Olet täällä: Yritämme > Miehen hedelmällisyys

Miehen hedelmällisyys


Elintavat vaikuttavat siittiöiden laatuun

Miehestä johtuvan lapsettomuuden takana on useimmiten heikentynyt siittiöiden määrä ja laatu. Syytä tähän ei aina löydy. Silloin kysytään, voiko elintavoilla vaikuttaa tilanteeseen. Voi. 

Lue lisää

Miehestä johtuva lapsettomuus

Miehen hedelmällisyyden kannalta on oleellista, että siemennesteessä on riittävästi normaalimuotoisia ja hyvin liikkuvia siittiöitä. Siittiöiden on jaksettava uida emättimestä munanjohtimeen, jossa hedelmöittyminen tapahtuu.
Lue lisää

Maalikemikaalit haitaksi siittiöille

Lapsettomuudesta kärsivät miehet ovat usein huolissaan työpaikoillaan käytettävien kemikaalien vaikutuksesta hedelmällisyyteensä
Lue lisää

Vanha isä on riski

Isäksi ei ehkä kannata ryhtyä enää vanhoilla päivillä, vaikka paukkuja riittäisikin. Yli 45-vuotiaana lapsen saaneiden isien lapset kuolevat saavuttamatta aikuisikää kaksi kertaa todennäköisemmin kuin nuorempien isien lapset, tutkimuksessa väitetään.
Lue lisää

Miten käy siittiöille saunassa?

Siittiöiden muodostus on lämpötilasta riippuvainen. Miten siis on, vaikuttaako saunominen heikentävästi miehen hedelmällisyyteen?

Lämpötila vaikuttaa siittiöiden muodostumiseen. Mitä siittiöille tapahtuu saunassa?

Siittiöt sekaisin marista

Marihuanan käyttö ei sovi lasta suunnittelevalle pariskunnalle. Oli käyttäjä sitten mies tai nainen, menevät siittiöt huumeesta sekaisin, eivätkä enää toimi tarkoituksen mukaisesti. Lue lisää

Mies, malttia pyöräilyyn

Erektio-ongelmia, tunnottomuutta, hankaumia, infektioita — ja kenties myös muutoksia spermassa. Mikäli brittitutkimusta on uskominen, himopyöräily ei ehkä sovi lasta toivovalle miehelle.
Lue lisää

Baarin antimet tekevät hallaa siittiöille

Olut, viini, pähkinät ja kahvi saattavat kaikki alentaa miehen hedelmällisyyttä niiden sisältämien kasviestrogeenien vuoksi, tuoreessa tutkimuksessa väitetään.
Lue lisää

Siittiöt ja foolihappo

Mies! Oletko syönyt riittävästi kasviksia? Jos foolihappoa sisältävät ruoka-aineet ovat jääneet lautasellesi, olet saattanut vaarantaa siittiöittesi kuntoa. Olemme tottuneet ajattelemaan, että naisten terveellinen ruokavalio vaikuttaa positiivisesti hedelmällisyyteen. Mutta myös miesten ruokavaliolla on merkitystä sperman laatuun.
Lue lisää

Siittiöt syynissä

Miehen hedelmällisyyden hoitoon on tullut uusi tutkimusmenetelmä. Uudella siittiöiden DNA-testillä on mahdollista laittaa viipeltäjät erittäin tarkkaan kuntotarkastukseen.
Lue lisää

Yhden siittiön tehtävä

Mikroinjektiota (ICSI) käytetään, jos miehen siittiöiden määrä on vähäinen. Toimenpiteen suorittamiseen tarvitaan vain muutama liikkuva siittiö. Lue lisää

Mene aurinkoon, mies!

Auringonvalolla on myönteisiä vaikutuksia miehen hedelmällisyyteen, tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan.
Lue lisää

Terve sperma, pitkä elämä

Mitä huonompi miehen siemennesteen laatu on, sitä todennäköisemmin hän kuolee keskimääräistä nuorempana, tuore tanskalaistutkimus paljastaa.
Lue lisää

Viimeinen käyttöpäivä spermalle

Yleisen uskomuksen mukaan ikä ei vaikuta miehen hedelmällisyyteen. Uusien tutkimuksien valossa biologinen kello kuitenkin tikittää myös miehille. Lue lisää

Kolajuoma saattaa heikentää sperman laatua

Kolajuomia paljon juovien siemenneste saattaa olla jonkin verran tavallista heikompaa. Kolaa piti nauttia ainakin seitsemän litraa viikossa, jotta yhteys näkyi tanskalaistututkijoiden analyysissa.
Lue lisää

Kuume keittää siittiöt

Kuumetaudin jälkeen miehen lisääntymissolut ovat varsin heikossa hapessa. Kova lämpö aiheuttaa DNA-vaurioita siittiöille. Lue lisää

Vanhojen isien lapsilla ehkä enemmän kromosomivirheitä

Downin syndrooman lisäksi myös muut kromosomivirheet saattavat liittyä isän ikään. Riski on kuitenkin vähäisempi kuin äidin korkeaan ikään liittyvä.

Lue lisää

Päänsärkypillerit pilaavat sperman

Raskauden aikana äidin käyttämät miedot kipulääkkeet saattavat aiheuttaa tuleville miehille hedelmöitysvaikeuksia, esittää uusi tutkimus. Lue lisää

Lapsettomuus riipii miestä: ”Entä jos minusta ei tule isää?”

Lapsettomuus mielletään ensisijaisesti naisten ongelmaksi. Mies saattaa kokea, ettei hänellä ole oikeutta kokea surua lapsettomuudesta.

Lauri, 29, kertoo omista tunteistaan.

Kännykän säteily tappaa siittiöt

Matkapuhelimen käyttämisella on seurauksia. Uuden tutkimuksen mukaan heikosta spermanlaadusta kärsivien miesten hedelmällisyys kärsii entisestää puhelimen käytöstä.

Lue lisää

Ihmevitamiini D lisää siittiöiden puhtia

On tiedetty, että D-vitamiini lisää toisten eläinlajien siittiöiden liikkuvuutta.  Uusi Kööpenhaminan yliopiston toteuttama tutkimus osoittaa, että korkea vitamiinipitoisuus lisää myös ihmissiittiöiden mieskuntoa.

Lue lisää

Paksun kanssa ei tärppää

Ylipaino ei vaikuta heikentävästi pelkästään naisen hedelmällisyyteen. Liikakilot tekevät hallaa myös miehen lisääntymisterveydelle.
Lue lisää

Suomalaisten sperman laatu heikkenee

Uuden tutkimuksen mukaan 1980-luvun lopussa syntyneiden miesten sperman laatu on huonompi kuin aikaisempien sukupolvien miesten. Heikomman sperman laadun lisäksi nuorilla miehillä on suurempi kivessyöpäriski.

Lue lisää

Siimahännät kuriin

Miesten ehkäisypilleriä on pyöritelty pitkään tutkijoiden ja lääketeollisuuden hyppysissä. Nyt tutkijat tarjoavat uusia jännittäviä vaihtoehtoa.

Koska suomiurhot pääsevät tainnuttamaan omia siimahäntiään?

Kaunottaret saavat nopeimmat siittiöt

”Okei pojat! Tilaisuutemme on tässä. Se on nyt tai ei koskaan”, voimme kuvitella siittiökenraalin komentavan miljoonapäistä siittiöarmadaansa kohti kaunokaisen munasolua. Tutkimuksen mukaan vähemmän viehättävän seksikumppanin kohdalla kenraalin sanat eivät kaiu yhtä pontevina.

Lue lisää

TOP 10: Näin tapat siittiöt!

Kaikki tietävät, että stressi, tupakka ja alkoholi heikentävät miehen hedelmällisyyttä. Miehen herkkä lisääntymiskyky kärsii myös muista seikoista. 

Lue lista kymmenestä asiasta, jotka laittavat siittiöt tukalaan asemaan.

Mies: ruiskit mitä syöt!

Nuorten miesten siittiömäärät ovat olleet laskussa useassa maassa. Uudet tutkimukset ruotivat, mitkä ruokatuotteet vaikuttavat siimahäntäkatoon.

Lue lisää

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.