adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

”Jos odotat, et ota”

Raskaana oleva nainen juo viiniä

Raskaana oleva nainen juo viiniä 

Hedelmällisessä iässä olevista naisista 90 prosenttia käyttää alkoholia. Vaikka alkoholin tiedetään haittaavan sikiön kehitystä, silti sen aiheuttamat vauriot yleistyvät.

Alkoholi vaurioittaa sikiötä eri tavoin. Vaurioihin vaikuttaa muun muassa se, missä vaiheessa raskautta alkoholia käytetään, kuinka usein juodaan ja kuinka paljon alkoholia kuluu kerralla.

Myös äidin ravitsemustilalla, erilaisilla geneettisillä tekijöillä ja altistuksella muille myrkyllisille aineille samanaikaisesti on merkitystä. Asiasta kirjoittaa kertoo Kelan tutkimusprofessori Ilona Autti-Rämö uusimmassa Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecimin numerossa.

Lue myös: Probiootit hillitsevät lapsen ylipainoa

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Alkoholivauriot näkyvät harvoin ulospäin

Useimmiten alkoholi vaurioittaa keskushermostoa. Siksi valtaosaa sikiövaurioista ei voi tunnistaa lapsen ulkoisten piirteiden – esimerkiksi kasvonpiirteiden – perusteella.

Alkoholin aiheuttamia vaurioita saa vuosittain sadat suomalaislapset. Parinkymmenen vuoden takaisen arvion mukaan yksi sadasta suomalaislapsesta kärsisi alkoholin aiheuttamista vaurioista, mutta Autti-Rämö uskoo arvion olevan nykyisin alakanttiin, sillä sen koommin naisten alkoholinkäyttö on aikaistunut ja yleistynyt.

”Lapsia hankitaan vanhempana kuin aiemmin, ja alkoholinkäyttö on ennättänyt ennen sitä muodostua osaksi elämäntapaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Hedelmällisyysikäisistä naisista 90 % käyttää alkoholia”, Autti-Rämö kirjoittaa.

Lue myös: Puolivuotiaan ravinto

Valistus avuksi

Alkoholin haitoista raskausaikana on tiedotettava nykyistä enemmän, Autti-Rämö huomauttaa.

”Naisille, jotka suunnittelevat raskautta tai joilla raskaaksi tuleminen on mahdollista, on kerrottava, että jos odotat, et ota. Tämä tieto tulee antaa jo koulussa osana terveyskasvatuksen opetusta”, hän kirjoittaa.

Ostopäätöksiin olisi yritettävä vaikuttaa myös. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla alkoholia sisältäviin tuotteisiin liitettävä varoitusmerkintä samaan tapaan kuin tupakan vaaroista jo varoitellaan savukeaskien kansissa.

Lue myös: Gluteeniton ruokavalio raskausaikana saattaa aiheuttaa ongelmia

Äitiysneuvolassa ei saa syyllistää

Odottajan alkoholinkäyttötottumuksista on tärkeää keskustella neuvolassa. Ensin kannattaa kysyä, millaista alkoholinkäyttö on ollut ennen raskautta, minkä jälkeen keskustellaan mahdollisesta odotusajan käytöstä, Autti-Rämö neuvoo.

Konkreettisista neuvoista voi olla apua. Autti-Rämö kertoo Australiassa tehdystä tutkimuksesta, josta selvisi, että raskaana olevat naiset kokivat tärkeimmäksi sen, että heille kuvattiin sikiövaurioiden ilmenemismuotoja ja annettiin konkreettisia vinkkejä, kuinka kieltäytyä tarjotusta alkoholijuomasta tilanteessa,  jossa raskaus halutaan vielä pitää salaisuutena.

”Äitiysneuvolan henkilökuntaa on koulutettava siihen, että he pystyvät keskustelemaan raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä asiallisesti ja syyllistämättä”, Autti-Rämö toteaa.

Lähde: Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim: Alkoholin aiheuttamat sikiövauriot lisääntyvätILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 2
nolla linja
Kirjoittaja vieras 21.09.2011
Minun mielestä turvallista määrä ei ole joten en ota ollenkaan raskauden aikana,silloin kun ei haluttu vielä kertoa join alkoholitonta siideriä.... maistu samalle kun oikea :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
selkeä rajaus
Kirjoittaja Leena 21.09.2011
Mulla on selkeä rajaus raskauden ajan alkoholin käyttöön: absolutisti. Sama koskee miestäni. Olemme olleet absolutistesja jo puoli vuotta ennen tämän raskauden positiivista tulosta.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti

Lue myösLue myös

Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun