Kohdunulkoinen raskaus havaitaan yleensä 7.–9. raskausviikolla. Useimmiten tilanne on vaaraton ja menee ohi pelkällä seurannalla, mutta pahimmillaan kohdunulkoinen raskaus voi olla hengenvaarallinen. Kohdunulkoinen raskaus on melko yleinen tila: enemmän kuin yksi sadasta raskaudesta on kohdunulkoinen raskaus.

Mitä kohdunulkoinen raskaus tarkoittaa?

Kun munasolu kiinnittyy muualle kuin kohtuun, puhutaan kohdun ulkopuolisesta eli ektooppisesta raskaudesta. 1,4 % raskauksista on kohdun ulkopuolisia raskauksia.

Tyypillisesti kohdun ulkopuolisessa raskaudessa munasolu kiinnittyy munanjohtimeen (93 % tapauksista). On myös mahdollista, että munasolu kiinnittyy munasarjaan, kohdunkaulakanavaan, kohdunsarveen, vatsaonteloon tai keisarileikkauksesta aiheutuneeseen leikkausarpeen.

Mitkä ovat kohdunulkoisen raskauden oireet?

Kohdunulkoisen raskauden oireita ovat toispuoleinen alavatsakipu ja verinen emätinvuoto. Oireet alkavat tyypillisesti 7.–9. raskausviikolla.

Kovat kivut kielivät kiireellisestä tarpeesta päästä lääkäriin, mahdollisesti jopa ambulanssilla. Harvinaisessa tilanteessa munasolu voi olla kiinnittynyt munanjohtimeen, ja munasolun kasvaessa munanjohdin lopulta puhkeaa. Tämä aiheuttaa voimakkaan verenvuodon vatsaonteloon, voimakasta kipua ja yleensä sokin odottajalle.

Jos oireet ovat lievät ja istukkahormonin määrä on alhainen eli kohdunulkoinen raskaus ei ole edennyt pitkälle, tilannetta voidaan hoitaa pelkällä seurannalla. Jopa 2/3 lievistä tapauksista hoituu ilman toimenpiteitä.

Hoitokeinot

Hoitokeinona käytetään solumyrkkyä, metotreksaattia, joka tuhoaa kohdun ulkopuolelle muodostuvaa istukkakudosta.

On myös mahdollista, että päädytään tekemään leikkaus. Leikkauksessa saatetaan joutua poistamaan munanjohdin. Poistoratkaisu riippuu siitä, missä kunnossa munanjohdin on.

Tartu epäilykseen heti

Jos epäilet kohdunulkoista raskautta, asia kannattaa tutkia pikimmiten.

Mikäli kuukautiset tulevat joitaikin päiviä myöhässä, vaikuttavat poikkeuksellisen niukoilta ja tunnet lisäksi muita oireita (paineen tunnetta, lämpö, vihlontaa tai pistelyä alavatsassa) kyseessä saattaa olla kohdunulkoinen raskaus.

Vuoto ja vatsakipu paljastavat

Kohdunulkoisen raskauden tunnistaa useimmiten poikkeavasta vuodosta ja alavatsakivusta. Jos tunnistat oireet, kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä neuvolaan, gynekologiin tai päivystykseen.

”Tilanteessa, jossa vuoto on runsasta, olisi erityisen hyvä tarkastaa, ettei kyseessä ole kohdunulkoinen raskaus. Jos kyseessä on kohdunulkoinen raskaus, voi seurauksena olla sisäinen verenvuoto ja näin ollen vaaratilanne”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tiina Hakala-Ala-Pietilä sanoo.

Kohdunulkoiselle raskaudelle altistavat tekijät

  • aiemmin sairastettu klamydia tai muu sisäsynnytintulehdus
  • lantion alueen leikkaukset
  • aikaisempi kohdun ulkopuolinen raskaus
  • kuparikierukan käyttö
  • tupakointi
  • lapsettomuushoidot
  • endometrioosi
  • sektio
  • ärtyvän suolen oireyhtymä

Kohdunulkoinen raskaus saattaa uusiutua

Kohdunulkoisen raskauden uusiutumisvaara on 5–15 %. Siksi kannattaa muistaa asia myös uuden raskauden koittaessa: puhu asiasta neuvolallesi ja hakeudu lääkäriin kaikututkimukseen 7. raskausviikolla.

Lähteet: Käypä hoito | Duodecim, Kohdunulkoiinen (ektooppinen) raskaus | Laura Lampio: Keskenmenon taustaa ja diagnostiikkaa | Terveykirjasto | Tays

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?