Jos vauva saisi päättää, hän olisi ihollasi koko ajan. Mitä tapahtuisi, jos tekisit niin kuin vauva toivoo? Kätilö Ragna T. Larsen suosittelee vauvalle pehmeää sylintäyteistä tutustumista kohdun ulkopuolisen maailman ihmeisiin.

Viimeksi päivitetty 24.2.2016

Ihmislapsi on todennäköisesti avuttomin otus maan päällä. Hän on täysin äidistä (ja muista hoivaajista) riippuvainen ja tarvitsee apua ja läsnäoloa vielä todella pitkään syntymänsä jälkeen.



Tapahtuu jotain kummaa, kun tuomme vauvalle sängyn syntymän jälkeen. Ei mene pitkään, kun vanhemmat laittavat vauvan omaan sänkyyn nukkumaan.

Kun saatan maailmaan uusia ihmistaimia, näen samalla, millainen mullistus syntyminen. Vauva haluaa päästä sinne, missä hänellä on lämmintä ja kotoisaa: äidin rinnalle. Siellä hän kuulee äidin sydämen sykkeen melkein samalla tavalla kuin kohdussa.

Vastasyntynyt ei halua pois äidin luota

Olen huomannut, että vastasyntyneet eivät pidä kääntelemisestä ja napanuoran leikkaamisesta. Vauvat itkevät ja haluavat läheisyyttä. Sama on nähtävissä, kun punnitsemme ja mittaamme vauvan. Vauva ahdistuu ja alkaa ojennella käsiään hermostuneesti.

Vauvat eivät selvästikään pidä avarasta tilasta ympärillään. He eivät varsinkaan pidä siitä, että heidät viedään pois äidin luota!

Ei ole mitään syytä laittaa vauvaa heti sänkyyn

Olen ajatellut, että lapsivuodeosastolla ei pitäisi olla kehtoja. Eikö olisi hyödyllisempää ja opettavaisempaa, jos vauvoja kannettaisiin liinassa heti syntymästä lähtien, myös osastolla?

Tapahtuu jotain kummaa, kun tuomme vauvalle sängyn syntymän jälkeen. Ei mene pitkään, kun vanhemmat laittavat vauvan sänkyyn nukkumaan: Aivan kuin olisimme antaneet merkin vanhemmille asiantuntijoina, että vauvan pitää olla sängyssä.

Nosta vauva syliin, kun hän huutaa

Näemme monesti, miten isä tai äiti ravaa osaston käytäviä hermostuneesti huutava vauva mukanaan. Vauva ei kuitenkaan ole sylissä vaan kehdossa tai sitterissä. He keinuttelevat vauvaa pitkään ilman minkäänlaista vaikutusta lapsen olotilaan. Aivan kuin he eivät olisi ymmärtäneet, että vauva pitää nostaa syliin lohtua ja rauhoittelua varten.

Nämä vauvat ovat joutuneet yhtäkkiä aivan uudenlaiseen tilanteeseen: valtavaan maailmaan suoraan pienestä kohdusta. On helppo ymmärtää, että vauvat tarvitsevat turvakseen vielä pitkään syntymän jälkeen äidin (tai isän) läheisyyttä.

Totuta vauva hitaasti uuteen maailmaan

Minun vinkkini sinulle onkin seuraava: pidä vauva lähelläsi mahdollisimman usein – ja tietenkin varsinkin silloin, kun vauva on levoton.

Muista, että nämä päivät ovat vauvan ensimmäisiä. Ne ovat todella tärkeitä, eivätkä ne toistu enää koskaan vauvan elämässä. Sinun tehtäväsi on tarjota läheisyyttä ja turvaa – juuri nyt. On täysin oikein, että äiti keskittyy täysin vauvaansa.

Käytä ihmeessä kantoliinaa ja -reppua

Hyvän kantovälineen hankkiminen on tärkeä investointi. Kantoliinassa vauvaa ympäröi läheisyys. Sinulle puolestaan jää kädet vapaiksi, ja pystyt hoitamaan päivän mittaan myös askareita.

Pikkuhiljaa vauva tottuu siihen, ettei hän ole enää osa kehoasi. Vauva itsenäistyy ja kiinnostuu ympäristöstä kyllä aikanaan.

Vauva etsii turvaa ja haluaa olla jatkuvasti kiinni sinussa vain lyhyen aikaa elämästään. Eikö vauvalle voisi sallia sen?

Mitä mieltä olet artikkelista?