Synnytys muuttaa vartaloa ja vaikuttaa naiseen myös henkisesti. Vierasblogi-palstalla Ruu-vauvan tuore äiti Miia kertoo, mihin kaikkeen esikoislapsensa synnyttämiseen valmistautuvan kannattaa synnytyksen jälkeen varautua.

Viimeksi päivitetty 3.7.2014

Ruun syntymästä on kohta kolme kuukautta aikaa. Tämä aika tuntuu jostain syystä pidemmältä, ehkä siksi, kun sinä aikana on ehtinyt tapahtua niin paljon ja tuo synnyttämäni vauva on kasvanut siinä ajassa jo hirmuisesti, tuplannut painonsa.


 


Mulla itselläni on ollut älyttömän hyvä vertaistukiryhmä Facebookissa raskauden alkuajoista asti, eli ryhmä, jossa on noin sata muuta naista, joilla oli laskettu aika tammikuussa 2014.

Olen sanonut tästä ennenkin, mutta suosittelen tuollaisen ryhmän etsimistä jokaiselle, varsinkin esikoistaan odottavalle. Se tuen ja tiedon määrä, mitä muilta samassa tilanteessa olevilta naisilta saa, on uskomaton. Kiitos omat Tammikuiseni 🙂 Ryhmiä löytää esim. Vau.fi:n forumin kautta.

Jos tällaista ryhmää, tai muuten tietolähteitä lähipiiristä ei löydy, voi olla aika hukassa monen asian kanssa. Kroppa kohtaa valtavia muutoksia raskauden aikana, ja jo silloin tapahtuu kaikennäköistä omituista, mistä voi mennä sormi suuhun. Toki internet on olemassa, ja tietoa löytyy hakemalla, mutta halusin tehdä tähän tällaisen pienen info-paketin kaikesta, mitä itse olen kokenut ja mitä tiedän noin sadan muun naisen kokeneen kropassaan synnytyksen jälkeen.

Tee testi: Pelottaako synnytys? Testaa pelkojesi laatu synnytyspelkotestillä! 

.

Tässä asioita, jotka koskettavat monia synnyttäneitä:

Peräpukamat

Inhottava vaiva, joka tulee monelle tutuksi jo loppuraskauden aikana. Raskaus altistaa peräpukamille ja synnytyksen ponnistelut viimeistään voivat aiheuttaa näitä myös. Peräpukamista ei kukaan varmaan halua jutella kahvipöydässä, vaikka tämä vaiva on todella yleinen synnyttäneiden keskuudessa. En suosittele googlaamaan kuvia. Hoitavia voiteita saa apteekista ilman reseptiä ja myös synnytyssairaalasta voi pyytää mukaan, jos nämä synnytyksen aikana ilmaantuvat.

Jälkivuoto

Synnytyksen jälkeinen vuotaminen voi kestää viikkokausia. Yleisin kesto taitaa olla yli kuukauden luokkaa, neljä-kuusi viikkoa. Kannattaa varautua jo ennen laitokselle lähtöä ostamalla kotiin yösiteitä pari pakettia. Vuoto on erilaista kuin kuukautisvuoto, runsaaampaa varsinkin alussa ja voi haiskahtaa erilaiselta ja hyvä hygienia on tärkeää. Jokaisen wc-käynnin yhteydessä kannattaa suorittaa alapesu, ihan jo siksi, ettei pyyhkiminen välttämättä hirveästi houkuttele kun joka paikka on kipeänä. Alapesun jälkeen kuivaaminen kevyesti painelemalla on parempi vaihtoehto.

Painon putoaminen

Tämän laitan tähän sen vuoksi, että moni odottaa kuumeisesti painon putoavan useamman kilon heti synnärillä käynnin aikana. Tottakai: vauva, vedet ja istukka painaa useita kiloja. No, aina paino ei putoakaan, koska synnytys voi myöskin jättää valtavan turvotuksen kehoon. Joten älä ylläty, jos vaaka näyttääkin jotain ihmeellistä.

Raskausarvet

Saatoit selvitä koko raskauden ilman näitä, onneksi olkoon! 🙂 Mutta, arvet voivat tulla vielä synnytyksessäkin. Ja rintojen täyttyessä maidolla. Ja vaikka niitä vastaan myydään erilaisia rasvoja, niin lääketieteen kanta on, ettei niitä pysty ehkäisemään voiteilla. Arpien tuleminen tai tulemattomuus on ihotyypistä kiinni.

Lantionpohjan lihakset

Nämä voivat heikentyä synnytyksen aikaisesta venymisestä. Niiden heikkenemisen huomaa esimerkiksi virtsan karkailuna aivastaessa. Hyviä treenivinkkejä on netti täynnä ja treeniä kannattaa tehdä jo raskausaikana. Uskot viimeistään, kun pissa karkaa ensimmäisen kerran.

Rinnat

Maidonnousu rintoihin tapahtuu yleensä muutamia päiviä synnytyksen jälkeen. Nousu ajoittuu yleensä yöaikaan, ja heräät aamulla kovien, kuumottavien tissien kera. Tämä voi tuntua kovin epämukavalta, ja siihen auttaa rintojen suihkuttelu lämpimällä vedellä, lämmin kauratyyny ja imetys. Myös kylmiä kääreitä voi käyttää, mutta ei mielellään ennen imetystä. Älä käytä kaarituellisia liivejä, koska ne lisäävät riskiä rintatulehdukseen. Nännit ovat kovilla ensimmäisinä päivinä uudessa tehtävässään, ja kotiin kannattaakin varata jo hyvissä ajoin esimerkiksi apteekista saatavaa Lansinoh- lanoliinivoidetta, ja käyttää sitä imetystaipaleen alussa vaikka jo ennaltaehkäisevästikin.

Limakalvojen kuivuus

Sitten kun jossain vaiheessa alapään kivut alkavat hellittää, ja alat ehkä ajattelemaan yhdyntää ensimmäistä kertaa synnytyksen jälkeen, varaudu liukasteella (ja kondomilla). Limakalvojen saharamainen kuivuus johtuu hormooneista, ja imetyksen lopettamisen jälkeenkin voi mennä vielä parikin kuukautta, ennenkuin tilanne normalisoituu.

Vatsalihasten palautuminen

Synnytyksen jälkeen voi olla kova hinku päästä takaisin raskautta edeltäviin mittoihin, ja liikunta luonnollisesti auttaa tässä tavoitteessa, mutta vatsalihastreenin kanssa kannattaa olla maltillinen.

Vatsalihakset ovat siirtyneet raskauden edetessä edestä sivummalle, ja näiden palautuminen takaisin voi kestää viikkoja tai jopa puoli vuotta. Palautumista voi tunnustella sormituntumalla. Liian aikaisin aloitettu vatsalihastreeni voi jopa pitkittää palautumista tai estää lihasten takaisin kuroutumisen kokonaan.

Jotain voi kuitenkin tehdä jo heti synnytyksen jälkeenkin: Hyvät ohjeet löytyvät mm. täältä

Liikunta

Muu liikunta on myös hyvä pitää maltillisena jälkitarkastukseen saakka, koska voimakas ponnistelu, pomppiminen ja juoksu liian aikaisin synnytyksen jälkeen voi aiheuttaa kohdun laskeumaa.

Liikkeelle kannattaa kuitenkin lähteä, ja tehdä esimerkiksi kävelylenkkejä oman jaksamisen mukaan. Lääkärini kertoi, että monet synnyttäneet kuulemma pelkäävät liikunnan aloittamista liikaakin, ja eivät uskalla tehdä mitään moneen viikkoon. Tämä on turhaa, ja pienet kävelyt voi aloittaa heti kun vähänkin siltä tuntuu.

Masennus 

Synnytyksen jälkeisellä masennuksella tarkoitetaan muutaman kuukauden sisällä synnytyksestä alkavaa masennustilaa. Masennus voi tulla äidille tai isälle, tai molemmille. Masennuksen huomaamisessa paras apu on oma puoliso tai lähimmäiset. Myös neuvolassa tuoreiden vanhempien vointia seurataan.

Pitkäkestoisempi masennus kehittyy 10-15 prosentille synnyttäneistä, joten melko yleisestä ongelmasta on kysymys, ja asiaa ei missään nimessä kannata piilotella tai hävetä, jos itsessään alkaa huomaamaan masentuneisuutta. Päinvastoin, silloin äkkiä asia puheeksi, vaikka neuvolassa!

Mielialat

Tuoreet vanhemmat nukkuvat yleensä huonosti, ja varsinkin äidin yöunet voivat olla huonoja esimerkiksi seuraavan vuoden ajan. (Toki poikkeuksiakin onneksi on) Tällöin arjessa jaksaminen ei ole kovin helppoa, ja hormonit eivät aina auta asiaa. Itkuisuus lisääntyy, ja monien parisuhde voi olla tiukilla, kun ymmärrystä ja jaksamista tarvittaisiin molemmilta.

Omalla kohdallani jaksamista auttoi, että totutimme Ruun syömään pullosta heti ensimmäisen viikon aikana. Tällöin tuore isä pystyi auttamaan yösyötöissä, ja minä sain välillä nukkua syötön yli. (Noin 10 viikon iässä Ruu taas hylkäsi pullon, mutta aiomme sinnikkäästä jatkaa sen tarjoamista, jospa se taas joskus kelpaa ja minä saan joku viikonloppuyö nukkua :))

Ummetus

Synnytyksen jälkeen voi alakerta olla sen verran hellänä, että kakkosella käyminen tuntuu tosi ikävältä pitkän aikaa. Jottet joutuisi ponnistelemaan pöntöllä, suosittelen ulostetta pehmentävää magnesiamaitoa (apteekista). Sain itse sitä jo synnärillä ja se auttoi kyllä.

Ruoka

Kannattaa varata kotiin jääkaappiin jotain nopeasti syötävää ensimmäisten päivien varalle, jottei tarvitse heti lähteä kauppaan. Jos pakastin on käytössä, niin sinne kannattaa myös ostaa vaikka kanaa tai jauhelihaa.

Alkuperäinen teksti on julkaistu Miian Pesänrakennusblogissa:
Kroppa synnytyksen jälkeen – mitä jokaisen esikoistaan odottavan olisi hyvä tietää

Mitä mieltä olet artikkelista?