Olet täällä: Raskaus > Terveys > Elämäntavat

Elämäntavat


Odottajan ruokavalio on vaihteleva ja monipuolinen

Ei liikaa A-vitamiinia, mistä listeria tulee, onko pellavansiemeniä vältettävä, ja juustotko ovat kiellettyjen listalla? Onneksi odottajan ruokavalio on muutakin kuin kieltoja.

Lue lisää

Löydä oma tapasi liikkua

Säännöllinen liikunta raskausaikana parantaa odottavan äidin suorituskykyä.

Hyväkuntoinen toipuu myös synnytyksestä rapakuntoista nopeammin.

Jätä hömpsyt väliin

Ei tiedetä, onko olemassa ”turvallista” määrää alkoholia raskauden aikana. Siksi raskaana olevan ja raskautta vasta suunnittelevan kannattaa jättää hömpsyt hörppäämättä.
Lue lisää

Raskausajan liikunta tekee hyvää sikiölle

Liikunta raskausaikana on hyväksi syntymättömän lapsen sydämelle ja verisuonille, amerikkalaistutkimuksessa todetaan.
Äidin raskaudenaikainen liikunta näyttää vaikuttavan myönteisesti sikiön sydäntä säätelevän autonomisen hermoston toimintaan.

Liikunta turvallista raskauden aikana

Liikunnan harrastaminen raskauden aikana saattaa jopa vähentää ennenaikaisia synnytyksiä, ainakaan se ei lisää niitä, todetaan tanskalaistutkimuksessa.
Lue lisää

Hiusten värjäys raskausaikana

Raskaustesti näyttää plussaa ja suunnilleen samoihin aikoihin hiusten juurikasvu ylittää kipukynnyksen. Mutta miten on, onko hiusten värjääminen turvallista raskausaikana?

Lue lisää

Jos tupakoit, sikiökin tupakoi

Mitä sikiö tekee kun äiti tupakoi? Kun äiti vetää henkoset, ultraäänikuvissa näkyy selvästi, kuinka sikiö alkaa vääntelehtiä ja sen sydän alkaa lyödä nopeammin. Sitten liikkeet vähenevät ja hengitys muuttuu.
Sikiön veri sitoo kaksi kertaa niin paljon häkää kuin äidin veri. Jos äiti polttaa useita kertoja päivässä, on sikiön veressä koko ajan häkää.

Mammajooga virkistää

Joogaa kehutaan mainioksi raskausajan liikuntamuodoksi, eikä syyttä: Parhaimmillaan jooga rentouttaa, auttaa sopeutumaan fyysisiin muutoksiin ja jopa helpottaa synnytystä.
Lue lisää

Ientulehdus on riski raskaudelle

Suun tulehdukset voivat aiheuttaa raskausaikana monenlaisia ongelmia. Ne saattavat altistaa raskausajan diabetekselle, lapsen syntymiselle ennen aikojaan ja alhaiselle syntymäpainolle.

Pahimmillaan ientulehdus voi aiheuttaa keskenmenon.

Hajuvedestä lapsettomuutta tulevalle lapselle?

Odottavan äidin hajuveden käytöllä saattaa olla kauaskantoisia ja vakavia seurauksia syntymättömän poikalapsen lisääntymisterveydelle. Haitallisia kemikaaleja on myös monissa muissa jokapäiväisissä tuotteissa. Käytitkö sinä hajusteita raskausaikana? Osallistu gallupiin!

Lue lisää

Laihduttava äiti, lihava lapsi

Kaloreita ei kannata syynätä raskausaikana turhan tarkkaan. Liian vähäinen kalorimäärä muuttaa kehittyvän sikiön rasvasolujen kemiaa, mikä voi puolestaan johtaa lapsen ylipaino-ongelmiin myöhemmin elämässä.
Lue lisää

Odottaja: lisää hyviä syitä olla polttamatta

Tieteellinen tutkimus on paljastanut lisää painavia syitä olla tupakoimatta raskausaikana. Odottavan äidin tupakoinnin uskotaan lisäävän lapsen syöpäriskiä ja aggressiivisuutta.
Lue lisää

Odottaja, onko työpaikallasi turvallista?

Mikään työpaikka ei tietenkään ole täydellisen turvallinen. Mattoon voi kompastua, kirja saattaa pudota päähän. On kuitenkin olemassa työympäristöjä, joissa raskaana olevan on oltava erityisen varovainen.
Lue lisää

Kasvisruokavalio sopii raskaana olevalle

Vaikka lihasta runsaasti saatava B12-vitamiini on tärkeä sikiön hermoston kehitykselle,

hyvin suunniteltu vegaaniruokavalio sopii hyvin lasta odottavalle.

Raskausajan tupakoinnin huomaa vastasyntyneestä

Raskaudenaikaisen tupakoinnin haitat näkyvät varhain. Tupakalle altistuvat lapset erottuvat jo alle kolmen päivän ikäisinä.
Lue lisää

Foolihapon merkitys uskottua suurempi?

Foolihapon riittämätön saanti raskausaikana voi aiheuttaa erilaisia hermostoputken sulkeutumishäiriöitä sikiölle. Uuden tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että foolihappo on erittäin tärkeä vitamiini myös monesta muusta syystä.
Lue lisää

Raskaudenaikainen aliravitsemus voi johtaa kolesteroliongelmiin

Aliravittujen äitien lapsilla saattaa olla tavallista useammin kolesteroliongelmia aikuisena, mikä voi altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.
Lue lisää

Raskausdiabetes on lisääntynyt viime vuosina

Sanotaan, että raskaana on syötävä kahden edestä. Tämä ei pidä paikkaansa varsinkaan sokerin kohdalla. Elimistö joutuu raskaana ollessa kovalle koetukselle sokerirasituksen suhteen, joten esimerkiksi yletön karkin popsiminen nostaa huomattavasti diabetesriskiä.

Kuulutko sinä riskiryhmään?

Raskausajan juomisesta unihäiriöitä lapselle

Äidin vähäinenkin alkoholin käyttö raskausaikana aiheuttaa unihäiriöitä lapselle, Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin.

Lue lisää

Raskausajan tupakointi pilaa myös lapsen keuhkot

Tupakointi raskauden aikana saattaa pysyvästi heikentää sikiön keuhkoja. Vaikutus todetaan riippumatta siitä, jatkaako äiti tupakointia vielä lapsen synnyttyä.
Lue lisää

Liikkuvan odottajan lapsi syntyy normaalipainoisena

Raskausajan liikunta on hyväksi: Liikkuvan odottajan lapsi syntyy normaalipainoisena todennäköisemmin kuin liikuntaa harrastamattoman.
Lue lisää

Raskausajan vitamiinit ja hivenaineet

Odottavan äidin vitamiinitarve on suurempi kuin ennen raskautta. Suurempaan vitamiinikulutukseen voi vastata nauttimalla terveellistä ja monipuolista ravintoa.

Lue lisää

Laku raskausaikana voi haitata lapsen aivojen kehitystä

Jos odottava äiti syö raskausaikana paljon lakritsia tai salmiakkia, saattaa niiden sisältämä ainesosa glykyrritsiini haitata lapsen kognitiivista kehitystä.

Lue lisää

Roskaruoka maistuu odottajalle

Erityisesti vähänkoulutetut ja nuoret odottajat syövät turhan paljon pizzoja, hampurilaisia ja muuta roskaruokaa, selviää Oulun yliopistossa perjantaina tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Lue lisää

Tatuoinnit ja raskaus

Vatsa pyöristyy, kohdussa molskii uusi elämä. Odotusajan ihmeellisyyttä tekisi mieli juhlistaa ikuisella ihokuvalla. Mutta onko raskausaikana turvallista ottaa tatuointia?
Lue lisää

Lävistykset ja raskaus

Lävistyksiin mieltynyt odottaja pitäisi korut kernaasti paikoillaan koko raskausajan. Mutta kestääkö lävistys raskauden repeämättä? Pääseekö napakorun kanssa ultraan? Entä voiko lävistetyillä nänneillä imettää?

Lue lisää

Muutama kuppi kahvia päivässä ei vaaranna raskautta

Lasta odottavan ei tarvitse luopua aamukahvistaan, yhdysvaltalaiset gynekologit ja synnytyslääkärit vakuuttavat tuoreessa kannanotossaan. Aivan toinen juttu toki on, maistuuko odottajalle kahvi.
Lue lisää

Listeria on odottajalle riski

Graavilohi, tuorejuusto, patee ja mäti – herkkuja, joita ei odottajille listeriavaaran vuoksi suositella. Tänä vuonna listerian aiheuttamia sairastumisia on ollut hieman tavallista enemmän.

Lue lisää

Meikkauskielto raskauden ajaksi?

Sikiön altistuminen kemikaaleille huolestuttaa turkulaistutkijoita. Pelkästään kosmetiikkatuotteidensa kautta suomalaiset altistuvat yli 200 kemikaalille, joista osa on jo todettu terveydelle haitallisiksi. Sitä, miten pesuaineet ja kosmetiikka imeytyvät ihon läpi, tutkitaan jatkuvasti. Asiantuntija ehdottaa kosmetiikan käytön lopettamista odotusajaksi.

Lue lisää

Hanna: "Poltin koko odotusajan"

"Olen polttanut jo yhdeksän vuotta. Ajattelin, että lopettamisesta stressaamisellani olisin saanut enemmän vahinkoa aikaseksi vauvalle kuin tupakoimalla", Hanna, 23, kertoo.

Mikä ajaa odottavan äidin tupakoimaan?

Lihavuus on riski synnyttäjälle

Korkeat sokeriarvot kasvattavat lapsen kokoa ja hankaloittavat synnytystä. Uuden tutkimuksen valossa myös lihavuus itsessään vaikuttaa lapsen kokoon.

Lue lisää

Kuntosalille raskaana?

Liikuntaa suositellaan raskaana oleville. On kuitenkin vähän titetoa siitä, sopiiko punttien nostelu odottajalle. Uusi tutkimus näyttää vihreää valoa kuntosalitreeneille.

Lue lisää

Pilates sopii odottajallekin

Pilates opettaa kehonhallintaa ja koordinaatiokykyä, vahvistaa keskivartalon, vatsan ja selän syviä lihaksia.

Lantionpohjalihakset vahvistuvat ja ryhti kohenee.

Passiivinen tupakointi monella tapaa haitaksi sikiölle

Altistuminen tupakansavulle voi vaarantaa sikiön terveyden, vaikka äiti olisi täysin savuton, Nottinghamin yliopiston tutkimus osoittaa. Tutkimus oli ns. meta-analyysitutkimus, jossa yhdistettiin yhdeksäntoista aikaisemman tutkimuksen aineistot.

Lue lisää

Liikkuvan odottajan lapsella terveempi sydän

Raskausajan elämäntavat vaikuttavat sikiöön monella tavalla, niin hyvässä kuin pahassa. Tuoreessa tutkimuksessa on nyt huomattu, että raskausajan liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia tulevan lapsen sydämen terveyteen.

Lue lisää

Odottajan saama muovimyrkky aiheutti neurologisia oireita lapselle

Amerikkalaiset tutkijat kertovat tapauksesta, jossa raskaana olevasta naisesta mitattiin ennätysmäisen korkeat bisfenoli A –muovimyrkkypitoisuudet ja hänen lapsellaan havaittiin selviä neurologisia poikkeavuuksia.

Lue lisää

Ylipainoisena raskaaksi

Ylipaino on riski sekä odottavan äidin että sikiön terveydelle. Kiloja ei kuitenkaan tipauteta tuosta vain.

Riikka (174 cm, 134 kg) kertoo omasta tilanteestaan.

Tulehduskipulääkkeet riski raskauden aikana

Tulehduskipulääkkeiden syöminen raskauden aikana voi altistaa raskauden keskeytymiselle.

Lue lisää

Kannattaako karppaus raskaana?

Intohimoisimmat karppajaat suosivat eläinproteiini- ja rasvapitoista ruokavaliota myös raskausaikana.

Lue, mitä mieltä ravitsemusasiantuntija on tämän suositun ruokavalion sopivuudesta odottaville äideille?

”Jos odotat, et ota”

Hedelmällisessä iässä olevista naisista 90 prosenttia käyttää alkoholia. 

Vaikka alkoholin tiedetään haittaavan sikiön kehitystä, silti sen aiheuttamat vauriot yleistyvät.

Ruokavaliolla voi vähentää synnynnäisiä epämuodostumia

Raskautta edeltävä terveellinen ruokavalio voi pienentää synnynnäisten epämuodostumien, muun muassa

hermostoputken sulkeutumishäiriöiden ja huuli-suulakihalkioiden riskiä.

Rasvahapot estävät lapsen allergioita

Raskaana nautitut kalan ja pähkinän rasvahapot pienentävät sikiön allergiariskiä, esittää uusi ranskalainen tutkimus.

Lue lisää

Tupakoivien äitien lapsista rikollisia?

Tupakoivien äitien lapsilla on myöhemmin elämässään rikosrekisteri 30 prosenttia todennäköisemmin kuin lapsilla, joiden äidit eivät tupakoi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tupakoivien äitien lapsilla on myöhemmin elämässään rikosrekisteri 30 prosenttia todennäköisemmin kuin lapsilla, joiden äidit eivät tupakoi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Kohdussa taotaan terveyden pohja

Nykytutkimuksen valossa kaikista tärkein ihmisen terveyden määrittäjäksi nousee sikiöaika ja varhaislapsuus.

Lue lisää

Terveellisen raskauden kymmenen pääpilaria

Miksi liikkua riittävästi? Mitä tarkoittaa raskausajan terveellinen ruokavalio? Mitä haittaa tupakoinnista on sikiölle? 

Vau.fi listasi nämä ja seitsemän muuta vinkkiä, joiden avulla pidät raskauteen liittyvät riskit minimissä.

Tutkimus: Keskenmenon riski kasvaa kuumassa

Keskenmenon riski kasvaa, jos odottaja viettää paljon aikaa korkeassa lämpötilassa. Myös kuumuuden ja kohtukuoleman välillä on yhteys, australialaistutkimuksessa havaittiin.

Keskenmenon riski kasvaa, jos odottaja viettää paljon aikaa korkeassa lämpötilassa.

Odottaja: "Syön sitä mikä tuntuu hyvältä"

Odottajan ruokavalion tulisi olla  terveellinen ja monipuolinen. Vitamiinien saannista pitäisi pitää huolta, mutta esimerkiksi A-vitamiinia ei tulisi saada liikaa. Moni odottaja painiikin raskausajan ruokasuosituksien ja ruokahimojen kanssa. Lue, kuinka Vau.fi:n foorumilaiset suhtautuvat ruokasuosituksiin!

Lue lisää

Kuinka alipaino vaikuttaa raskauteen?

Kun nainen tulee raskaaksi, yksi suuri puheenaihe on painonnousu - ja tietenkin se, kuinka liialliselta painonnousulta voi välttyä. Paljon puhutaan myös siitä, kuinka ylipaino vaikuttaa lapsen ja äidin terveyteen. Mutta miten alipaino vaikuttaa raskauteen? Vau.fi:n foorumilaiset kertovat kokemuksistaan!

Lue lisää

Pienikin määrä alkoholia raskaana on riski

Jo muutama viinilasillinen viikossa voi lisätä raskauden keskeytymisen vaaraa raskauden alkuvaiheissa.

Riski kasvaa mitä enemmän alkoholia juo.

Raskausajan tupakointi heikentää lapsen motoriikkaa

Tupakointi raskausaikana haittaa sikiön hermoston kehitystä ja vaarantaa vaarantaa syntymättömän lapsen terveyden monella muullakin tapaa. Tuoreessa tutkimuksessa sen havaittiin huonontavan lapsen motorisia kykyjä.

Lue lisää

Foolihappolisä: halpa vakuutus

Suomessa noin 50 sikiötä saa vuosittain foolihapon puutteesta johtuvan kehitysvamman.

Lue erikoislääkäri Vedran Stefanovicin neuvot, kuinka riskiä voi pienentää omalta kohdalta.

Odottajan menu vaihtelee maittain

Suomessa raskaana olevien ravintosuositukset ja vältettävien aineiden listat ovat tiukat verrattuna moneen muuhun maahan. Joidenkin ruoka-aineiden kohdalla Suomessa kielletty saattaa olla toisessa maassa aivan sallittu, jopa suositeltava. Mitä odottaja saa syödä esimerkiksi Kiinassa tai Amerikassa? 

Lue lisää

Tiukat tupakkalait voivat vähentää myös ennenaikaisia synnytyksiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan ennenaikaiset synnytykset ovat vähentyneet selvästi Skotlannissa sen jälkeen, kun maassa kiellettiin tupakointi julkisilla paikoilla.

Lue lisää

"Kotona lymyäviä ankeita ihmisiä"

"Raskaana olevat ovat kotona lymyäviä ja ankeita ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä kaikkea, mutta eivät voi." 

Monien mielestä raskaana oleva ei voi kerta kaikkiaan tehdä mitään. Mutta mitä mieltä ovat itse odottajat?

Ei säilykkeitä odottajalle – kemikaalivaara

Säilykepurkkien sisäpinnasta voi saada haitalliseksi todettua bisfenoli A –kemikaalia, joka on eläinkokeissa yhdistetty muun muassa hormonihäiriöihin ja syöpiin, selviää ruotsalaisen Svenska Dagbladetin tekemästä selvityksestä.

Lue lisää

Raskaana - miten tatuoinnin käy?

Raskausaikana kroppa muuttuu, ja tatuoinnit sen mukana. Vau.fi:n foorumilla kyselläänkin, meneekö tatuointi pilalle raskausaikana. Entä mitä jos tatuointi on vatsassa?

Kuinka käy tatuoinnin?

Työn raskaan raatajat - raskaana

"Kuinka kauan olette jaksaneet olla töissä raskaana ollessa?" kysellään Vau.fi:n foorumilla.

Lue foorumilaisten kokemukset töissä olosta raskausaikana!

"Vaikeeta se on, mutta nyt lopettamiseen on maailman paras syy!"

"Helppoahan se ei ole, mutta todellakin lapselle parhaaksi." Tupakoinnin lopettaminen nimittäin.

Lue, kuinka tupakoinnin lopettaminen on sujunut foorumilaisilla odottajilla!

Napakoru, nännikoru - miten niille käy?

Lävistyksiä ottaessa raskaus ei välttämättä käy mielessä. Kun vatsa alkaa kasvaa, tulee napakorun ja nännilävistyksen kanssa mieleen väistämättä kysymyksiä.

Vau.fi:n foorumilaiset kertovat, kuinka ovat toimineet lävistysten kanssa!

Omega-3: sikiön suosikkirasva

Kannattaako kalaöljyä, pellavaöljyä tai rypsiöljyä nappailla pitkin raskautta hyvien happojen toivossa? Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta selventää, mitä hyötyä omega-3-rasvahapoista on raskausaikana.

Lue lisää

Sikiö opiskelee maailmaa mahassa

Ei ole yhdentekevää, mitä odottava äiti syö, mitä hän tuntee ja minkälaista ilmaa hän hengittää.

Äidin keho toimii yhdeksän kuukauden ajan sikiön luokkahuoneena.

Roskaruokaäitien lapsista roskaruoka-addikteja

Terveellinen ruokavalio raskausaikana tukee sikiön terveyttä. Nyt on löydetty myös toinen syy välttää roskaruokaa raskaana. Uuden australialaisen tutkimuksen mukaan roskaruokaa mässäävien äitien lapsista tulee myöhemmin roskaruoka-addikteja.

Lue lisää

Painonnostoa raskaana – missä menee turvallisen liikunnan raja?

Lea-Ann Ellison teki voimaharjoituksia raskauden loppuun saakka. Kuvassa Ellisonilla on vain kaksi viikkoa synnytykseen. Olisiko Ellisonin pitänyt jättää painot nostelematta? 

Asiantuntija kertoo, kuinka rankasti raskausaikana saa liikkua.

Gluteeniton ruokavalio raskausaikana saattaa aiheuttaa ongelmia

Gluteeni eli viljaproteiini on leimattu jopa kuolettavaksi ruoka-aineeksi. Odottaja saattaakin pohtia, voiko gluteenista olla haittaa sikiölle. Asia on kuitenkin jopa päinvastoin. Asiantuntijat eivät suosittele muodikasta gluteenitonta dieettiä raskaana oleville naisille. Jos äiti kuitenkin kokee saavansa oireita gluteenista, kannattaa ruokavaliosta puhua esimerkiksi neuvolassa ravitsemusterapeutin kanssa.

Lue lisää

Seuraako raskausajan kahvinjuonnista lapselle leukemiaa?

Tällä hetkellä raskausajan päivittäiseksi kofeiinin saanniksi suositellaan maksimissaan kahta kuppia kahvia. Uuden tutkimuksen valossa kahvinjuonti raskausaikana saattaa joutua uuteen valoon. Tutkija Jian Cheng löysi kollegoineen merkkejä siitä, että äidin maltillinenkin kahvinjuonti nostaa lapsen myöhempää leukemiariskiä.

Lue lisää

Stressikö vaarallisempaa sikiölle kuin tupakointi? – Asiantuntija tyrmää harhaluulon

Yksi syy, miksi äidit jatkavat tupakointia, on uskomus, että tupakoinnin lopettamisesta aiheutuva stressi olisi vauvalle haitallisempaa kuin itse tupakointi. Väite kuulostaa niin uskomattomalta, että halusimme ottaa asiasta perin pohjin selvää. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola kertoo, onko väitteessä mitään perää.

Lue lisää

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.