adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Ennen raskaustestiä - näistä oireista tiedät olevasi raskaana!

Onkohan siellä jo joku? (Kuva: Shutterstock.)

Onkohan siellä jo joku? (Kuva: Shutterstock.) 

Hyrisitkö tyytyväisenä, varmana siitä, että olet raskaana? Vai arvasitko sen alavatsan nipistelystä tai epätavallisesta ruokahalusta? Eikö ennen raskaustestiä tuntunut mitenkään erilaiselta? Vau.fi:n foorumilla jo lapsensa saaneet äidit ja odottajat kertovat, miltä ennen plussaa tuntui!

Sanoinkuvaamaton aavistus

Joskus ennen raskauden varmistamista edeltää ainoastaan ihmeellinen tunne siitä, että mahassa kasvaa uusi elämä. Nimimerkki Jaica oli kahtena peräkkäisenä yönä nähdyn unen jälkeen varma, että pari odottaa tyttöä. -Dolly- sen sijaan kertoo, että hän vain aavisti raskauden:

”Ennen plussaa tiesin olevani raskaana, mutta en muista miltä se kokonaisuudessaan tuntui. Meillä oli kuitenkin pidempi yritys takana, ja tuntui jotenkin ihmeelliseltä, että kuitenkin tiesin, että nyt ne kaksi viivaa ilmestyvät tikkuun”, -Dolly- kirjoittaa hämmennyksestään.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Lue myös: Olenko raskaana?

Meille muille, jotka emme näe enneunia, epäilys raskaudesta voi tulla perinteisemmistä oireista. Näistä oireista voit päätellä olevasi raskaana:

Mahassa nipistelee

Monella odottajalla ensimmäisiä oireita ovat oudot "nippailut" alavatsassa. Myös Orgona huomasi päivää ennen kuin kuukautisten oli tarkoitus alkaa, että mahassa nipistelee omituisesti, mutta vielä silloin hän ei osannut yhdistää sitä raskauteen.

"En ollut koskaan kuullutkaan, että se voisi olla raskausoire, vaikka nyt kun on tarkemmin täällä lukenut juttuja, niin se tuntuu olevan melkein kaikilla", Orgona toteaa.

"En osannut yhtään odottaa olevani raskaana, kun oli vasta yk 2, ja tein testin lähinnä varmistaakseni, että tarviiko ottaa kuukuppia mukaan kotoa lähtiessä. Sitten se olikin plussa! Siitä lähtien alkoikin niitä uusia oireita tulla suunnilleen oire/päivä", hän kertaa.

Lue myös: Milloin raskausmaha alkaa näkyä?

Vatsa sekaisin ja turvottaa

"Ekana alkoi vatsan turvotus, jota oli noin kaksi viikkoa ennen plussausta", August14 muistelee ensimmäisiä raskausoireita.

"Sitten plussauksen tienoilla vatsa oli aivan sekaisin, mikään ei käynyt vatsalle", hän jatkaa.

Lue myös: "Sun naama on niin turvonnut, että hyvä kun tunnistaa"

Alkoholista voimakkaita oireita

Nimimerkki elmiina kertoo, että hänestä ei tuntunut oikeastaan mitenkään erilaiselta ennen plussatestiä. Silti outo sattumus sai hänet epäilemään raskautta:

”Epäilin, että voisin olla raskaana, kun parin siiderin jälkeen meinasi tulla krapulayrjö, enkä ole ikinä oksentanut krapulassa. Mutta arvelin senkin vain nestehukan syyksi, kun oli jo monta kiertoa toivonut plussaa”, elmiina kertaa.

”Esimerkiksi kun menkat myöhässä 2-3 viikkoa niin silti ne sieltä tupsahti. Ei juuri uskaltanut toivoa mitään ja kyllä plussa tuntui yllätykseltä ja vähän järkytykseltäkin tullessaan”, hän tunnustaa.

Lue myös: Jätä hömpsyt väliin

Hajut saavat voimaan pahoin

Hajuherkkyys on raskausoireiden klassikko. Moni odottaja huomaakin jo epäillä raskautta, kun normaalisti hyvältäkin tuoksuvat asiat saattavat alkaa ellottaa. Jaicasta kaikki aistit tuntuivat heräävän, ja varsinkin hajuaisti tuntui tarkentuneen.

"Olimme kavereiden kanssa ulkona, ja kammosin kaikkia hajuja. Olin selvinpäin sen illan, ja ihmetys kyllä itsellänikin jo heräsi", Jaica kirjoittaa.

"Tästä liki pari viikkoa, niin teimme haamutestin ja jännäilimme sitä viikonlopun. Sieltähän se vahvistui", hän kertaa.

Lue myös: Koira voi vaistota emäntänsä raskauden

Rinnat kipeytyvät

Rintojen kipeytyminen on normaalia ennen kuukautisia, mutta kyseessä voi olla myös raskausoire:

"Itselläni rinnat kipeytyivät, mutta yleensä kun menkkojen pitäisi alkaa niin ne ovat kipeät jo ainakin viikkoa ennen. Nyt ne jomottivat vasta päivää ennen menkkoja - joita ei sitten tullutkaan", linkk kertoo.

Lue myös: Tärkeintä on ajoitus

Viluttaa ja nenä vuotaa

Joskus raskaus saa odottajan palelemaan ja kärsimään flunssankaltaisista oireista. Moni odottaja kertoo palelleensa ja niistelleensä nenäänsä jo ennen plussatestin tekemistä.

"Vilunväreitä oli kiinnittymisestä saakka", linkk kertoo.

"Aamuisin on nenä tukossa (edellisessä raskaudessa oli kunnon nuha!)" -Eevi- sen sijaan kirjoittaa.

Väsyttää armottomasti

Alkuraskauden epäilemättä ärsyttävimpiä oireita on jatkuva väsymys. -Eevi- muun muassa kertoo, että oli miltei mahdottomuus saada itseään sängystä ylös.

"Mulla alko oireet muutamia päiviä oviksen jälkeen. Ihan tajuton väsymys joka romahti päälle aina aamupäivästä ja hellitti iltapäivän aikana. Oisin voinu nukahtaa seisaalleen!" myös nimimerkki Dulu kirjoittaa.

Lue myös: 7 uskomatonta asiaa, jotka raskaus saa aikaan

Mielialojen heittelyä

Mielialojen heittely voi kuulua myös normaaliin kuukautiskiertoon. Itkuherkkyys ja normaalia voimakkaampi eläytyminen tunteisiin on kuitenkin yksi klassisimmista raskausoireista - toisaalta olo voi olla yllättävänkin seesteinen. Nimimerkit Emmi ja Iiii-saaa kertovatkin mielialan olleen omituinen ennen raskaustestin tekemistä:

"Vahvat PMS-oireet, mielialan vaihtelu - luulin, että menkat alkaisi",Emmi kirjoittaa.

"1,5 viikkoa ennen testiä oli sellainen hyvin outo olo, rauhallisempi ja PMS-kohtaukset eivät olleet kokoajan päällä", Iiii-saaa sen sijaan kertoo.

Oireiden sekamelska

Ja sitten on myös mahdollista, että ennen plussatestiä odottaja kokee jo kaikki mahdolliset raskausoireet:

"Repäisykivut aivastaessa, aamuisin nenä tukossa, aamuisin ei jaksaisi nousta sängystä, illalla ei tarvi unta odotella, aamuisin heikko olo, vatsaa turvotti siihen päivään asti oviksesta kun menkkojen olisi pitänyt alkaa, päänsärky", -Eevi- listaa kaikki ennen raskaustestin tekemistä havainneensa oireet.

Millaisia oireita sinulla oli ennen raskauden varmistumista?

Lue lisää kokemuksia ja osallistu keskusteluun: Miltä tuntui ennen plussaa?ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 2
Närästys ja mikreeni
Kirjoittaja Hanna 08.06.2016
Närästys alkoi heti alussa ja kesti ihan hirveänä loppuun asti! Olen eläissäni sairastanut yhden mikreeni ja se oli raskauden ihan alussa.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
omat oireet sekä vähän panostusta muille
Kirjoittaja marienne 05.12.2015
Mulla on raskausoireina yleensä ollut kans väsymys , pään särky , ruoka maistuu enemmän että joka aamu menee automaattisesti syömään vaikka ennen ruoka ei aamulla haluttanut. Uni tulee paremmin ja selkäkipujakin on ollut. Saatan nukahtaa mitä ihmeellisempiin asentoihin ja paikkoihin. Raskaus on ihana asia tottakai myös jännää aluksi , mutta on sitten teiniäiti taikka aikuinen niin silti on omalle lapselleen aina se paras äiti! Kyllä siitä selviää ja lopussa oot vaan liian onnellinen ,kun saat viettää elämää pienen oman kultanupun kanssa.😊
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun