Alkoholi on yksi haitallisimmista aineista sikiölle. Lasta toivovan olisi syytä pidättäytyä siitä jo ennen raskautta.

Viimeksi päivitetty 9.9.2014


 


Usein oireet ovat yhteydessä raskausaikana nautittuihin alkoholimääriin.

Alkuraskaudessa nautittu alkoholi saattaa aiheuttaa epämuodostumia sikiön elimiin. Jatkuva alkoholinkäyttö lisää vakavan kehitysvammaisuuden ja alhaisen älykkyysosamäärän riskiä. Jo pienet määrät alkoholia raskausaikana saattavat aiheuttaa myöhemmin oppimisvaikeuksia ja puheenkehityksen viivästymistä. Myös lapsen heikentynyt kuulo saattaa juontua äidin alkoholin käytöstä.

”Sikiön elimet kehittyvät ennen 12. raskausviikkoa. Jos äiti juo alkoholia, sikiön elimiin saattaa syntyä epämuodostumia. Niitä voi syntyä sydämeen, munuaisiin, virtsateihin, kasvoihin ja pahimmassa tapauksessa aivoihin”, Kätilöopiston sairaalan synnytysosaston vastaava lääkäri Hanna Kahila sanoo.

Tee testi: Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Usein oireet ovat yhteydessä raskausaikana nautittuihin alkoholimääriin. Alkoholin vaikutus on kuitenkin yksilöllistä, joten ehdottomia riskirajoja ei ole mahdollista sanoa.

Kuinka paljon alkoholia on liikaa raskausaikana?

”Mitä enemmän odottaja juo, sitä todennäköisempää on, että lapselle tulee vaurioita. Kymmenen alkoholiannosta viikossa on selkeä riskitekijä”, Kahila sanoo.

Turvarajaa on kuitenkin erittäin vaikea osoittaa. Siksi Suomessa suositellaan, ettei odottava äiti joisi laisinkaan.

Oppimisvaikeuksia ja alhaisempi syntymäpaino

Asiantuntijat epäilevät, että myös pienet alkoholimäärät saattavat aiheuttaa lapselle oppimisvaikeuksia kouluiässä. Ongelmia on kuitenkin todella vaikea liittää enää kouluvaiheessa äidin raskaudenaikaiseen alkoholinkulutukseen.

Brittitutkimuksessa on todettu, että pieniä alkoholimääriä nauttineiden odottajien ryhmässä lasten syntymäpainot olivat keskimäärin pienempiä. Lapsilla oli myös suurempi riski syntyä ennenaikaisesti.

”Suomessa 600 lasta vuodessa saa selkeitä alkoholivaurioita. Kuinka paljon lapsia jää sitten tilastojen ulkopuolelle? Lievimpiä neurokognitiivisia oppimishäiriöitä jää todennäköisesti tunnistamatta. Diagnoosit saattavat edustaa ainoastaan jäävuoren huippua kaikista alkoholin aiheuttamista vaurioista”, Kahila huomauttaa.

Mitä jos on juonut alkuraskaudessa?

Monet raskaudet tulevat yllätyksenä. Niinpä useat naiset juovat alkuraskaudesta, sillä he eivät tiedä olevansa raskaana.

Vakavat epämuodostumat ovat onneksi kuitenkin harvinaisia. Hedelmöityksen jälkeen otettu yksittäinen saunakalja tai -siideri ei lisää epämuodostumariskiä oleellisesti.

Raskautta yrittävä: vältä humaltumista

”Asiasta ei ole Suomessa selkeää ohjeistusta. Muutama olut ei tosin ole vaarallista. Englannissa suosituksen mukaan raskautta yrittävä voi juoda 1–2 annosta korkeintaan 2 kertaa viikossa”, Kahila huomauttaa.

Epämuodostumariski kasvaa alkoholimäärien lisääntyessä. Mitä enemmän äiti juo, sitä suuremmaksi riski kasvaa. Riski on jo huomattava, jos äiti nauttii yli viisi ravintola-annosta päivässä.

Mitä mieltä olet artikkelista?