Säännöllinen altistuminen siemennesteelle kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen suunniteltua raskautta. Lue miksi.

Viimeksi päivitetty 29.8.2013

Miksi alle kolmessa kuukaudessa suhteen alkamisesta raskaaksi tulleilla naisilla on prosentuaalisesti suurempi riski saada raskausmyrkytys? Miksi pian suhteen alkamisen jälkeen raskaaksi tulleilla on kohonnut riski saada alipainoinen lapsi?



Adelaiden yliopistossa Australiassa tehty tutkimus antaa yhden vastauksen kysymykseen.

Lue myös: Vauvakuumeessa – ”Tuntuu vain että jotain puuttuu”

Sperma valmistelee kehoa

Kolmen kuukauden mittainen altistuminen siemennesteelle auttaa naisen immuunipuolustusjärjestelmää sopeutumaan tulevaan vieraaseen geneettiseen ainekseen. Tutkimusjohtaja Sarah Robertson vertaakin sikiötä elinsiirtoon.

”Sikiö on vierasta kudosta, joka elää yhdeksän kuukautta naisen kehossa. Naisella on oltava siedätysmekanismi ja immuunimekanismi, jotta raskaus ylipäätänsä onnistuisi”, Robertson kertoo.

Lue myös: Veriryhmällä vaikutusta hedelmällisyyteen

T-solut vauhdissa

Tutkijat kertovat, että mekanismin taustalla ovat T-solut. Nämä solut vastaavat elimistön puolustuskeinojen säätämisestä taudinaiheuttajia vastaan.

Hiirillä tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että naarashiirten elimistö tuotti enemmän T-soluja silloin, kun naaras altistui siemennesteelle.

Lue myös: Mies, ruiskit mitä syöt!

Kortsut roskikseen!

Riskiryhmässä eivät Robertsonin mukaan ole ainoastaan pikasuhteessa raskaaksi tulleiden naisten sikiöt.

”Näemme ongelmien koskevan myös pareja, jotka ovat käyttäneet siemennesteen estävää ehkäisytapaa”, Robertson sanoo.

Jos raskaus alkaa heti kondomien pois jättämisen jälkeen, naisen keho ei ole ehtinyt kasvattaa T-solujen määrää ja elimistö saattaa reagoida vieraaseen geneettiseen materiaaliin hylkimällä sitä.

Lähde: ABC

Mitä mieltä olet artikkelista?