adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Lapsivuodeaika kannattaa ottaa rauhallisesti

Synnytyksen jälkeen äidin mieliala voi heitellä, mikä johtuu hormonaalisista muutoksista.

Synnytyksen jälkeen äidin mieliala voi heitellä, mikä johtuu hormonaalisista muutoksista. 

Synnytys ja sitä seuraavat viikot ja kuukaudet ovat mullistavia niin fyysisesti kuin henkisesti. Niin sanottu lapsivuodeaika jatkuu, kunnes raskauden ja synnytyksen aiheuttamat muutokset ovat palautuneet ennalleen, noin 6–12 viikkoa.
Kohtu palautuu normaalin kokoiseksi, imetys edesauttaa palautumista. Kohdun suu ja emätin ovat venyneet synnytyksen yhteydessä, lantionpohjan lihasharjoitukset auttavat emätintä tiukkenemaan. Istukan kiinnityskohta paranee, mutta veristä vuotoa voi jatkua noin 2 viikkoa synnytyksen jälkeen.
 
Kuukautiset alkavat muutama kuukausi synnytyksen jälkeen

Jos et imetä, ovulaatiot (munasolun irtoamiset) alkavat 6 - 14 viikon kuluttua ja seuraavat kuukautiset 8 - 16 viikon kuluttua. Imetyshormonit saattavat pitää kuukautiset poissa montakin kuukautta, mutta luotettavaa ehkäisysuojaa ne eivät anna. Ehkäisyä on syytä alkaa käyttää heti kun aloitat yhdynnät.
Ompeleista johtuvat hankaluudet voivat kestää muutamia viikkoja. Suihkuttelu päivittäin ja kuivaus puhtaalla paperilla ehkäisee tulehduksia.
 

Lantionpohjan lihaksia kannattaa treenata

Virtsankarkailua voi esiintyä esim. yskimisen, liikunnan tai naurun yhteydessä. Tämä johtuu venyneistä ja heikentyneistä lihaksista välilihan alueella. Eli lantionpohjan lihasten harjoittelu on tässäkin tärkeää toipumisen kannalta.

Kun maito on noussut rintoihin, ehkäisee ympärivuorokautinen ja tiheä imetys parhaiten maidon pakkautumisen ja rintojen kipeytymisen.
 
Ei yhdyntää ennen kuin synnytyksen jälkivuoto loppuu

Emätinyhdyntää suositellaan vasta sen jälkeen kunnes synnytyksen jälkivuoto on loppunut.
Keisarileikkauksesta toipuminen vie kauemmin kuin tavallisesta alatiesynnytyksestä, koska leikkaushaava on suuri. Keisarileikkaushaavan päältä poistetaan siteet ja taitokset jo sairaalassa. Haavaa saa suihkuttaa ja ilmakylpyjen antaminen on suotavaa. Haavaa ei siis tarvitse pitää kuivana, muttei hautoakaan. Ammekylpyjä ei suositella jälkivuodon aikana, mutta suihkussa voi käydä heti jo sairaalassa.
 
 
Jälkitarkastus on pakollinen
 

Jälkitarkastus on 5 - 12 viikon kuluttua synnytyksestä ja se on pakollinen, sillä äitiysrahan saamiseksi tarkastuksesta tarvitaan todistus. Tarkastuksessa lääkäri mittaa verenpaineen, kuuntelee sydämen ja mittaa pulssin. Gynekologiseen tutkimukseen kuuluu sisätutkimus, jossa arvioidaan kohdun koko ja asema sekä emättimen tila. Välilihan ompeleet ja keisarinleikkauksen arpi tarkistetaan - samoin rinnat.
Ehkäisystä on syytä keskustella, sillä jälkitarkastuksessa voidaan asettaa esimerkiksi kierukka. Imetysaikana ei tule käyttää ehkäisypillereitä. Kondomi on hyvä vaihtoehto.
 
 
Hormonit heilauttelevat mielialaa

Synnytyksen jälkeen äidin mieliala on ailahteleva, mikä johtuu hormonaalisista muutoksista.
 
Keltarauhashormoni ja estrogeenihormoni tasot ovat olleet korkealla koko raskauden ajan ja synnytyksen jälkeen ne laskevat nopeasti. Kun äiti lisäksi on uupunut synnytyksen vuoksi sekä lapsen ympärivuorokautisen hoidon takia, ei ole ihme että masentaa. Onneksi tämä menee nopeasti ohi.

Mitä voit tehdä?
  • Anna itsellesi aikaa ja hyväksy omat tunteesi.
  • Ota vastaan kaikki tarjottu apu äläkä yritä tehdä itse kaikkea.
  • Puhu tunteistasi ja itke jos itkettää.
  • Kerro kumppanillesi, että tarvitset paljon hellyyttä, rakkautta ja tukea.
  • Muista, että tämä aika voi olla rasittavaa myös kumppanillesi.
 
Synnytyksen jälkeinen masennus ilmenee monella tavalla


Jos masennusta ilmenee vielä useita viikkoja synnytyksen jälkeen, saatat kärsiä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Oireita ovat muun muassa levottomuus, huoli vauvasta, pelot (esimerkiksi yksinjäämisen pelko), ruokahalun menettäminen, unettomuus ja uupumus, piittaamattomuus ulkonäöstä, vaikeuksien suurentelu ja riittämättömyyden tunteet ja vetäytyminen sosiaalisista kontakteista.
Neuvolassa kannattaa puhua tunteistaan ja hakeutua lääkärin hoidettavaksi, sillä saatat tarvita lääkehoitoa päästäksesi taas tasapainoon itsesi kanssa.
 
 
Synnytyksen jälkeinen psykoosi vaatii usein sairaalahoitoa
 

Synnytyksen jälkeinen psykoosi on harvinaisin ja vakavin synnytyksen jälkeisen masennuksen muoto. Sairaus voidaan kyllä parantaa, mutta apua on haettava välittömästi ja sairaalahoito on usein välttämätön. Oireita ovat muun muassa yletön väsymys ja nukkuminen, pitkät itkujaksot, levottomuus ja jännittyneisyys, maaninen (liiallinen) ilo ja merkillinen käytös, vainoharhaisuus ja aistiharhat ja itsensä tai vauvan vahingoittamisajatukset.
 

Sirkku Alaranta, proviisori, Yliopiston Apteekki
Päivi Härkki, naistentautien erikoislääkäri
 
Kuva: iStockphoto.com
  
 


Päivitetty 04.01.2012
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun