adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Odottaja: lisää hyviä syitä olla polttamatta

 

Tieteellinen tutkimus on paljastanut lisää painavia syitä olla tupakoimatta raskausaikana. Odottavan äidin tupakoinnin uskotaan lisäävän lapsen syöpäriskiä ja aggressiivisuutta.

Raskausajan tupakointi lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Raskausaikana tupakoineiden äitien lapsilla on suurentunut riski sairastua syöpään, tuoreessa australialaistutkimuksessa varoitetaan.
 
 
Alhainen syntymäpaino moninkertaistaa syöpäriskin
 

Tutkimuksessa selvisi, että alhainen syntymäpaino lähes kaksinkertaistaa lapsen riskin sairastua leukemiaan tai keskushermoston syöpään. Tupakointi lisää lapsen riskiä syntyä alipainoisena.
 
Tehohoitoa tarvitsevien vastasyntyneiden syöpäriski on kolminkertainen, munuaissyövän osalta peräti viisinkertainen, tutkimuksessa kerrotaan.
 
 
Tupakoivien äitien lapset väkivaltaisempia
 

Kanadassa puolestaan on löydetty yhteys äidin tupakoinnin ja lapsen aggressiivisuuden välillä. Development and Psychopathology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että odottavan äidin tupakointi näyttää lisäävät lapsen riskiä käyttäytyä väkivaltaisesti.
 
Tutkimuksessa verrattiin 10 tai useamman savukkeen päivässä polttavia äitejä niihin, jotka eivät tupakoineet ollenkaan.
 
Itsekin ”epäsosiaalisesti” käyttäytyvien tupakoivien äitien lapset käyttäytyivät aggressiivisesti 67 prosentin todenäkäisyydellä, mutta tupakointi näyttää tutkimuksen valossa olevan lapsen fyysistä aggressiivisuutta lisäävä tekijä myös silloin, kun äidin itsensä käytös on ”normaalia”, tutkimusryhmässä mukana ollut professori Jean Séguin kertoo.
 
 
Lähteet:
 
Lista raskaudenaikaisen tupakoinnin muista riskeistä sekä äidille että lapselle on pitkä. Lue lisää artikkelista Jos tupakoit, sikiökin tupakoi.


Päivitetty 14.01.2009
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 4
Järkevä edes tällä kertaa....
Kirjoittaja Maimuli 10.12.2012
Esikoista odottaessani poltin noin askin kahdessa/kolmessa viikossa,eli todella vähän, syntymäpaino kuitenkin liki 4 kiloa.
Nyt toista lastani odottaessani lopetin plussaan,toivottavasti päätös myös pysyy,tiedostan riskit ja siksi tällä kertaa haluaisinkin toimia oikein tulevaa lastani ja itseäni kohtaan!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Itse lopetin...
Kirjoittaja Ei syyllisyyttä... 17.11.2011
viiden vuoden sauhuttelun heti plussaan. Odottaessa raskaustestin tulosta, en kyennyt edes sitä viimeistä tupakkaa polttaa loppuun, kun tiesin sen jäävän siihen. Ei enää maistunut ja nykyäänkin savuton. Onneksi!
Lopettakaa edes raskauden ajaksi ja voitte sitten aloittaa uudestaan myöhemmin jos tosiaan niin paljon koukuttaa.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
syylistämistä, mutta ei keinoja lopettaa.
Kirjoittaja jenni 13.11.2009
Tämän tästä saa lukea artikkeleita joissa luetellaan kaikki ne riskit joille tupakoivat äidit lapsensa altistavat, mutta mistään ei löydy todellisia keinoja tupakoinin lopettamiseen. Keskustelufoorumeissakin raskauden aikainen tupakointi on tabu, joten sieltä on turha hakea vertaistukea. Neuvolassa aihetta ei kannata ottaa esille, koska syyllistäminen on niin rankaa ettei sitä herkässä mielentilassa kestä. Onko todella niin että olen tuomittu tupakoimaan salassa vatsani kanssa kun missään ei voi ääneen tunnustaa riippuvuuttaan? Jakuva syyllisyyden tunne vain aiheuttaa lisästressiä ja vaikeuttaa lopettamista entisestään.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
tupakin lopettaminen..
Kirjoittaja laura 08.09.2009
tietää riskin kun polttaa ja lopetus on todella vaikeaa, koska tupakin riippuvuus on todella katala..itse poltin ja lopetus on tullut pikkuhiljaa..mietin aina pientä vauvaa sisälläni ja mitä haittaa tupakista on vauvalle. luin artikkelin ja se koskettaa kun miettii että oma lapsi voi sairastua syöpään tai johonkin muuhun vain sen takia koska itse poltti ja viaton lapsi ei voinnut sinua estää..pitäisi miettiä että kun lopetat teet sen vauvasi ja itsesi takia.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun