Vaivan yleisyydestä huolimatta raskauspahoinvointiin ei vieläkään tunneta tehokkaita ja turvallisia hoitoja.

Viimeksi päivitetty 10.9.2010

Joka neljäs nainen kokee jonkinlaista raskauspahoinvointia raskauden alkuvaiheissa, mutta pahoja oireita on yhdellä sadasta.
Arvostetun Cochrane-verkoston katsauksessa havaittiin, että vaikka raskauspahoinvointiin on tarjolla lukuisia apuja, tutkimusnäyttö niiden tehosta ja sopivuudesta on vähäistä ja ristiriitaista.
Katsauksessa analysoitiin 27 satunnaistettua ja lumekontrolloitua tutkimusta, joihin yhteensä oli osallistunut noin 4 000 naista, joiden raskaus oli korkeintaan 20. viikolla.
Kuudessa tutkimuksessa testattiin akupainantaa ja kahdessa akupuntiota, mutta niillä ei saatu mainittavia vaikutuksia lumehoitoon verrattuna. Myöskään B6-vitamiinin, antihistamiinien, oksentelua ehkäisevien lääkkeiden, inkiväärin ja debendox-pahoinvointilääkkeen hyödyistä ei ollut selkeää näyttöä.
Inkivääriä ei enää suositella raskauden aikana, sillä jotkin sen ainesosat saattavat olla haitaksi sikiölle. Myös debendoxiin on yhdistetty sikiöhaittoja, mutta havainnot ovat ristiriitaisia. Lääkettä ei tiettävästi ole käytetty Suomessa.
Tulostensa pohjalta tutkijat toteavat, ettei nykytiedon perusteella voi sanoa mitkä hoidot oikeasti tepsivät raskauden aikaiseen pahoinvointiin. Mahdollisesti asia ratkeaa uusien tutkimusten myötä.
Arviolta neljännes naisista kokee jonkinlaista raskauspahoinvointia raskauden alkuvaiheissa, mutta pahoja oireita on yhdellä sadasta. Joskus pahoinvointi jatkuu koko raskauden.
Joillain lievä pahoinvointi lievittyy jättämällä mausteiset ja happamat ruoat ja kahvi ruokavaliosta ja syömällä usein ja vähän kerralla. Äidin pahoinvointi ei ole vaaraksi lapselle kunhan nesteytyksestä huolehditaan.
Copyright 2010 Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Library 2010;DOI: 10.1002/14651858.CD007575.pub2)
http://onlinelibrary.wiley.com/o/cochrane/clsysrev/articles/CD007575/pdf_abstract_fs.html
Lue myös:
Mitä mieltä olet artikkelista?