adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Abortti ja mielenterveys

Abortin jälkiseuraus vai geeniperimän kirous?

Abortin jälkiseuraus vai geeniperimän kirous? 

Onko abortti naiselle yhdentekevä operaatio vai voiko raskauden keskeyttäminen aiheuttaa ikäviä mielenterveydellisiä seurauksia?  Tutkimustulokset riitelevät keskenään.

Tohtori Priscilla Colemanin tekemän tutkimuksen mukaan jopa yksi kymmenestä mielenterveysongelmasta on suoraa liitoksissa abortin aiheuttamaan ahdistukseen. Tuloksien mukaan myös alkoholin ja huumeiden väärinkäytön riski nousee huomattavasti raskauden keskeyttämisen jälkeen.


Tutkimukset ristiriitaisia


American Psychological Association totesi vuonna 2008, ettei abortit näytä aiheuttavan mielenterveysongelmia aikuisille naisille. Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa Jocelyn Warren tutkimusryhmineen esitti, ettei myöskään teininä tehty abortti nosta naisen myöhempää riskiä sairastua masennukseen.

Aikaisemmin tehdyssä tutkimuksessa on puolestaan osoitettu, että teininä lapsen hankkineet ovat masentuneempia kuin lapsettomat nuoret.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Englannissa väitellään

Englannissa psykiatreista koostuva paneeli arvioi tutkimustuloksia. He eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, kuinka vakavan psykologisen stressin raskauden keskeyttäminen aiheuttaa.

Paneeli oli kuitenkin yksimielinen siitä, että tehdyt tutkimukset vaihtelevat laadultaan. Osassa tutkimuksia ei ole esimerkiksi huomioitu laisinkaan naisen aikaisempaa mielenterveydellistä taustaa.

Julkilausumassa esitetään myös, ettei abortin tehneiden mielenterveyttä saisi verrata kaikkiin synnyttäneisiin naisiin. Paneelin mukaan raskauden keskeyttäneiden mielentilaa pitäisi verrata ainoastaan vastentahtoisesti lapsen synnyttäneiden mielentilaan.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

Lähteet:
Telegraph: Abortion increases risk of mental health problems
Telegraph: Abortion doesn't harm mothers mental health
Science Daily: Abortion Does Not Cause Depression or Low Self-Esteem in Adolescents, National U.S. Study Finds

 

Lue myös:

Annanko lapseni adoptoitavaksi?
Sikiön epämuodostumien perusteella tehtävät abortit yleistyneet selvästi
Abortti vai toinen lapsiPäivitetty 06.02.2012
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun