Kätilö Rauni Kortesalmen synnytysvalmennuskokonaisuus sisältää voimaannuttavien iskulauseiden lisäksi myös monipuolista tietoa synnytyksestä ja vanhemmuudesta. Lue jutusta Kortesalmen valmennuksen parhaat palat.

Viimeksi päivitetty 2.12.2008

”Meillä Kätilöopistolla synnytysvalmennus on kattava paketti, jossa puhutaan synnytyksen lisäksi mielialavaihteluista ja seksuaalisuudesta. Tämän lisäksi meillä on isille omat isäryhmät ja äideille rentoutusryhmät sekä valmennusten jälkeen henkilökohtainen tapaaminen kätilön kanssa”, Kortesalmi kertoo.


 


Lue myös: Miten synnytys alkaa?

Lisää itseluottamusta omiin synnytyskykyihin

”Vakuutamme valmennuksessa, että jokainen nainen osaa synnyttää. Naiset ovat synnyttäneet vuosituhansien ajan, eikä siihen tarvita erityistietoja. Tärkeintä on, että menee luottavaisin mielin sairaalaan ja uskoo itseensä”, Kortesalmi sanoo.

Pystyäkseen toteuttamaan luontoaan, äidin on annettava olla sellainen kuin hän on.

”Synnytys on aina ainutlaatuinen. Toiset haluavat enemmän tukea kätilöstä ja toiset ottavat taas etäisyyttä. Kätilön tehtävä on tunnistaa äidin tarpeet ja tukea häntä”, Kortesalmi sanoo.

Lue myös: Perätilasynnytys

Synnytys herättää varhaiset muistot

Toisinaan kätilö joutuu synnytyksessä hoivaavan äidin rooliin. Raskaus ja synnytys ovat omiaan herättämään naisissa varhaisia muistoja.

”Äitien mieleen saattaa muistua, mitä on olla hoidettava ja mitä on saada lapsena rakkautta. Positiiviset muistot ovat voimavara synnytyksessä.”

Heränneet muistot saattavat olla myös negatiivisia. Silloin äiti tarvitsee erityisesti tukea.

”Traumaattisia lapsuusmuistoja käsitteleville äideille hyvä synnytys voi olla eheyttävä kokemus. Äidin täytyy silloin saada erityistä huolenpitoa ja kokea olevansa synnytyksen aikana turvassa”, Kortesalmi kertoo.

Lue myös: Synnytyspelko varjostaa odotusta

Isän ei tarvitse esittää sankaria synnytyssalissa

Isä nähdään usein synnytyksen avustajana. Kortesalmi kuitenkin painottaa, ettei näin ole.

”Isä on aina synnyttävä isä, eikä hänen tarvitse esittää mitään sankaria. Isä kannustaa äitiä sellaisena kuin hän on.”

”On tyypillistä, että isä tuntee olevansa avuton. Vierestä katsojan osa ei ole helppo”, Kortesalmi sanoo.

Lue myös: Alatiesynnytykseen ei pakoteta

Kaikkea ei ole pakko nähdä

”Tiedetään, että vauvan pään syntymän näkeminen voi viedä mieheltä seksuaaliset halut omaa vaimoa kohtaan”, Kortesalmi huomauttaa.

Miehen ei kannata olla synnytyksessä väkisin mukana.

”Jos isän tekee pahaa olla huoneessa, hän voi aivan hyvin pitää pienen tauon. Isä voi myös halutessaan mennä itse syntymän ajaksi pois salista. On hyvä muistaa, että synnytykseen osallistuminen ei ole hyvän isyyden edellytys”, Kortesalmi huomauttaa.

Lue myös: Ystävät aiheuttivat synnytyspelon

Apua jaksamiseen synnytyksen jälkeen

Imetyksen lisäksi valmennuksessa puhutaan synnytyksen jälkeisestä arjesta ja siinä pärjäämisestä.

”Melkein kaikki naiset kokevat synnytyksen jälkeen jonkinlaista alakuloisuutta eli baby bluesia. Kerromme milloin tämä alakuloisuus on synnytyksen jälkeistä masennusta ja miten siihen saa apua”, Kortesalmi sanoo.

Kortesalmi painottaa, että itseään ei kannata väsyttää loppuun. Apua täytyy pyytää ajoissa.

”Annamme vinkkejä siihen, kuinka pitää itsestään huolta. Emme esimerkiksi suosittele, että molemmat vanhemmat valvovat vauvan kanssa yhdessä. On parempi, että toinen saa nukkua”, Kortesalmi sanoo.

On myös hyvä tiedostaa, että pienenkin vauvan kanssa saattaa mennä pinna.

”Väsyneenä lapsi voi tuntua kaikkea muuta kuin suloiselta. Nämä ovat tunteita, joita monet kokevat, mutta joista ei yleisesti puhuta. Kerromme tässä yhteydessä ravistelun vaaroista ja siitä kuinka toimia, kun hermot menevät.”

Lue myös: Ihan pakko ponnistaa!

Kotitöiden jakaminen parasta esileikkiä

Synnytyksen jälkeen monet tekijät saattavat haitata seksielämää. Naisen limakalvot kuivuvat, väsymys painaa, aika on kortilla, ja sitten kun toista huvittaa, toinen ei olekaan seksituulella.

”Moni nainen kokee, että kun lapset on saatu nukkumaan, ei vain yksinkertaisesti jaksa harrastaa seksiä. Kotitöiden tasapuolinen jakaminen onkin parasta esileikkiä”, Kortesalmi huomauttaa.

Seksillä ei kuitenkaan kannata tehdä kauppaa.

”Toiset ostavat seksillä perherauhaa: jos viet roskat, saat seksiä. Mutta tällaisessa kaupankäynnissä on kyse valtapelistä, eikä toisen kunnioittamisesta.”

Itsensä kauppaamiseen sijaan Kortesalmi suosittelee keskustelua.

”On tärkeää, että pari keskustelee omista tunteistaan syyllistämättä toisiaan. Molempien täytyy voida sanoa, miltä minusta tuntuu. Sinä olet aina sellainen -lauseita on taas syytä välttää.”

Mitä mieltä olet artikkelista?