adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Alatiesynnytykseen ei pakoteta

ÄIti voi valita sektion, jos synnytyspelkoa ei saada lievitettyä.

ÄIti voi valita sektion, jos synnytyspelkoa ei saada lievitettyä. 

Sektioon päädytään, jos alatiesynnytys on synnytyspelon vuoksi täysin ylitsepääsemätön ajatus, kertoo Iltalehdelle synnytyspelkopotilaisiin erikoistunut psykologi. Onko todella näin?

Ketään ei pakoteta synnyttämään alateitse, psykologi Riikka Toivanen vakuuttaa Iltalehden haastattelussa.

Kuulostaa lohdulliselta, mutta juttua seuranneesta verkkokeskustelusta saa hieman toisenlaisen kuvan. Keskustelua on käyty jo sivukaupalla ja kerrottu  monenlaisia elävän elämän esimerkkejä:

"Vuorokauden helvetin jälkeen päädyttiin vihdoin kiireelliseen sektioon vaikka minä, mieheni ja kätilö pyysimme kuorossa sektiota jo tunteja aikaisemmin. Onneksi nuivalla lääkärillä loppui työvuoro ja seuraava lääkäri ymmärsi kärrätä meidät leikkaussaliin pikapikaa”, kertoo nimimerkitön vieras Iltalehden foorumilla.

”Kyllä äitien mielipiteitä ja toivomuksia huomioidaan aivan liian vähän synnytyksissä. Lääkärin mielestä "maallikko"äiti ei voi tietää raskaudesta ja synnytyksestä yhtään mitään!”, nimimerkki Äidin oikeus kirjoittaa.

Tee testi: Pelottaako synnytys? Testaa pelkojesi laatu synnytyspelkotestillä! 

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Synnytyspelosta kannattaa keskustella 

Useimmissa synnytyssairaaloissa on nykyisin äitiyspoliklinikan yhteydessä synnytyspelkoon keskittynyt poliklinikka. Synnytyspelkopoliklinikalla odottavalla äidillä voi päästä kätilön tai lääkärin vastaanotolle, jossa pelkoa puretaan keskustellen.

Nainen saa tietoa esimerkiksi kivunlievityksestä sekä alatiesynnytyksen ja keisarileikkauksen eduista ja riskeistä.

Keskustellaanko synnytyskokemuksesta riittävästi synnytyksen jälkeen?

Synnytyspelko on ollut tällä viikolla otsikoissa sen jälkeen, kun STT:n jutussa kerrottiin, että Seinäjoen keskussairaalan pelkopoliklinikan asiakkaista noin 80 prosenttia on uudelleen synnyttäjiä.

Juttua varten haastateltu kätilö Arja Korkeamäki kertoo olevansa huolissaan siitä, miten synnytykset ja synnytysten jälkeiset keskustelut hoidetaan.

”Viimeistään jälkitarkastuksessa pitäisi käydä läpi sitä, että minkälainen synnytys oli”,  Korkeamäki sanoo.

Kuva: iStockphoto

Tarjottiinko sinulle tilaisuutta jutella synnytyskokemuksesta synnytyksen jälkeen?


KOMMENTOI tai siirry juttelemaan aiheesta KESKUSTELUPALSTALLE.

Lue myös: Synnytyspelko varjostaa raskautta

Lähteet: Verkkouutiset: Synnytys voi jättää äidille traumanIltalehti: Kenenkään ei ole pakko synnyttää alateitseIltalehden foorumilla asiasta käytävä keskusteluHUS: SynnytyspelkoPäivitetty 08.04.2015
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 6
Synnytys
Kirjoittaja Ei voida pakottaa 17.02.2014
Ketään ei voida pakottaa synnyttämään alateitse. Olen kerran synnyttänyt alateitse ja se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta!
Nyt odotan toista lasta ja aika pelkopolille. Minulle on jo nyt sanottu että tulen saamaan sektion synnytyspelon takia.
Jokaisella on oikeus valita miten haluaa synnyttää ja sitä pelkoa on ihan turha aliarvioida.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Puukkoa psyykkiseen ongelmaan
Kirjoittaja medmeramedia 14.02.2014
Synnytyspelkoa ei pitäisi hoitaa puukolla, vaan käyttää pelon hoitoon jotain ihan muuta. Sama olisi lähteä hoitamaan sosiaalisten tilanteiden tai paniikkihäiriön hoitoon jonkun ruumiinosan poistolla.

Psyykkisten ongelmien hoito lähtee terapiasta ja pelkojen kohtaamisesta, ei kirurgiaa käyttämällä
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Pakotetaan
Kirjoittaja Ei pidä paikkaansa 10.02.2014
Kokkolassa on ihan synnytysosaston ylilääkärin kanssa päätetty, ettei peloistani huolimatta minulle anneta sektiota. Siellä jopa sanottiin, että jos tällaisesta mahdollisuudesta on joku joskus meille puhunut, meille on valehdeltu. Tällaista ei kuulemma tehdä myöskään muissa sairaaloissa. Sanoivat myös suoraa, että (pelkopolilla) heidän tehtävänsä on käännyttää meitä, eikä sektio ole edes vaihtoehto. Tietysti synnytystapa-arvio ja muut erikseen, mutta pelolla ei ole mitään merkitystä. Nyt joudumme lähteä synnyttämään toiseen kaupunkiin, koska Kokkolassa ei ole meille kuulemma mitään annettavaa. Näin lääkäri huusi meille, kun lähdimme kuluttamasta hänen työaikaansa. Eli kyllä, alatiesynnytykseen pakotetaan!!!!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Sectio ihannointi on kummallista
Kirjoittaja hildahulda 23.05.2013
En tajua sectio-ihannointia. Itse olen taas sitä kovasti vastaan, enemmän pelkään sitä että minut määrätään sectioon. On etukoikeus saada synnyttää normaalisti alakautta. Tiedän sen koska esikoinen syntyi sectiolla, se oli lääkärin päätös. Olin kovin sairas raskausmyrkytyksestä ja alatiesynnytys olisi ollut liian fyysinen tapahtuma ja voinut aiheuttaa minulle ja vauvalle komplikaatioita. Sen ymmärrän että se oli pakko tehdä, mutta ikävältä se tuntui varsinkin jälkeen päin, sain rajuja ahdistuskohtauksia ja henkiset voimavarani olivat loppuun ajetut. Sectiosta ei saa samanlaisia voimavaroja millä jaksaa sitten vauvaa hoitaa. Myös kiintymyssuhde vauvaan on helpompi luoda kun on synnyttänyt sen alakautta, runsas hormonieritys auttaa siinä. Sectiossa useita tärkeitä hormooneja ei esiinny lainkaan, mitkä auttaa äitiä synnytyksestä toipumisesta ja vauvaan kiintymisestä. Itseäni ei esim. vauva kiinnostanut section jälkeen lainkaan, se vain puistatti sillä sen takia oli erittäin sairas.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Alatie synnytykseen ei pakoteta???
Kirjoittaja Huono synnyttäjä :D 14.06.2012
No kyllähän ne pakottavat!
Oma kokemukseni oli 2005. Lapsi oli perätilassa ja painoarvio oli 3400g. No lääkäri päätti et vauva käännetään tässä ja nyt. Että mitään keisarileikkausta ei tehdä (se oli toiveemme, koska kärsin synnytyspelosta ja ei minua mihinkään pelkopolille ohjattu vaikka kerroin avoimesti peloistani lääkäreille sekä kätilöille). Miehen kanssa olimme kääntämistä vastaan, no eihän meitä kuunneltu. Tästä lantiosta mahtuu 5000g lapsikin, oli lääkärin kommentti.
No käännös onnistui hyvin vaikka taju meinasi mennä. Lääkäri vain tokasi että nyt voit synnyttää alateitse.
Raskaus meni yliaikaiseksi ja päädyttiin käynnistykseen. Synnytyksessä välilihaa leikattiin reilusti ja lääkäri veti imukupilla ja 2 kätilöä hyppi mahan päällä. No tiukkaa teki tuo 4kg vauva, saati sitten 5kg. No 'palkaksi' sain arven välilihaan, erittäin kivuliaan, joka esti kävelemisen ja muunkin liikkumisen sekä kohtutulehduksen. Tämmöstä 'ammattitaitoa' saa LPKS:ssä. Tervetuloa vaan kaikki synnyttäjät ;)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
mikä on parasta...
Kirjoittaja piiukka 25.05.2012
Ekan raskauden aikaan todettiin lantio niin pieneksi, että lähes keskoskokoinen lapsi oli naftisti mahtumassa alateitse. Silti synnytin alateitse - melko hankalasti. Toinen lapsi oli lähes puolta isompi (päänympäryskin 5cm isompi), ja alateitse sekin piti tehdä. Imukuppia meinasivat jo tarjota loppumetreillä, jolloin sitten löysin voimia pinnistää ulos itse kuitenkin - "palkkana" pikku repeämä ym... Toisaalta olen kuitenkin onnellinen ja ylpeä alatiesynnytyksistäni, koska se kuitenkin on se luonnollinen tapa!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun