Alkuraskauden oireet saavat monen uumoilemaan raskautta jo ennen kuin testi ehtii näyttää plussaa. Ainakin 17 oiretta voivat kieliä alkaneesta raskaudesta.

Viimeksi päivitetty 13.3.2022

Alkuraskauden oireet ovat kirjavia ja välillä vähän epämääräisiäkin, mutta ilmeisin vihje orastavasta raskaudesta on tietenkin kuukautisten poisjääminen.



Selvitä raskauslaskurlla laskettu aikasi.

On kuitenkin olemassa lukuisia muitakin signaaleja, joilla keho saattaa reagoida kohdussa tapahtuviin muutoksiin jo ennen kuin raskaustesti näyttää plussaa tai kuukautisten edes kuuluisi alkaa.

Lue kattava listamme alkuraskauden oireista ennen plussaa ja vertaa niitä omiisi – vaikuttaako tutulta?

Alkuraskauden oireet ovat usein fyysisiä

1. Rintojen arkuus ja turvotus on tyypillinen alkuraskauden oire

Rintoja saattaa aristaa ja ne voivat vaikuttaa tavallista isommilta, sillä hormonimuutokset alkuraskaudessa saattavat turvottaa rintojen kudoksia. Joillakin odottajilla nännit tummuvat heti alkuraskaudessa, toisilla nännit puolestaan tuntuvat jopa kivuliaan herkiltä. Saatat joutua hankkimaan uusia liivejä jo alkuraskaudesta tai ainakin luopumaan kaarituetuista liiveistä.

2. Alavatsan vihlonta tai nipistely

Alkio kiinnittyy kohtuun noin viikko hedelmöityksen jälkeen. Useimmat eivät huomaa tapahtumaa lainkaan, mutta joillekin alkion kiinnittyminen saattaa alkuraskauden oireena aiheuttaa kuukautiskipujen kaltaisia tuntemuksia alavatsassa.

3. Tiputtelu

Kiinnittymisvuotoakin voi alkuraskaudessa esiintyä, mutta yleensä se on todella vähäistä, eikä sitä jatku kuin päivän tai kaksi. Jos verta vuotaa paljon ja olosi on kivulias, ole yhteydessä lääkäriin – nämä ovat kohdunulkoisen raskauden oireita, ja asia on hyvä tarkistaa.

4. Pahoinvointi

Useimmilla yksi alkuraskauden tavallisimmista oireista, aamupahoinvointi, alkaa noin 6. raskausviikolla, mutta jotkut saavat sen riesakseen jo 2. raskausviikolta asti.

Pahoinvointia voi esiintyä muulloinkin kuin aamuisin, ja kuvotuksen tunteen laukaisevat helposti esimerkiksi voimakkaat hajut.

Pahoinvointi menee useimmilla ohi 16. raskausviikkoon mennessä. Valitettavasti noin joka sadas odottaja kärsii hyperemeesistä, eli voimakkaasta raskausajan pahoivoinnista. Se on piinaa äidille, mutta onneksi harvoin vaarallinen lapselle.

5. Hiivatulehduskin voi olla alkuraskauden oire

Raskaus muuttaa naisen hormonitasoja, mikä taas voi saada aikaan muutoksia emättimen pH-tasoihin. Happo-emästasapainon häiriintymisen seurauksena saattaa olla hiivatulehdus. Sen tunnistaa kirvelystä, kutinasta ja vaaleasta, kokkaremaisesta valkovuodosta.

6. Jatkuva pissahätä

Alkuraskaus vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, mikä aiheuttaa myös tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Lisäksi noin 6.–8. raskausviikolla kohtu kasvaa niin suureksi, että se alkaa painaa virtsarakkoa.

Vaikka vatsaa ei näkyisi vielä moneen kuukauteen, jatkuvat pissatauot saattavat siis narauttaa odottajan ennen plussaa – ainakin heille, jotka ovat joskus itse olleet samassa tilanteessa.

7. Ummetus

Raskautta ylläpitävä progesteroni hidastaa suolen toimintaa. Siksi vatsa ei toimi raskausaikana yhtä hyvin kuin muulloin. Ummetus voi alkaa vaivata jo alkuraskaudessa, paljon ennen kuin raskaus näkyy ulospäin.

8. Alkuraskauden oire vai ihan tavallinen flunssa?

Alkuraskaus oireilee joillakin flunssan kaltaisesti. Olo voi tovin olla kuin lievässä nuhakuumeessa, sillä raskaus aiheuttaa muutoksia odottajan vastustuskykyyn.

9. Närästys

Alkuraskauden närästyksen taustalla ovat hormonaaliset muutokset, jotka heikentävät ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen toimintaa. Kun tämä mahalaukun ja ruokatorven välissä oleva läppä ei sulkeudu kunnolla, hapokasta mahan sisältöä pääsee virtaamaan takaisin ylöspäin, mikä se aiheuttaa polttelua rintalastan alla.

Niin alkuraskaudessa kuin raskauden myöhemmässäkin vaiheessa esiintyvää närästystä hoidetaan ennen kaikkea lääkkeettömästi. Kahvi, happamat juomat ja rasvainen ruoka lisäävät närästyksen riskiä. Odottajan kannattaa syödä hitaasti pieniä aterioita ja välttää syömistä lähellä nukkumaanmenoaikaa. Myös vasemmalla kyljellä nukkuminen saattaa auttaa.

10. Alkuraskaus saa ihon hehkumaan

Vaikka alkuraskauden oireista kärsivän olo voi olla kaikkea muuta kuin hehkeä, monen iho saa silti aivan uudenlaisen hehkun. Siitä on kiittäminen niin korkeampia hormonitasoja kuin verenkierron vilkastumista.

11. Finnit

Raskaus lisää myös ihon rasvaisuutta. Sekin voi tehdä hyvää iholle, mutta oikein vilkastuessaan odottajaa katsoo peilistä takaisin kiiltelevä finninaama.

Alkuraskauden oireet tuntuvat aisteissa ja mielessä

Alkuraskauden oireet eivät ravistele vain kehoa vaan myös aisteja ja mieltä. Muun muassa väsymys iskee, hajuaisti herkistyy ja mieliala saattaa vaihdella enemmän kuin oikukas kevätsää.

12. Väsymys

Joitakin odottajia vaivaa varsinkin alkuraskaudessa sietämätön väsymys – syynä on mitä todennäköisimmin keltarauhashormoni, eli progesteroni, jota kohdun seinämään kiinnittyvä alkio erittää. Tämä alkuraskauden oire on erittäin tervetullut, sillä keltarauhashormoni ylläpitää kohdun limakalvoa ja auttaa näin raskautta jatkumaan.

Yleensä väsymys helpottaa raskauden ensi viikkojen jälkeen – tosin useimmilla vain palatakseen viimeisessä kolmanneksessa.

13. Hajuherkkyys

Alkuraskauden oireet tuntuvat myös sieraimissa. Kukaan ei tiedä, mistä hajuille herkistyminen johtuu, mutta moni raskauden kokenut muistaa sen tunteen hyvin. Sekä miellyttävät että vastenmieliset hajut erottuvat selkeämmin kuin aiemmin. Syynä on mahdollisesti lisääntynyt estrogeenin määrä kehossa.

Hajuherkkyyden seurauksena jotkin aiemmin rakastamasi ruuat saattavat jäädä tauolle…ja toisia puolestaan alat suorastaan himoita!

14. Palelu

Alkuraskauden vilunväreiden taustalta löytyvät odottajan pintaverenkierron vilkastuminen sekä hormonaaliset muutokset. Syypää on eritoten keltarauhashormoni eli progesteroni, jonka määrä elimistössä lisääntyy pian munasolun hedelmöitymisen jälkeen.

15. Oudot ruokahimot on tavallinen alkuraskauden oire

Raskauden ehkä yleisimmin naureskeltu sivuvaikutus ovat oudot ruokahimot. Joku ahnehtii appelsiineja, toisen tekee mieli pitsaa. Joskus himo kohdistuu asioihin, joita ei lasketa ruoka-aineiksi: tällöin puhutaan pica-himosta.

Pica-himojen kohteena voivat olla esimerkiksi muta, mutta myös erikoisempiakin asioita himoitaan. Parempi kuitenkin pitäytyä ruokakaupan tarjonnassa!

16. Mielialan vaihtelut

Alkuraskauden oireet voivat näkyä myös mielialan heilahteluna. Muuttuvat hormonitasot saattavat tehdä odottajan itkuherkäksi tai madaltaa ärsytyskynnystä.

Jos siis huomaat ottavasi tavallista enemmän kierroksia tunteisiin käyvistä asioista, ja muutkin oireet täsmäävät, syynä voi olla kohdussa kasvava alkio.

17. Tuntuu vain siltä

Joskus alkuraskauden oireet jäävät epämääräisiksi. Raskaudesta ei ehkä kieli mikään muu kuin selittämätön tunne, että jokin on toisin kuin ennen.

Joskus tosin taas raskautta ei paljasta mikään muu kuin positiivinen raskaustesti, sillä kaikille ei raskausoireita tule lainkaan.

Jos epäilet olevasi raskaana, asiaan saat selvyyden esimerkiksi apteekeista reseptittä saatavilla raskaustesteillä. Raskaustestin voit käydä teettämässä myös omassa terveyskeskuksessasi.

Tilaa raskausajan uutiskirje

Saat räätälöityä postia kerran viikossa, oman raskautesi tahtiin.

Seuraa Vau.fi:ä Instagramissa ja Facebookissa – saat parhaat raskaus- ja kasvatusaiheiset artikkelit suoraan omaan somevirtaasi! 

Mitä mieltä olet artikkelista?