Millaisia oireita keskenmeno aiheuttaa? Entä onko keskenmeno kivulias tapahtuma? Keskenmenon kokeneet naiset kertovat.

Viimeksi päivitetty 21.10.2022

Keskenmenon kokeneet kertovat Vau.fi:n keskustelupalstalla, millaisia oireita heillä liittyi keskenmenoon.



Oireeton tai vähäoireinen keskenmeno

Aina keskenmeno ei anna itsestään erityisen selkeitä merkkejä. Näin kävi keskusteluissa nimimerkittä Siz kirjoittavalle:

”Keskeytynyt keskenmeno 6+2 (huomattiin n. 7+4), ja ei juuri muutosta raskausoireissa. Toki pahoinvointi yms. oli melko lievää ollutkin koko alkuraskauden ajan, ja jatkui myös sellaisena. Myös turvotus jatkui. Mitään vuotoja, kipuja tmv. ei ollut.”

Samankaltaisia oli myös nimimerkin Iiris_ kokemus omasta keskenmenostaan:

”Minulla ei ollut mitään oireita. Sain tietää nt ultrassa rv 12+3, että olikin kehitys loppunut jo viikolla 8… päinvastoin tuntuu, että pahoinvointi oli pahempaa ja kesti pidempään kuin aiemmassa raskaudessa (mistä terve lapsi). Ja nimenomaan pahoinvointia oli pidemmälle kuin milloin kehitys on loppunut. Omituista.”

Nimimerkki Ninni22 kertoo, että hänellekin tieto keskenmenosta tuli puun takaa.

”Mulla kävi niin, että varasin ajan yksityiselle varhaisultraan. Halusin vain mennä, kun niin moni muukin oli menossa.”

Ultrassa lääkäri kuitenkin totesi, että sikiö ei vastannut kehitykseltään raskausviikkoja eikä sydänääniä enää löytynyt.

”Se oli kamalaa! Minulla kuitenkin oli ollut koko ajan raskauden oireita: alamahan nippailuja, rintojen kasvua ja kipuja, väsymystä, etovaa oloa jne. Lääkärikin sanoi, että kohtuni oli kasvanut joka päivä, vaikka sikiö oli kuollut. Oikeasti voin sanoa, että olisin halunut ennemmin spontaanin keskenmenon! Ei ollut kivaa mennä iloisena ultraan ajatellen ’tänään kuulen vauvani sykkeen jne’. Ja kuulinkin huonoja uutisia”, Ninni22 kirjoittaa.

Aluksi pientä, myöhemmin runsasta vuotoa

Mammu83 on kokenut spontaanin keskenmenon, joka alkoi rusehtavana vuotona kuudennella raskausviikolla.

”Vuotoa kesti kolme päivää ja muuttui sitten veriseksi vuodoksi. Vuoto oli koko ajan niukkaa, ei jäänyt edes siteeseen asti. Yhdeksän päivää rusehtavan vuodon alkamisen jälkeen vuoto lisääntyi vähän ja sain lääkäriajan. Viikkoja siis kasassa 6+4.”

Ultrassa lääkäri totesi sikiön vastaavan viikkoja 5+5. Vuoto näytti tulevan kohdusta, ja lääkärin mukaan raskaudessa oli korkea keskenmenoriski. Kotiin päästyään Mammu83:lla alkoi runsas vuoto ja kivuliaat supistukset.

”Ruskuaispussi tuli samana iltana pois isojen hyytymien kanssa. Mutta ennen (varsinaista) keskenmenoa minulla ei ollut muita oireita kuin vuoto. Itselläni vahvimpana ’oireena’ oli koko ajan se tunne että nyt ei kaikki ole hyvin”, Mammu83 kertoo.

Ainoana oireena pahoinvoinnin loppuminen

Nimimerkki Ruru koki keskeytyneen keskenmenon, jonka ainoana oireena oli raskauspahoinvoinnin äkillinen loppuminen.

”Etova olotila alkoi minulla heti plussauksen jälkeen ja kesti aina sinne viikolle 8+. Keskeytynyt keskenmeno todettiin raskausviikolla 9, jolloin alkion todettiin jääneen 7+ viikon tasolle. Mitään vuotoja missään kohden ei ollut ja vatsakivut olivat koko raskauden ajan niitä kuukautismaisia jomotuksia, jotka jälkeenpäin ajatellen myöskin katosivat tuon etovan olotilan kanssa samoihin aikoihin”, Ruru kirjoittaa.

Keskenmenon oireet vaihtelevat

Keskenmenon oireet ovat yksilöllisiä. Toisilla on veristä tiputtelua, toisilla runsasta vuotoa hyytymien kera. Myös selkä- ja vatsakipu sekä kuukautiskipujen kaltaiset alavatsakrampit voivat liittyä keskenmenoon. Osalla taas ei ole lainkaan oireita.

Jos epäilee keskenmenoa, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Päivystykseen on harvoin syytä kiirehtiä. Alkuraskaudessa verinen tiputtelu on melko yleistä eikä välttämättä viittaa keskenmenoon.

Keskenmenon moninaiset syyt

Keskenmenon taustalla voi olla useita lääketieteellisiä syitä. Useimmiten kyse on sikiön kromosomipoikkeavuudesta. Keskenmeno tapahtuu, koska alkio tai sikiö ei ole elinkelpoinen.

Myös odottajan sairaudet voivat johtaa keskenmenoon. Diabetes, autoimmuunisairaudet sekä sydän-, maksa- ja munuaissairaudet lisäävät keskenmenon riskiä.

Keskenmenon taustalla voi olla myös rakenteellinen seikka. Keskenmenon riski kasvaa, jos odottajan kohtu on kaksiosainen tai jos kohtu on keskeltä painuksissa.

Keskenmeno saattaa aiheuttaa syyllisyyttä

Keskenmenon kokenut nainen saattaa jäädä pohtimaan, mitä hän olisi voinut tehdä toisin, että keskenmenolta olisi välttynyt. Keskenmeno on kuitenkin äärimmäisen harvoin kiinni naisen tekemistä asioista.

Usein esimerkiksi seksiä luullaan keskenmenon aiheuttajaksi. Seksi ei kuitenkaan aiheuta keskenmenoja, vaikka kova isku voikin aiheuttaa sellaisen. Iskun kovuudesta saa käsityksen tilastojen pohjalta. Tyypillisesti keskenmenon aiheuttanut isku on kolari tai perheväkivalta.

Myös muut asiat, joita odottaja on tehnyt juuri ennen keskenmenoa, saattavat mietityttää. Kyse on kuitenkin yhteensattumasta eikä syy-seuraus -suhteesta.

Lue kaikki kokemukset ja osallistu keskusteluun: Keskenmenon oireet

Lähde: Parents.com

Mitä mieltä olet artikkelista?