Raskauden vaiheita ja seurantaa


Raskaus on fyysinen mullistus

Raskaus ei ole sairaus. Se on kuitenkin rasitus naisen elimistölle ja kaikki elimet joutuvat mukautumaan uuteen tilanteeseen. Aineenvaihdunta vilkastuu, hengitys ja verenkierto tehostuvat, kohtu kasvaa ja istukka erittää monia entsyymejä ja hormoneja.

Lue lisää

Koska sikiön liikkeet on havaittavissa?

Ensimmäiset tuntemukset sikiön liikkeistä ovat usein epämääräisiä. Ensimmäisistä ”kupruista” ensisynnyttäjä saattaa syyttää ilmavaivoja. Viimeisinä viikkoina lapsen potkut voi jopa nähdä.

Lue lisää

Painonnousu raskausaikana

Raskausaikana ylimääräisiä kiloja ei kerry vain vatsaan. Myös rinnat kasvavat ja lantiolle kertyy kiloja.

Lue, kuinka paljon paino nousee raskausaikana keskimäärin ja osallistu gallupiin.

Raskausajan mielettömät mieliteot

Suolakurkkua ja jäätelöä, nam. Salmiakkia ja puuroa, herkullista!

Ruoka-aineisiin liittyvät mieliteot ovat tavallisia raskausaikana.

Raskausajan tarkastukset

Raskautta seurataan Suomessa tarkasti. Noin 32. viikolle saakka raskaana oleva käy äitiysneuvolassa kerran kuussa, sitten kahden viikon välein ja ihan loppumetreillä kerran viikossa.
Lue lisää

Ultrassa

Ultraäänitutkimus on vapaaehtoinen tutkimus, jonka tarkoituksena on raskauden keston määritys sekä sikiön rakenne- ja kromosomi-
poikkeavuuksien seulonta.
Lue lisää

Kohtu suojaa sikiötä

Kun elokuvissa raskaana oleva nainen liukastuu jäisellä tiellä, on seuraus ilmiselvä: äiti menettää lapsen. Populaarikulttuurin tuottama pelko on kuitenkin suuresti liioiteltu.

Kaatumisesta aiheutuvat keskenmenot ovat harvinaisia.

Kaksosraskaus

Kun mahassa on kaksi pientä möyrijää, on myös seuraukset sen mukaiset. Potkuja riittää, ja maha kasvaa kuin viimeistä päivää. Omista kokemuksistaan kertoo Sanna, 26. Lue lisää

Kotidopplerilla sydänäänien äärelle

Kotikäyttöinen doppler-laite antaa tuleville vanhemmille mahdollisuuden kuunnella sydänääniä. Onnekas voi kuulla pienokaisensa sydämenlyönnit jo yllättävän varhain. On kuitenkin hyvä muistaa, että kotikäyttöinen doppler ei ole yhtä voimakas kuin neuvolan ultraäänilaite, joten herkkähermoisille laite saattaa aiheuttaa turhaa huolta.

Lue lisää

Loppukesästä syntyvät lapset pidempiä ja vahvempia

Loppukesästä ja alkusyksyllä syntyneet lapset ovat pidempiä ja vahvempia kuin talvilapset, selviää laajasta tutkimuksesta. Miksi näin on?

Loppukesästä ja alkusyksyllä syntyneet lapset ovat pidempiä ja vahvempia kuin talvilapset, miksi?

Ultra paljastaa salaisuudet

Raskausaikana ultrakäynnit ovat tuttua puuhaa äidille ja myös monelle isälle.

Ultralla saadaan selville laaja kirjo erilaisia asioita niin äidistä kuin lapsesta.

Symfyysi-fundus-mitalla seurataan sikiön kasvua

Neuvolassa mitattava symfyysi-fundus eli häpyliitos-kohdunpohjamitta kertoo kohdun koon. Mittaa verrataan keskiarvoon, jonka perusteella sikiön kasvua seurataan.

Lue lisää

Sikiö muistaa jo varhain

Kyky muistaa asioita alkaa jo ennen syntymää, mutta tarkkaa alkuhetkeä tai muistin pituutta ei ole tiedetty. Nyt Maastrichtin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että jo 30 viikon ikäisillä sikiöillä on lyhytkestoinen muisti. Lue lisää

Kauniita kuvia, tarkkaa tutkimusta

Nykyaikaisella 4D-ultralla saa hienoja videoita vauvan liikkeistä. Myös vauvan rakenteellista kehitystä pystytään seuraamaan paremmin kolmiulotteisesta ultrakuvasta.

Lue lisää

Death metallia vai klassista kitaraa?

Äidit ovat laulaneet ja jutelleet maha-asukeilleen aikojen alusta lähtien. Nykyään sikiöt altistuvat hyvin erilaisille musiikkigenreille. 

Voiko jokin musiikki olla sikiölle jopa haitaksi?

Istukan tärkeät tehtävät

Istukka on raskaudelle välttämätön elin. Se huolehtii sikiön hapen ja ravinteiden saannista ja tuottaa tärkeitä hormoneja. 

Istukan toiminnan häiriintyessä sikiö saattaa olla vaarassa.

Julia tuli raskaana raskaaksi

Arkansasissa Yhdysvalloissa raskaana olleen naisen kohdusta löydettiin uusi nuorempi sikiö. 

Raskaana ei voi tulla uudestaan raskaaksi, eikö niin? Väärin!

Terveisiä mahasta!

Hei äiti! Se on meikä eli siis sikiö. Älä ole huomaavinasikaan, kun pistelen poskeeni sinun vaivalla ansaitsemasi sapuskat.Kirjasin muitakin toiveitani ylös, jos viitsisit vilkaista. Sain muuten aivotkin juuri tässä, että voitko äiti pyytää isukkia lukemaan Platonin dialogeja iltasaduksi. Kiitti etukäteen. Olet paras! Kiitti, äiti!

Lue lisää

VIDEO: Näin sikiön kasvot kehittyvät

Ihmiskasvot kehittyvät kohdussa kuin palapeli. Kasvojen vasen ja oikea puoli sekä kasvojen alaosa kohtaavat toisensa nenän alapuolella jättäen siihen uran, joka löytyy meiltä kaikilta. Tällä hienolla videolla näytetään, kuinka palapelin palaset loksahtavat kohdilleen.

Lue lisää

Pienoismalli sikiöstä

Ultrakuvat ovat kiehtovaa katseltavaa, mutta Japanissa voi mennä jo askeleen pidemmälle ja tilata sikiöstä pienoismallin. Hieno muisto vai vähän liian outo juttu? Katso kuvat ja video.

Lue lisää

Kuinka suureksi raskausvatsa voi kasvaa?

Raskausvatsan kasvua on mielenkiintoista seurata – ja joillakin se vain kasvaa ja kasvaa.

Katso videoilta, millaisiin ulottuvuuksiin naisvartalo venyykään.

Ovatko perheesi D-vitamiinitasot kohdillaan?

Talvi on tuloillaan. Pian ihon tuottama D-vitamiinitaso tippuu lähes nollaan. Vau.fi mittasi yhteistyössä Terveystalon kanssa raskaana olevan äidin ja 5-vuotiaan lapsen vitaamiinitasot. Lue jutusta, mitä kokeissa selvisi ja mikä on riittävä taso odottajalle ja leikki-ikäiselle.

Syksyllä kannattaa aloittaa koko perheen D-vitamiinikuuri, mutta paljon D-vitamiinia pitää oikein napsia?

Ensimmäinen yhteys

Ovatko ne ilmavaivoja? Vaiko kultakala mahassa? Ensimmäiset liikkeet voivat muistuttaa erehdyttävästi kuplintaa suolistossa.

Vau.fi:n foorumilla ensisynnyttäjät kertovat, milloin tunnistivat kuprut sikiön liikkeiksi.

Selviääkö sukupuoli mahan muodosta?

Onko lapsen sukupuolen ennustaminen mahan muodon perusteella pelkkää puppua? Nyt voit kokeilla. 

Selaa galleriaa ja katso pystytkö erottelemaan tyttö- ja poikamahat toisistaan!

Jos närästää, lapsella on tuuhea tukka – ja 8 muuta uskomusta

Voiko sikiön sydämen sykkeestä päätellä lapsen sukupuolen? Entä mitä voi päätellä siitä, että pahoinvointia ei ole pelkästään aamulla vaan pitkin päivää? Lue yhdeksästä raskausaikaan liittyvästä uskomuksesta.

Lue lisää

Harva vauva syntyy laskettuna aikana

Moni odottaa yhdeksän kuukauden vauvapalkintoaan juuri laskettuna aikana. THL:n Reija Klemetti kuitenkin pohtii, pitäisikö koko laskettu aika heittää romukoppaan: 

Tutkijat ovat osoittaneet, että aika on pelkkä epämääräinen arvaus.

7 uskomatonta asiaa, jotka raskaus saa aikaan kehossasi

Kun ajattelemme raskautta, ensimmäisenä mieleen tulee raskauspahoinvointi, väsymys ja omituiset raskausajan mielihalut. Ne ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu. 

Lue, mitä kaikkea uskomatonta kehossasi tapahtuu raskauden aikana.

HCG-hormoni kertoo raskauden kulusta

HCG-tutkimusten avulla voidaan saada tärkeää tietoa esimerkiksi ongelmista raskaudessa.

Raskaustestit mittaavat naisen HCG-hormonitasoja. Mitä muuta hormonitasot voivat paljastaa?

Ensimmäistä kertaa äitiysneuvolaan

Odottajan kannattaa tarkistaa viimeisten kuukautistensa alkamispäivämäärä ja suvun perinnölliset sairaudet ennen ensimmäistä neuvola-aikaa.

Kun raskaustesti näyttää positiivista, on aika ottaa yhteys neuvolaan.

Raskaus mullistaa myös hiusten ja kynsien kasvun

Raskaus saa ihmeitä aikaan niin naisen kehon sisällä kuin ulkopuolellakin. Myöskään hiukset tai kynnet eivät välty raskauden aikaiselta vuoristoradalta: joillakin hiukset tuuhenevat odotusaikana, mutta valitettavasti hiusten kasvulle voi käydä myös toisin päin. "Mulla lähtee hiuksia entistä enemmän. Tuntuu, että hiukset ei kasva sitten millään", eräs odottaja kertoo Vau.fi:n foorumilla.

Lue lisää

NIPT-tutkimus korvaa riskejä sisältävän lapsivesipunktion

Jos sikiöllä todetaan olevan kohonnut riski kromosomipoikkeavuuksiin, perheelle suositellaan lapsivesipunktiota tai istukkabiopsiaa. Syksystä 2014 lähtien keskenmenoriskin sisältävät tutkimukset korvattaneen NIPT-testillä. Kokeessa kromosomipoikkeavuudet pystytään havaitsemaan äidistä otettavan verikokeen perusteella.

Lue jutusta koska testi rantautuu Suomeen.

Selviääkö sukupuoli mahan muodosta?

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.