Epäiletkö, että voisit olla raskaana? Tekemällä tämän testin voit kartoittaa tilannettasi. Muista kuitenkin, että täysin varman tiedon voi antaa vain lääketieteen ammattilainen.

Viimeksi päivitetty 3.6.2022

KYSYMYS 1:

Aristavatko nännit?

 



KYSYMYS 2:

Ovatko rinnat turvoksissa?

 



KYSYMYS 3:

Onko nännipihaasi ilmaantunut muutoksia kuten nystyröitä tai tummentumista?

 



 

 

Usein ensimmäisiin alkuraskauden oireisiin kuuluu tuntemukset ja muutokset rintojen alueella. Hormonit ovat vastuussa näistä muutoksista.

Hormonipitoisuuksien kasvun tuloksena useat odottajat kokevat rintansa turvonneiksi tai aroiksi. Myös nännit saattavat arastaa ja nännipiha saattaa tummua. Toisinaan nännipihaan ilmestyy nystyröitä. Nämä ovat rasvamaista ainetta erittäviä rauhasia, joiden tehtävä on auttaa rintojen ihoa selviämään lapsen imettämisestä aiheutuvasta ihorasituksesta.

Odottajat saattavat kokea muutoksia jo muutaman viikon sisällä hedelmöityksestä.

Lue lisää: Miten tisseille käy imetyksen jälkeen?

 



KYSYMYS 4:

Oletko erityisen uupunut tai väsynyt?

 



 

 

Alkuraskauden yksi tyypillisimmistä oireista on uuvuttava väsymys. Väsymys voi alkaa jo viikon päästä hedelmöityksestä. Yksi väsymyksen pääsyyllinen on progesteroni eli keltarauhashormoni, jolla on rauhoittava vaikutus. Hormonin päätehtävä ei kuitenkaan ole uuvuttaa äitiä, vaan se muokkaa kohdusta sikiölle sopivan asuinpaikan.

Hormonin lisäksi äitiä saattaa väsyttää myös lisääntynyt verituotanto. Äidin kehossa virtaa raskaana ollessa noin 40 prosenttia enemmän veriplasmaa. Äidillä onkin raskauden lopussa 1,5 litraa enemmän verta. Verisolujen määrä ei kuitenkaan lisäänny samassa suhteessa, joten veri ohenee ja samalla myös naisen hemoglobiinitaso laskee.

Lue lisää: Raskaus on fyysinen mullistus

 



KYSYMYS 5:

Pahoinvointia?

 



 

 

Istukkahormoni eli raskaustesteissä mitattava hCG-hormoni on todettu yhdeksi syylliseksi raskauspahoinvointiin. Raskauspahoinvointia esiintyy eninten raskausviikoilla 9–12. Oireista kärsii yksi kymmenestä odottajasta.

Hormoni ei kuitenkaan ole ainoa syypää pahoinvointiin. Erilaiset tekijät kuten nuori ikä, migreeni tai äidin synkeä mieliala saattavat lisätä raskauspahoinvointia. On myös osoitettu, että tyttösikiöt aiheuttavat odottajille enemmän pahoinvointia kuin poikasikiöt.

Lue lisää: Raskauspahoinvointi on ikävä vaiva

 



KYSYMYS 6:

Ovatko toiset hajut alkaneet kuvottaa sinua?

 



KYSYMYS 7:

Onko sinulle ilmaantunut outoja ruokamielihaluja?

 



KYSYMYS 8:

Onko ruokahalusi lisääntynyt?

 



KYSYMYS 9:

Onko maku- tai hajuaistisi herkistynyt?

 



 

 

Jopa 70 prosenttia odottajista aistii hajut ja maut paremmin raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Tutkijat eivät osaa sanoa, mikä mekanismi odottajan elimistössä terävöittää aisteja. Syy tarkempiin aisteihin on todennäköisesti sikiön terveys. Tarkalla haju- ja makuaistilla varustettu odottaja ei syö myrkyllistä tai pilaantunutta ruokaa.

Lue lisää: Raskausnenä on herkkä hajuille

 



KYSYMYS 10:

Ärsyttävätkö asiat enemmän kuin ennen?

 



 

 

Jatkuva väsymys ja muuttuvat hormonipitoisuudet voivat vaikuttaa odottajan mielialaan. Pahimmillaan odottaja saakin kokea varsinaista tunteiden vuoristorataa.

Lue lisää: Tunteiden vietävänä

 



KYSYMYS 11:

Tunnetko metallin makua suussa?

 



KYSYMYS 12:

Pissattaako useammin kuin tavallisesti?




 

 

Alkuraskaus kiihdyttää naisen aineenvaihduntaa. Tästä voi seurata tihentynyttä virtsaamisen tarvetta jo raskauden alkuvaiheessa. Myöhemmin kasvava kohtu alkaa painaa virtsarakkoa.

Lue myös: Lantionpohjan lihakset joutuvat koville raskausaikana

 



KYSYMYS 13:

Ovatko kuukautisesi jääneet pois?



                




Lähteet: Web MD, About.com, HS

Mitä mieltä olet artikkelista?