Raskausaikana lepo on tärkeää, mutta nukkuminen ja nukahtaminen voi olla melkoista taiteilua. Jokainen raskauskolmannes tuo nukkumiseen omat haasteensa.

Viimeksi päivitetty 26.8.2008

Hormonit väsyttävät alussa


 


Ensimmäisen kolmanneksen aikana keltarauhashormonin eli progesteronin lisääntyminen saa aikaan voimakasta väsymyksen tunnetta pitkin päivää, mutta rauhalliset yöunet saattavat jäädä pelkäksi haaveeksi.

Illalla hyvää nukahtamisasentoa saa hakea, sillä aristavat rinnat voivat tehdä ainakin vatsallaan nukkumisesta mahdotonta.

Ja juuri sillä hetkellä, kun uni on ottamassa vallan, tuleva äidin on kampeuduttava sängyn lämmöstä vessareissulle, ties kuinka monetta kertaa.

Mihin vuorokauden aikaan tahansa iskevä pahoinvointi voi sekin tehdä lepäämisestä vaikeaa.

Lue myös: Lantiopohjan lihakset joutuvat koville raskausaikana

Unia unia unia

Toisella raskauskolmanneksella hormonitasot kohoavat yhä, mutta eivät niin jyrkästi kuin raskauden alussa. Sikiö on asettunut mukavasti virtsarakon yläpuolelle, joten vessassakaan ei tarvitse ravata entiseen malliin.

Unenpäästä voi nyt saada kiinni paljon helpommin kuin ensimmäisellä kolmanneksella.

Toisaalta alkuraskauden aikana vaivannut pohjaton väsymys väistyy, joten nukkuminen ei ehkä tunnukaan yhtä tärkeältä kuin alussa!

Moni huomaa myös näkevänsä ennen kokemattoman usein eloisia ja kummallisia unia. Mieli valmistautuu edessä olevaan elämänmuutokseen.

Närästää, pissattaa ja kramppaa

Viimeisellä raskauskolmanneksella olo muuttuu taas tukalammaksi ja sen myötä uniongelmat palaavat. Kohtu alkaa taas painaa virtsarakkoa.

Närästys on loppuraskauden tavallinen vaiva, eivätkä levottomat jalat, kuorsaaminen ja suonenvedot auta väsynyttä odottajaa.

Lue myös: Suonikohjuja ja peräpukamia

Paras nukkumisasento?

Raskaana olevia neuvotaan totuttelemaan kyljellään nukkumiseen. Kylkiasennossa kohtu ei pääse painamaan alaonttolaskimoa (vena cava), jota pitkin veri virtaa alaraajoista takaisin sydämeen.

Liikaa nukkumisasennosta ei kuitenkaan kannata huolestua, jotta ei vain käy niin, että alkaa pelätä selälleen kellahtamista niin paljon, että ei huoleltaan saa unta ollenkaan. Jos vaikka selinmakuulleen unissaan sattuukin pyörähtämään, sitä mahdollisesti seuraava epämukava olo herättää kyllä.

Vinkkejä hyvään uneen

-Älä juo mitään kofeiinipitoista aamupäivän jälkeen.

-Älä syö suurta ateriaa juuri ennen nukkumaanmenoa.

-Jos jalkakramppi yllättää kesken unien, nouse seisomaan tai paina jalkapohjaa kovasti seinää vasten.

-Huolehdi riittävästä kalsiumin saannista, sillä kalsium ehkäisee kramppeja.

-Tyyny jalkojen välissä voi auttaa hyvän asennon löytymisessä.

-Vältä hikiliikuntaa juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta elimistö ei käy ylikierroksilla väärään aikaan.

-Yritä pitää vuorokausirytmi säännöllisenä: samaan aikaan nukkumaan ja hereille joka päivä.

-Jos uni ei tule, älä jää sänkyyn pyöriskelemään vaan nouse ylös ja esimerkiksi lue tai katso televisiota tai tee jotain muuta, josta nautit jonkin aikaa.

Missä vaiheessa raskautta aloit vältellä vatsallaan nukkumista? Osallistu keskusteluun: Millä viikoilla lopetit vatsallaan nukkumisen?

Teksti: Petra Houghton
Kuva: Crestock

Lähteet:

Kidshealth.org: Sleeping during pregnancy
Babycentre.co.uk: Sleep during pregnancy

 

Mitä mieltä olet artikkelista?