Talvella ihon tuottama D-vitamiinitaso tippuu lähes nollaan. Vau.fi mittasi yhteistyössä Terveystalon kanssa raskaana olevan äidin ja 5-vuotiaan lapsen vitaamiinitasot. Lue jutusta, mitä kokeissa selvisi ja mikä on riittävä taso odottajalle ja leikki-ikäiselle.

Viimeksi päivitetty 11.10.2012

Raskaana olevan äidin vitamiinitasoksi paljastui 47 nanomoolia per litra. Onko taso riittävä raskaana olevalle naiselle?


 


Vitamiinin imeytyminen vaihtelee. Myös ihon kyky tuottaa vitamiinia vaihtelee yksilöstä toiseen.

”Äidin 47 nanomoolia litraa kohden on matala. Vaikka riisitautiin sairastumisen raja on alle 20 nmol/l, raskaana olevalle suositus olisi 75–100 nanomoolia”, Terveystalon endokrinologi Anna-Mari Koski sanoo. 

Veren D-vitamiinipitoisuudet vaikuttavat kalsiumin imeytymiseen ja näin ollen luiden kuntoon. Alhaiset tasot raskausaikana voivat haurastuttaa äidin luita vakavalla tavalla. 

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Sopiva määrä odottavalle äidille? 

Mittauksissa käynyt odottaja oli nauttinut äideille suunnattua vitamiinivalmistetta. Hän sai tuotteen mukana 5 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. 

”Tuotteessa on varsin matala D-vitamiinipitoisuus. Virallinen suositus odottajille on 10 mikrogrammaa päivässä”, Koski sanoo. 

Kuinka paljon äidin pitäisi nauttia D-vitamiinilisää? 

”Yleissääntönä voidaan sanoa, että yhden mikrogramman lisääminen päivittäiseen saantiin nostaa yhden nmol/l-yksikön veressä. Itse suosittelisin tälle odottajalle 30 mikrogrammaa päivässä. Jopa 50 mikrogrammaa voisi olla hänelle hyvä, mutta silloin hänen pitäisi käydä mittaamassa pitoisuudet uudessa kokeessa”, Koski kertoo. 

Vaikka EFSA on juuri nostanut aikuisten turvallisen D-vitamiinilisätason 100 mikrogrammaan päivässä, pitää Koski suositeltavana verikokeessa käyntiä, jos syö päivässä yli 50 mikrogrammaa vitamiinilisää. 

”Vitamiinin imeytyminen vaihtelee. Myös ihon kyky tuottaa vitamiinia vaihtelee yksilöstä toiseen. Saantimäärien suhde veren pitoisuuksiin on varsin yksilöllistä”, Koski sanoo. 

Lapsilla vitamiinilisä erityisen tärkeä

Mittauksissa käynyt 5-vuotias lapsi sai tulokseksi 79 nanomoolia litraa kohden. Lapsi on saanut 20–25 mikrogrammaa vitamiinilisää päivittäin.

”Hänellä on hyvä pitoisuus veressä. Saantia ei tarvitse lisätä hänen kohdallaan”, Koski kertoo.

Monilla lapsilla D-vitamiinitaso on alhainen matalien suositusten takia. Virallisen suosituksen mukaan yli 2-vuotiaalle lapselle ehdotetaan 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä.

”Matalat D-vitamiinimäärät veressä vähentävät luukudoksen määrää. Luukudos saavuttaa maksimaalisen määränsä 20–30-vuotiaana, jonka jälkeen määrä alkaa pudota. Jos lähtökohta on matala, lapsella on suurempi riski saada murtumia luiden vanhetessa”, Koski sanoo.

D-vitamiinin muista hyötypuolista ei ole vielä vedenpitävää näyttöä. Asiantuntijat kuitenkin epäilevät, että suuremmat pitoisuudet veressä olisivat yleisen terveyden kannalta suotuisat.

”Tiedämme, että D-vitamiini osallistuu puolustusjärjestelmän toimintaan solutasolla. On esitetty, että D-vitamiinilla olisi ehkäisevä vaikutus sydäntautia, diabetesta ja syöpää vastaan. Väestötasolla voidaan sanoa, että kuolleisuus on matalimmillaan väestönosalla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus veressä on 70-80 nanomoolia litraa kohden. Kyseessä voi tosin olla epäsuora vaikutus”, Koski huomauttaa.

Kuinka paljon vitamiinia lapselle?

”Itse annan lapselleni 20 mikrogrammaa. Liiallista saantia ei tarvitse pelätä, sillä toksinen raja saavutetaan vasta kun veren pitoisuus on 250–400 nanomoolia litraa kohden”, Koski sanoo.

Yliannostus tarkoittaisi mittauksiin osallistuneen lapsen kohdalla, että päivittäinen saantia nostettaisiin vähintään sadalla mikrogrammalla. Suurilla annoksilla pahin seuraus olisi munuaiskivet ja liiallinen kalsiumin määrä veressä. EFSA:n suosituksissa yli yksivuotiaiden lasten turvallinen yläraja on 50 mikrogrammaa päivässä. 

D-vitamiinimittauksen hinta on Terveystalolla 65 euroa. Uniikki-kortilla mittauksen saa 45 eurolla.

Lähde: EFSA

Mitä mieltä olet artikkelista?