Synnytyksen lähestyessä äidin mieleen voi hiipiä jännityksensekainen häpeän tunne. Mitäs jos ponnistusvaiheessa ei pystykään pidättämään, vaan uloste karkaa kesken kaiken?

Viimeksi päivitetty 16.4.2015

Uloste: Ripuli voi olla lähestyvän synnytyksen merkki


 


Äidin elimistö tyhjentää yleensä itse itsensä synnytyksen lähestyessä. Itse asiassa ripuli voi olla yksi lähestyvän synnytyksen ennusmerkki! Raskausaikana vaivannut ummetus voi aiheuttaa sen, että suolistoon kertyy kovaa ulostetta, joka estää vauvan laskeutumisen- lantion sisämitta on suunnilleen vauvan pään levyinen, joten iso ulostemöykky voi olla tiellä. Siksi kätilö voi ehdottaa sinulle peräruisketta, jos olet kärsinyt ummetuksesta.

Ulosteella on tärkeä tehtävä synnytyksessä. Se on täynnä äidin suolistosta peräisin olevia bakteereita, joille vauvan on hyvä altistua ennen muita, haitallisempia bakteereja. Vauva saa alun vastustuskyvylleen jo heti synnytyksen aikana, joten ponnistusvaiheen kakkahätää ei tarvitse hävetä eikä pidätellä. Kätilö pyyhkii ulosteen pois sitä mukaan kuin sitä tulee, etkä juurikaan edes huomaa asiaa.

Lue myös: Näin keho toipuu synnytyksestä

Virtsa: Täysi virtsarakko voi aiheuttaa synnytysesteen

Synnytyksen aikana on tärkeätä käydä säännöllisesti pissalla. Täysi virtsarakko voi aiheuttaa synnytysesteen siinä missä ulostekin. Äidin voi olla vaikeata hahmottaa pissahätää, kun kohtu supistelee paljon.  Tässä onkin yksi tärkeä tehtävä isälle tai synnytyksen tukihenkilölle: muistuta äitiä käymään vessassa tunnin, kahden välein! Synnytyksen edetessä liikkuminen käy hankalammaksi, joten varaudu siihen, että tarvitset apua pöntöltä nousemiseen ja housujen pukemiseen, jos niitä pidät.

Hiki: Synnyttäminen on kovaa työtä

Synnyttäjä hikoilee paljon, koska lapsen saattaminen tähän maailmaan on kovaa työtä. Isän täytyy huolehtia siitä, että synnyttäjä saa tarpeeksi juotavaa ja sitä voi nauttia helposti. Varaa mukaan juomapullo, josta tarjoilet nestettä äidille säännöllisesti. Sairaalasta saa mehua ja vettä, mutta erilaiset urheilujuomat ovat myös mainio vaihtoehto nesteytykseen.

Veri: Määrät synnytyksen yhteydessä pieniä

Verta ei synnytyksessä tule kovin paljoa, vaan lähinnä verensekaista limavuotoa. Istukan irrotessa synnytyksen jälkeen verenvuotoa on jonkin verran. Pienikin määrä punaista lakanoilla voi näyttää pelottavalta, mutta määrät ovat oikeasti aika pieniä. Jos sinua ällöttää katsella verta, voit pyytää kätilöäsi antamaan puhtaan lakanan tai peittämään tahran liinalla – usein kätilö tekee tämän automaattisesti joka tapauksessa! Kaikki eritetahrat pyyhitään pois heti, kun kätilö ne huomaa, joten synnyttäminen on oikeastaan aika siistiä puuhaa!

Lue myös: Tällainen on vastasyntynyt

Lapsenkina: Valkea tahma suojaa ihoa ja helpottaa syntymistä

Moni vauva syntyy valkean tahman peittämänä. Aine on lapsenkinaa, joka suojaa lapsen ihoa lapsiveden kosteudelta. Se liukastaa vauvan jotta hän on helpompi syntyä. Lapsenkina eli vernix toimii myös mekaanisena suojana bakteereille, pitäen ne loitolla vastasyntyneen herkältä iholta. Sitä ei kannata pestä pois lainkaan. Lapsenkina imeytyy lapsen ihoon muutamassa tunnissa synnytyksen jälkeen.

Kyyneleet: Vastasyntynyt ei kyynelehdi

Itkulta ei yleensä synnytyksessä vältytä. Silmät kostuvat synnyttäjältä epätoivon hetkinä, kun tuntuu että lapsi ei ikinä tule, tai kivusta, kun supistukset ovat voimakkaimmillaan. Nämä kyyneleet on syytä pyyhkiä hellästi pois ja vahvistaa synnyttäjää jaksamaan vielä hiukan. Vauvat eivät puolestaan kyynelehdi ollenkaan. Vastasyntyneen kyynelkanavat ovat kehittymättömät ja usein lapsiveden täyttämät, joten kyyneleitä ei pääse silmiin asti. Kyyneleitä tuotetaan vain sen verran, että silmä pysyy kosteana. Mielenkiintoista kyllä, vastasyntyneellä on refleksinomainen kyky tuottaa enemmän kyyneleitä (kuten aikuisella sipulia pilkottaessa), joten silmä pysyy puhtaana tarvittaessa. Kauneimpia kyyneleitä välkkyy isän ja äidin poskilla, kun lapsi on jo syntynyt, ja häntä saa ihastella ja ihmetellä: voiko näin kaunis olla meidän oma!

* * * 

”Tervetuloa lukijani! Olen Vau.fi:n kätilöbloggari, ja kirjoitan sinulle parin viikon välein ajatuksiani raskaudesta, synnytyksestä ja elämästä vauvan kanssa.”

Kätilöbloggari Silja Seppänen on Pirkanmaalla toimiva yksityinen kätilö, imetysohjaaja ja Vauvantai-synnytysvalmennuksen kehittäjä. Siljan ohjenuorana on tehdä kätilötyötään aina asiakkaan tarpeista ja toiveista lähtien. Siljan kotisivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?