Siw K. Molberg synnytti kaksi tytärtään yksin. Ensimmäinen kerta oli tahaton, mutta toisella kerralla Siw päätti asiasta etukäteen.

Viimeksi päivitetty 19.11.2013

Kahdeksan vuotta sitten Siw saapui poikaystävänsä kanssa synnytyssairaalaan etuajassa. Lapsivesi oli mennyt, vaikka laskettuun aikaan oli vielä 5 viikkoa.



”Supistukset eivät olleet vielä alkaneet, kun saavuimme sairaalaan. Meille sanottiin, ettei synnytyskään alkaisi vielä vähään aikaan, joten poikaystäväni lähetettiin kotiin lepäämään ja pakkaamaan minulle tavaroita. Itse jäin sairaalaan tarkkailtavaksi. Synnytys oli tarkoitus käynnistää, jos mitään ei tapahtuisi parissa päivässä”, Siw kertoo.

Pian supistukset kuitenkin alkoivat.

”Kaikki tapahtui lopulta nopeasti. Sydänäänet katosivat, joten vauva piti saada nopeasti ulos. Olin huolissani, saisiko lapsen isä tiedon synnytyksen alkamisesta. Minulle kerrottiin, että hän oli matkalla sairaalaan”, Siw muistelee.

Lue myös: Ennenaikainen synnytys

Pieni ja peloissaan

Yhtäkkiä saliin ryntäsi suuri joukko ihmisiä auttamaan synnytyksessä. Siwiä jouduttiin leikkaamaan ja hänelle ommeltiin monta tikkiä.

”Oli kamalaa olla tilanteessa yksin. Olin peloissani ja tunsin itseni todella pieneksi. Kun vauva oli syntynyt, hänet vietiin pois luotani. Sen jälkeen makasin vain paikallani. En edes kunnolla ymmärtänyt, mitä oli juuri tapahtunut”, Siw kertoo.

Siw ei muista tapahtumista paljoakaan. Hän tajusi ainoastaan, että hän oli saanut pienen tytön.

”Vauvan isä tuli paikalle puoli tuntia tytön syntymän jälkeen. Hän seisoi vieressäni kassi kädessään ja nauroi, kun kerroin, että vauva oli syntynyt. Isä ei ollut kuullut synnytyksen alkamisesta. Hän tiesi vain, että minuun oli alkanut sattua, joten hän oli pakannut laukun ja lähtenyt sairaalaan. Vauva ei ollut huoneessani, mutta tottakai hän näki, että maha oli kadonnut.”

Isä pääsi vauvan luo ennen Siwiä. Hän toi Siwille kuvan, jotta tämäkin näkisi, kuinka ihana tytär heillä oli. Vasta kymmenen tunnin päästä synnytyksestä Siw näki vauvan itse. Tyttö painoi 2750 grammaa ja oli 48 cm pitkä. Keuhkot ja vatsa eivät olleet kuitenkaan vielä täydellisesti kehittyneet, joten vanhempien piti odottaa kuukausi ennen kuin saivat vauvan kotiin.

Lue myös: Alatiesynnytys vaikuttaa äidin aivoihin

Toinenkin synnytys yksin

Siw päätti synnyttää myös toisen lapsensa yksin. Suhde esikoistyttären isään oli päättynyt ja Siw odotti lasta uudelle poikaystävälleen. Uusikaan suhde ei toiminut, joten Siw lopetti suhteen ennen vauvan syntymää.

”Minusta tuntui luonnolliselta synnyttää yksin. Synnytys on niin yksityinen tapahtuma, että lapsen isä on ainoa ihminen, jonka kanssa voin kuvitella jakavani kokemuksen. Suhde oli kuitenkin jo ohi”, Siw kertoo.

Kun supistukset alkoivat, Siw tilasi itse taksin ja lähti sairaalaan. Kätilö huomasi, että synnytys eteni vauhdilla. Hän piti Siwille seuraa supistusten aikana ja pian Siwiä alkoikin jo ponnistuttaa.

”Hoitajat pitelivät kättäni kun synnytin. Vain tunti sairaalaan saapumisen jälkeen vauva oli syntynyt. Otin hänet vastaan itse ja leikkasin myös napanuoran. Se oli kerta kaikkiaan kaunista. Olin paljon rennompi, kuin ensimmäisellä kerralla”, Siw kertoo.

Lue myös: Synnytyksiin puututaan liikaa

Hieno kokemus

Toinen synnytys oli Siwille hieno kokemus. Hän on vakuuttunut, että yksin synnyttäminen on hänelle paras vaihtoehto, vaikka hän olisikin yhdessä lapsen isän kanssa.

”Synnytys tekee niin kipeää, ettei ihminen ole oikein oma itsensä. Esiin tulee puolia, joista ei itsekään ole tietoinen. Yksin synnyttäessä ei tarvitse miettiä mitään muuta kuin itseään ja synnyttämistä. Kätilö tietää tarkalleen, missä vaiheessa synnytys on menossa ja voi auttaa tarvittaessa”, Siw sanoo.

Siw on erittäin ylpeä yksin synnyttämisestä.

”Se on mielestäni aikamoinen saavutus. Menin synnyttämään taksilla, leikkasin itse napanuoran ja tein kaiken itse. Tunnen itseni erittäin sisukkaaksi.”

Siw kiittää myös sairaalahenkilökuntaa positiivisesta synnytyskokemuksesta.

”Paljon on varmasti kiinni hoitajan persoonallisuudesta. Minua auttaneet kätilöt osasivat luoda hyvin rauhallisen ja mukavan tunnelman. Kätilö kehui minua täydelliseksi synnyttäjäksi. Se oli kiva kuulla, koska ensimmäinen synnytys oli ollut vaikea”, Siw kertoo.

Lue myös: Syöksyen maailmaan

Tapahtuu säännöllisesti

Kätilö Grete R. Teigen sanoo, että sairaalaan tulee säännöllisesti naisia, jotka synnyttävät yksin. Useimmiten isä ei yksinkertaisesti ehdi paikalle ennen synnytystä tai isän on jäätävä kotiin hoitamaan sisaruksia. Toisinaan äidit kuitenkin haluavat varta vasten synnyttää yksin.

”Jos äidillä ei ole tukihenkilöä, yritämme olla enemmän läsnä. On tärkeää, että joku on fyysisesti paikalla. Jos tiedämme äidin tulleen yksin synnyttämään yritämme järjestää asian siten, että hänen luonaan on aina kätilö”, Teigen sanoo.

Äidin pitää tuntea olonsa turvalliseksi, jotta synnytys voi olla miellyttävä kokemus. Monille on tärkeää, että vierellä on luotettava henkilö, jolta saa tukea. Tahtomattaan yksin synnyttäminen on stressaavaa.

”Tilanne voi olla shokki, jos yksin synnyttäminen ei ole suunniteltua. Myös äidin kumppani voi tuntea itsensä epäonnistuneeksi, koska ei ollut äidin tukena synnytyksessä”, Teigen sanoo.

Äitien kannattaa miettiä, kuka olisi paras tukihenkilö synnytyksessä.

”Monet äidit ovat huolissaan miehistään ja se voi olla rasittavaa. Isä on tärkeä synnytyshuoneessa, mutta äidin ei pitäisi kiinnittää liikaa huomiota mieheensä. Monista isistä tuntuu, että heidän on pakko olla mukana synnytyksessä. Jos isä on kauhuissaan ja tuntee itsensä täysin avuttomaksi, hänen on vaikea tukea äitiä. Tällöin voi olla parempi, että äidin tukena on joku toinen henkilö”, Teigen sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?