Pilates opettaa kehonhallintaa ja koordinaatiokykyä, vahvistaa keskivartalon, vatsan ja selän syviä lihaksia. Lantionpohjalihakset vahvistuvat ja ryhti kohenee. Pilates sopii hyvin myös odottajalle.

Viimeksi päivitetty 29.3.2011

Pilateksen kehitti alunperin Joseph Pilates (1880 – 1967). Pilates on kehonhallintamenetelmä, jonka  tavoitteena on kehittää ryhtiä vahvistamalla vartalon keskialuetta oikeaoppisten liikeratojen ja hengityksen avulla. Pilates-harjoittelu kehittää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, kehonhallintaa sekä kehotietoisuutta.


 


Pilates vaikuttaa erityisesti syviin lihaksiin. Harjoittelu keskittyy keskivartalon ”voimapesään” lantion, hartioiden ja kylkiluiden välisellä alueella. Vatsalihaskorsettia, lantionpohjaa ja selkää vahvistamalla keskivartalon hallinta kohenee, lantio pääsee oikeaan asentoon ja ryhti paranee.

Pilatesta voi harjoitella ohjatuilla tunneilla liikuntakeskuksissa, pilates-studioilla tai esimerkiksi työväenopiston kursseilla. Pilates sopii myös kotona harjoiteltavaksi, sillä markkinoilla on paljon erilaisia pilates-videoita. Helpoiten lajin saloihin, hengitystekniikkaan ja liikkeiden puhtaaseen suorittamiseen pääsee kuitenkin kiinni asiantuntevan ohjaajan opastamana.

Mainio laji odottajalle

Pilates sopii hyvin myös raskaana olevalle ja edesauttaa monin tavoin odotusajan hyvinvointia. Raskaus tuo mukanaan monia muutoksia kehoon, ryhtiin ja liikkuvuuteen: kehon painopiste muuttuu, selän kuormitus kasvaa, rintakehän liikkuvuus alenee ja lantionpohjaan kohdistuu enemmän painetta. Raskaus vaikuttaa myös nivelsiteisiin, lihaksiin ja muihin kehon pehmytkudoksiin.

Pilatesharjoittelu auttaa kehoa sopeutumaan näihin muutoksiin. Harjoittelun avulla on mahdollista välttyä tyypillisiltä raskausajan vaivoilta, kuten selkä- ja lantiokivuilta ja virtsankarkailulta. Pilates valmistaa kehoa myös synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan: harjoitetuista keskivartalon lihaksista on apua ponnistusvaiheessa ja hyvässä kunnossa olevat lantionpohjalihakset auttavat palautumisessa.

Odottajille on tarjolla eritoten raskausajalle tarkoitettuja pilateskursseja, joissa liikkeet ja tavoitteet on räätälöity juuri raskausaikaa silmällä pitäen. Lajia voi harjoittaa myös tavallisilla tunneilla, mutta tällöin kannattaa mainita ohjaajalle raskaudesta, jotta ohjaaja voi kertoa tarvittaessa vaihtoehtoisia liikkeitä.

 

 

Tehokasta, vaikkei hiki lennäkään

Toista lastaan odottava Suvi päätyi pilateksen pariin sattumalta. Tavallisesti vauhdikasta jumppaa harrastava nainen ei ensin uskonut innostuvansa lajista.

”Tämän toisen raskauden alkumetreillä etsin sopivaa liikuntalajia odotusajalle, sillä jumpat hyppyineen tuntuivat liian rankoilta. En oikeastaan ollut pilateksesta kovinkaan kiinnostunut, sillä ajattelin sen olevan liian rauhallista minulle. Kaveri kuitenkin ylisti pilatesta niin paljon, että pakkohan se oli mennä kokeilemaan”, kertoo Suvi.

”Huomasinkin sitten heti ensimmäisellä tunnilla pitäväni lajista. Pilates on kyllä ihan erilaista kuin se hikiliikunta, johon olen tottunut. Pilates-tunnilla ei välttämättä tule edes kova hiki, mutta tunnin jälkeen on mahtava olo ja ylväs ryhti. Ja seuraavana päivänä todellakin tietää tehneensä, lihaksissa tuntuu!”, nauraa Suvi.

Suvi treenaa erityisellä raskausajan pilates-kurssilla.

”Halusin mennä odottajille suunnattuun pilatekseen, jotta liikkeet olisivat varmasti turvallisia minulle ja vauvalle. Tunneilla on otettu hyvin huomioon raskausajan ja kasvavan mahan haasteet,  ohjaaja avustaa liikkeiden oikeaoppisessa suorituksessa ja monille liikkeille on myös vaihtoehtoisia tapoja, jos jotain ei pysty tekemään. Omia suosikkejani ovat selkäliikkeet, sillä niiden avulla olen välttynyt selkävaivoilta tässä raskaudessa kokonaan. Myös lantionpohjalihaksia ollaan treenattu aika paljon.”

Pilates on saanut Suvin jo koukkuun. Suunnitelmissa onkin jatkaa harrastusta myös odotusajan jälkeen.

”Olen tykästynyt lajiin ja uskon, että pilates saa pysyvän paikan liikuntavalikoimassani myös sitten, kun raskaus on ohi. Pilates on varmasti hyvä liikuntamuoto myös synnytyksen jälkeistä palautumista ajatellen”, hän arvelee.

 

 

Teksti: Hanna Brockman
Kuva: iStockphoto

 

 

Lähteet:
Pregnancy Today
Suomen Pilates Yhdistys
Kirppanat

Lue myös:
Mammajooga virkistää
Löydä oma tapasi liikkua
Liikunta turvallista raskauden aikana
Raskausajan liikunta tekee hyvää sikiölle
Liikkuvan odottajan lapsi syntyy normaalipainoisena

Mitä mieltä olet artikkelista?