikaan voimakkaita reaktioita. Kymmeniä onnitteluviestejä satelee sähköpostiin ja puhelimeen.

Joka puolelta tulvii niin paljon lastenkasvatusohjeita ja vinkkejä hyvien lastenvaunujen valitsemiseen, että vanhemmat ovat päästään pyörällä.

Jos odottavan pariskunnan vanhemmista tulee ensi kertaa isovanhempia, hössötys on sen mukaista. Ensimmäistä lastaan odottava äiti saa osakseen valtavasti huomiota kaikilta tutuilta ja sukulaisilta.

Äiti tunteekin itsensä välillä melkein prinsessaksi kaiken huolenpidon keskellä.

Toiseen raskauteen lähipiirikin suhtautuu maltillisemmin

Esikoisen syntymän jälkeen raskausuutinen ei juurikaan herätä kanssaihmisten kiinnostusta, sillä tieto toisesta lapsesta ei enää yllätä ketään.

Tieto toisesta lapsesta ei enää yllätä ketään.

Ulkopuoliset suhtautuvat raskauteen paljon maltillisemmin kuin ensimmäisellä kerralla. Yleisin kommentti on kysymys, miksi toista lasta ei hankittu jo aiemmin.

Kukaan ei enää tuputa neuvojaan, sillä vanhemmat ovat jo todistaneet kykynsä pitää huolta jälkikasvustaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?