Istukasta on hyötyä vielä synnytyksen jälkeenkin: sen sisältämä veri voidaan kerätä talteen auttamaan esimerkiksi leukemiaa sairastavia.

Viimeksi päivitetty 13.4.2010

Istukkaveri eli napaveri on vauvan syntymän jälkeen istukkaan jäävää ylimääräistä verta. Se sisältää paljon veren kantasoluja. Istukkaveri heitetään tavallisesti pois istukan mukana, mutta äidin suostumuksella veri voidaan myös kerätä hyötykäyttöön. Veren talteen ottaminen kannattaa, sillä siitä jalostettavilla kantasolusiirroilla voidaan auttaa vaikeista verisairauksista kärsiviä.


 


Istukkaveren luovuttajaksi voi ryhtyä terve 18 vuotta täyttänyt synnyttäjä. Luovuttajaäidille tehdään terveystietokysely ja hänestä otetaan verinäyte veriryhmämäärittelyä ja infektiotutkimuksia varten, aivan kuten tavallisessakin verenluovutuksessa.

Vaaraton toimenpide

Istukkaveren keräys on helppo toimenpide sekä äidille että vauvalle. Synnytyksen, napanuoran katkaisun ja istukan irtoamisen jälkeen kätilö vie istukan SPR:n Veripalvelun työntekijälle, joka ottaa istukkaan jääneen veren talteen veripussiin. Istukkaveren luovuttaminen on mahdollista myös keisarileikkauksen yhteydessä.

”Yhdestä istukasta saadaan noin 100 millilitraa verta. Sitä käytetään pahanlaatuisten verisairauksien, kuten leukemian hoitoon”, kertoo SPR:n Veripalvelun osastonjohtaja Anne Arvola.

Istukkaveren luovutus ei vaikuta synnytykseen eikä vauvaan millään tavoin. Vauvasta ei oteta verinäytettä eikä häneeen kohdistu muitakaan tutkimuksia.

Luovutus mahdollista Naistenklinikalla ja Jorvissa

Vuosittain istukkaverta luovuttaa 350-450 äitiä. Kaikki halukkaat eivät pääse luovuttamaan, sillä istukkaverta kerätään vain pääkaupunkiseudulla kahdessa sairaalassa arkipäivisin.

”Istukkaverta voi tällä hetkellä luovuttaa Naistenklinikalla Helsingissä ja Jorvin sairaalassa Espoossa. Naistenklinikalla luovutustoimintaa on ollut vuodesta 1999 lähtien, Jorvissa aloitimme keräyksen syksyllä 2009. Ainakaan toistaiseksi meillä ei ole resursseja kerätä istukkaverta muualla”, Arvola toteaa.

Lisätietoa istukkaveren luovutuksesta voi lukea SPR:n Veripalvelun sivuilta.

Teksti: Hanna Brockman

 

 Kuva: iStockphoto

 

Lue myös: 


Lapsivuodeaika kannattaa ottaa rauhallisesti
Äidin oikeuksia etsimässä
Kaikki tämä on taas mahdollista

Mitä mieltä olet artikkelista?