Loppuraskaudesta voi olla pelottavaa liikkua yksin autolla keskellä korpimaita. Etenkin jos supistuksia alkaa esiintyä, uskaltaako enää autoilla yksin? Kätilö Meri Haahtela kertoo näkemyksensä autoilusta loppuraskauden aikana.

Viimeksi päivitetty 6.6.2017

Nimimerkki kysyy:


 


Hei! Minulla tulee kohta täyteen rv 33. Käyn koulua toisella paikkakunnalla. Päivittäin tulee itse ajettua autolla n.160km.

Jouduin jäämään työharjoittelusta pois rv 27 (hoitoala), koska minulla tuli supistuksia liikaa rasittavan työn vuoksi. Supistuksia tulee kotonakin ollessa pieniä kotitöitä tehdessä 10–20 / päivässä. Ne ovat napakoita mahan kovettumisia. Viime päivinä on ollut menkkamaista kipua alavatsalla sekä muitakin kipuja alavatsalla ja ympäri vatsaa.

Onko turvallista ajaa itse autolla kouluun nämä 2 viikkoa ennen äitiysloman alkamista? Matkalla ei ole kuin yksi huoltoasema, ja tie on aika mutkaista. Liikennettä on kyllä paljon, mutta ei katuvaloja ja hirviä tällä seudulla liikkuu paljon.

Kätilö vastaa:

Mikäli kohdunsuulla ei ole tapahtunut minkäänlaisia muutoksia supistuksista huolimatta, voidaan olettaa, että kyse on ollut ns. harjoitussupistuksista. Tarkemmin tähän on vaikea vastata tietämättä, onko kysyjä ollut miten pitkään ja millaisin ohjein sairaslomalla supistusten vuoksi, millainen kohdunsuun tilanne on ollut, ja minkälaista seurantaa on suunniteltu jatkossa.

Kysyjällä on ollut menkkamaista jomottelua ja ilmeisesti supistukset ovat muuttuneet viime päivien aikana. Mikäli supistukset ovat toistuvia, ja/tai kivuliaita, ne voivat olla varsinaisia ennenaikaisia supistuksia. Tilanteen tarkistuttaminen lääkärin vastaanotolla on tällöin aiheellista.

Kipeät supistukset kannattaa käydä tarkastamassa

Mikäli supistukset kipeytyvät, ja/tai säännöllistyvät, eivätkä mene parissa tunnissa ohi, on syytä käydä tarkistuttamassa tilanne synnytyssairaalassa. (Lue lisäksi: Supistuksia yöaikaan.)

Pitkien matkojen ajaminen yksin raskauden loppuvaiheessa ei ole kovin turvallista. Etenkin tilanteessa, missä supistuksia tulee suhteellisen usein, kuljettajan huomio voi herkästi herpaantua supistuksen tullessa. Tällöin riski joutua onnettomuuteen, tai vaikkapa ulosajoon tieltä kasvaa huomattavasti.

Talvikeli lisää riskiä

Talvikeli, hirvet ja pimeä vuodenaika lisäävät myös onnettomuusriskiä. Kun tie on harvaan asutulla alueella avun saaminen onnettomuuden sattuessa voi kestää pitkään. Välimatkat ja läheisten taajamien koko (esimerkiksi se, onko siellä pelastusasema), sekä teiden kunto vaikuttavat avun saapumisen nopeuteen.

En siis voi suositella kysyjälle ajomatkojen jatkamista. Mikäli pitkiä matkoja on pakko ajaa, tulisi huolehtia siitä että mukana on kunnolliset välineet avun hankkimista varten, kunnollinen lamppu, sekä riittävästi lämmintä varustetta kylmää vastaan.

Pitkä autossa istuminen loppuraskaudessa vaikuttaa heikentävästi äidin verenkiertoon ja lisää veritulppien riskiä. Jaloittelutaukoja olisi hyvä pitää säännöllisesti.

Meri Haahtela, kätilö

Mitä mieltä olet artikkelista?