adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Poikakuumeen takana: 6 syytä haluta poikavauva

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock 

Monet vanhemmat toivovat nimenomaan poikalapsen. Vau.fi paljastaa poikatoiveiden takana piilevät syyt. 

1. Pojat ovat helpompia 

Tytöt vaativat huomattavasti enemmän huolenpitoa. Ajatellaan vaikkapa pitkiä hiuksia. Takkujen kampaaminen on jo yksistään hirvittävä aikasyöppö perheessä. 

Poikakulttuurissa vaatteilla ei koreilla. Pojille kelpaa ihan tavallinen ulkohaalari. Pikkutytön kanssa pitää puolestaan tapella siitä, saako kuralätäkössä hyppiä hienostunut kaupunkitakki päällä. 


Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

2. Jalkapallo ja jääkiekko 

Monet pojat kiinnostuvat pienestä pitäen jalkapallosta ja jääkiekosta. Jos siis vanhempien veri vetää kentälle, vauvatoivelistan kärkisijalla keikkuu usein poikavauva.

Toiset vanhemmat yrittävät toki pehmittää omaa poikavauvahinkua ajattelemalla, että kyllä tytönkin kanssa voi pelata jalkapalloa ja jääkiekkoa. Ei kuitenkaan kannata pettää itseään.

On totta, että vanhempien jalkapallointoilu tarttuu helposti myös tyttölapsiin. Mutta kun tyttö kasvaa ja huomaa, että hänen ystävänsä pitävät enemmän tanssista, kaunoluistelusta ja ratsastuksesta, häntä ei pidättele miehisten harrastusten parissa enää mikään.

3. Suvun on jatkuttava

Miehet haluavat usein, että suvun nimi jatkuu. On tietysti mahdollista, että tyttö pitää aikuisena sukunimensä ja antaa nimen myös lapsilleen. Jos haluaa kuitenkin pelata varman päälle, kannattaa toivoa poikaa. Sukunimi periytyy jälkipolville useimmiten juuri poikalapsen kautta.

Jotta nimi jatkuisi, pojan on tietysti tehtävä lapsia aikuisena. Muista siis puhutella poikaa hyvissä ajoin. Esimerkiksi näin: ”Poikani! Tulet siittämään suvulle vielä kokonaisen katraan!” Siitospuheet ovat erityisen tärkeässä asemassa pojan ohjelmoinnissa. Olisihan kamalaa, jos poika jättäisi lisääntymishommat siskoilleen ja suvun nimi häviäisi maan päältä pojan saamattomuuden vuoksi.  

4. Poikien on helpompi pissata ulkona

Kaikki vanhemmat tietävät tilanteen: Olet saanut suurella vaivalla itsesi ja lapsesi puistoon. Juuri kun leikit pitäisi aloittaa, lapsi valittaa pissahätää. Lähettyvillä ei ole vessaa. On vain muutama pensas, jotka kutsuvat pikkupoikia pissalle.

Siinä missä pienikin poika käy omatoimisesti lorauttamassa lannoitetta aluskasvillisuudelle, tyttö onnistuu pissaamaan oman haalarinsa päälle. Jos taas päätät auttaa tyttöä, pissat ovat kengilläsi. Toivo siis poikaa, jotta vältyt tältä epämiellyttävältä kokemukselta.

5. Ötökkätutkijan elämä odottaa 

Useimmat pikkupojat nauttivan luonnontieteellisistä tutkimuksista. Varsinkin hämähäkit, kuoriaiset ja muut ötökät kiinnostavat poikalapsia.

Samalla poikien vanhemmista tulee apulaistukijoita suuressa tehtävässä selvittää hyönteismaailman salat. Jos vanhemmilla on hinku päästä ötökkätutkijan apulaiseksi, kannattaa nimenomaan toivoa poikaa. Tyttöihin saattaa nimittäin tarttua hyvin varhaisessa iässä tyttökulttuurissa piilevä ötökkäkammo.

6. Ei koskaan enää tyttöilyä

Äidit ovat kasvaneet tyttökulttuurin ympäröimänä. Aikuisikään mennessä toiset naiset ovat saaneet tarpeekseen söpöyden, mielistelyn ja selkään puukotuksien maailmasta.

Siinä missä tyttövauva palauttaa naisen takaisin vaaleanpunaiseen helvettiin, poikavauva vie naisen uusille ja tuntemattomille vesille.

Poikakulttuurissa on tietysti omat ongelmansa, mutta ne ovat ainoastaan mukavia pähkinöitä tyttöilyyn kyllästyneelle naiselle. Poikaongelmat eivät palauta naista hänen omaan kipeään menneisyyteensä.

Jos siis tyttökulttuuri inhottaa, pidä peukkuja, että kaikista lapsistasi tulisi poikia.

Sukupuoleton kasvatus – hyödyksi vai haitaksi lapselle?
 

”Lapsi pitää nähdä kokonaisuutena. Sukupuoli taas liittyy lapsen persoonallisuuteen”, kasvatustieteen lisensiaatti Leila Tuominiemi kertoo.  

Pieni lapsi ei pysty valitsemaan omaa sukupuoltaan kuin karkkia kaupasta.  

”Täysin sukupuolettomasti kasvatettu lapsi huomaa kyllä sukupuolen läsnäolon, ja silloin hänen täytyy päättää, mitä hän on. Tämä voi tuottaa lapselle hämmennystä. On tärkeää, ettei lasta jätetä yksin sukupuolikysymysten keskelle”, Tuominiemi sanoo.  

Sukupuolen huomioiminen kasvatuksessa ei kuitenkaan tarkoita sukupuolikarsinointia. Lasten leikkien turhaa rajaamista onkin syytä välttää niin suuntaan kuin toiseen.  

”On ongelmallista, jos pojan ei anneta leikkiä herkkiä leikkejä tai jos tyttö ei saa olla raisu. Yhtälailla on haitallista, jos tytöltä kielletään hoivaleikit ja pojilta autoleikit sukupuolineutraalin kasvatuksen hengessä”, Tuominiemi sanoo.  

Käytännössä sukupuolen ei tarvitse näkyä erityisesti kasvatuksessa.  

”Riittää kun vanhemmat kuulostelevat, koska lapsi on itse kiinnostunut sukupuolesta ja vastaavat sitten lapsen sukupuoliasioita koskeviin kysymyksiin”, Tuominiemi sanoo.

Lue lisää sukupuolesta ja kasvatuksesta.Päivitetty 21.12.2015
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 4
ei ole totta
Kirjoittaja ??? 22.09.2014
siis tämä on jotain sarkasmia sukupuolijaottelua vastaan? Eihän tämä ole tosissaan kirjoitettu?? Oikeesti, niin rimanaloitus vaulta että nyt loppu tämän sivun lukeminen!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
50-luku soitti...
Kirjoittaja Pamela 22.09.2014
Artikkelissa on kirjoitusvirhe, lopussa lukee "päivitetty 26.06.2014" kun se pitäisi olla "päivitetty 26.06.1959"
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Aivan käsittämätöntä toimintaa!
Kirjoittaja Ingrid 22.09.2014
Aivan käsittämätöntä toimintaa lehdestä julkaista näinkin stereotypioihin nojaava artikkeli. Ottaen huomioon tällä hetkellä tapahtuva valtava työ vähentää naisten ja miesten väliset erot esimerkiksi työmarkkinoilla ja vapaa-ajalla, niin tämä artikkeli rypee kyllä pohjamudassa. Tässä oikein väenväkisin nostetaan positiivisessa valossa esille asioita joiden eroon pääsemiseksi Suomessa satsataan kymmeniä, ellei satojatuhansia euroja vuosittain.

HÄPEÄ! sanon minä ja onnittelen itseäni ettei minulla enää ole niin pieniä lapsia että tätä roskalehteä ei tarvitse edes harkita.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
TODELLAKO SUKUPUOLESTA RIIPPUVIA?
Kirjoittaja Shadou 22.09.2014
Syyt että vanhempi haluaa...
- pitää lyhyitä hiuksia lapsella
- välttää hienosteluvaatteita
- lapsen pelaavan jalkapalloa tai jääkiekkoa
- lapsen ns. jatkavan suvun nimeä
- lapsen pissaavan ulkona
- tutkia lapsen kanssa ötököitä
- välttää ns. pinkkiä tyttökulttuuria

... ovat kyllä musta sukupuolesta riippumattomia, vain kasvattajan oma rooli nousee esille ja se, miten lähtee tyttöään kasvattamaan. Kuten puetaanko tytölle todella se hienompi kaupunkitakki, millä ei voi leikkiä kuraleikkejä ja sitten ihmetellään, miksi tyttö oppii siihen pinkkiin tyttökulttuuriin, missä ei voi leikkiä ötököillä taikka missä vaihdetaan jääkiekko tanssiin. (Ja useimmitenhan nuo harrastusjoukkueet ovat jo sukupuoluttuneita eli oletusarvoisesti tyttölapsi löytää kavereita myös joukkueestaan, jotka kannustavat jäämään joukkueeseen.)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti

Lue myösLue myös

Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun