Jos vahinko on jo tapahtunut ja lapen iho pääsi palamaan auringossa, on toimittava ripeästi ja estettävä tilanteen pahentuminen. Auringonpolttaman lisäksi kuumassa oleilu saattaa aiheuttaa lämpöuupumuksen – tai lämpöhalvauksen.

Viimeksi päivitetty 13.6.2023

Vauvan ja pikkulapsen ohut iho palaa nopeasti suorassa auringonpaisteessa. Jos vahinko on jo päässyt tapahtumaan, on hoitotoimenpiteisiin ryhdyttävä viipymättä.


 


Palaneen ihon tunnistaa silminnähtävänä punoituksena, erittäin pahoin palaneeseen ihoon voi noista jopa vesikelloja.

Viilennä välittömästi, mutta varovaisesti

Tuo palanut lapsi sisälle, viilennä punoittavaa ihoa esimerkiksi viileään veteen kastetuilla, nihkeillä pyyhkeillä ja varmista, että lapsi juo nestettä.

Älä hankaa ihoa, äläkä paina millään pakastimesta otetulla asialla – saatat aiheuttaa lisää vahinkoa.

Jos lapsen iho on turvonnut, siinä on rakkuloita, tai jos pahoin palanut kohta on isompi kuin lapsen oma kämmen, lähde näyttämään palovammaa lääkäriin.

Tarkkaile lapsen vointia vuorokauden ajan, ja jos sinusta tuntuu, että lapsi ei lähde toipumaan palamisesta hyvin, lähde silloinkin lääkäriin.

Ensiavuksi kipulääkettä ja rasvaa

Palaneen ihon aiheuttamaan särkyyn kannattaa heti antaa lapselle sopivaa kipulääkettä. Lääkkeen antamista voi jatkaa 2–3 päivän ajan, missä ajassa olon pitäisi jo helpottua.

Palaneita ihoalueita rasvataan hydrokortisonivoiteella, aloe veralla tai palovammavoiteella.

Haaleat kylvyt ja suihkut 2–3 kertaa päivässä saattavat helpottaa tukalaa oloa ja palaneen ihon särkyä – kuuntele lastasi, tuntuuko vesi hänestä hyvältä.

Palamista seuraavat 2–3 päivää lapsi pidetään sisätiloissa ja varjossa, sillä palaneella iholla normaalit auringolta suojautumisen reaktiot eivät toimi, ja uusi aurinkoannos pahentaa tilannetta.

Älä anna lapsen palaa uudelleen

Vahinko pääsi sattumaan kerran, mutta ota siitä opiksesi äläkä anna tilanteen toistua. Tutkimukset osoittavat, että useita kertoja lapsuuden aikana palanut iho on yksi ihosyövän synnyn riskitekijöistä.

Parhaat tavat suojautua UV-säteiltä ovat auringon välttely klo 11–15, suojaavien päähineiden ja vaatteiden käyttö, sekä riittävän korkealla suojakertoimella varustettu aurinkorasva.

Tunnista lämpöuupumus ja lämpöhalvaus

Leikin tiimellyksessä, huvipuistopäivän tuoksinassa tai vaikkapa pallopelin aikana lapselle saattaa huomaamatta kehittyä lämpöuupumus.

Lämpöuupunut lapsi on janoinen, ärtynyt, ja valittaa päänsärkyä. Iho punoittaa ja hengitys on tihentynyt. Kehon lämpötila on koholla, ja lapsi hikoilee runsaasti. Pahoin lämpöuupunut lapsi voi alkaa oksennella.

Tehokkain ensiapu lämpöuupumiseen on lapsen välitön viilentäminen. Hänet viedään sisälle tai varjoon. Viileä suihku tai veteen kastetut, nihkeät pyyhkeet helpottavat oloa ja auttavat ruumiinlömpöä laskemaan normaaliksi. Lasta kannustetaan juomaan runsaasti nestettä.

Hoitamattomana lämpöuupumus saattaa kehittyä lämpöhalvaukseksi. Lämpöhalvaantunut lapsi on sekava ja kärsii hengitysvaikeuksista.

Hän saattaa jopa menettää tajuntansa. Lämpöhalvaantuneen lapsen ruumiinlämpö on jopa 40 astetta, mutta hän ei siitä huolimatta juurikaan hikoile. Tilanne vaatii pikaista lääkärin hoitoa, mutta ensiavuksi toimivat viilentäminen ja nesteytys.

Muista, että päiväuniaan vaunuissa nukkuvan lapsen kuomua ei kannata peittää tiheällä peitolla, sillä se estää ilman kiertämisen vaunukopassa.

Lasta ei myöskään tule milloinkaan jättää kesällä yksin autoon, sillä lämpötila voi nopeasti kohota kohtalokkaaksi.

Lähde: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?