adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Istukan veri hyötykäyttöön

Verenluovutus

Verenluovutus 

Istukasta on hyötyä vielä synnytyksen jälkeenkin: sen sisältämä veri voidaan kerätä talteen auttamaan esimerkiksi leukemiaa sairastavia.

Istukkaveri eli napaveri on vauvan syntymän jälkeen istukkaan jäävää ylimääräistä verta. Se sisältää paljon veren kantasoluja. Istukkaveri heitetään tavallisesti pois istukan mukana, mutta äidin suostumuksella veri voidaan myös kerätä hyötykäyttöön. Veren talteen ottaminen kannattaa, sillä siitä jalostettavilla kantasolusiirroilla voidaan auttaa vaikeista verisairauksista kärsiviä.

Istukkaveren luovuttajaksi voi ryhtyä terve 18 vuotta täyttänyt synnyttäjä. Luovuttajaäidille tehdään terveystietokysely ja hänestä otetaan verinäyte veriryhmämäärittelyä ja infektiotutkimuksia varten, aivan kuten tavallisessakin verenluovutuksessa.


Vaaraton toimenpide

Istukkaveren keräys on helppo toimenpide sekä äidille että vauvalle. Synnytyksen, napanuoran katkaisun ja istukan irtoamisen jälkeen kätilö vie istukan SPR:n Veripalvelun työntekijälle, joka ottaa istukkaan jääneen veren talteen veripussiin. Istukkaveren luovuttaminen on mahdollista myös keisarileikkauksen yhteydessä.

"Yhdestä istukasta saadaan noin 100 millilitraa verta. Sitä käytetään pahanlaatuisten verisairauksien, kuten leukemian hoitoon", kertoo SPR:n Veripalvelun osastonjohtaja Anne Arvola.

Istukkaveren luovutus ei vaikuta synnytykseen eikä vauvaan millään tavoin. Vauvasta ei oteta verinäytettä eikä häneeen kohdistu muitakaan tutkimuksia.


Luovutus mahdollista Naistenklinikalla ja Jorvissa

Vuosittain istukkaverta luovuttaa 350-450 äitiä. Kaikki halukkaat eivät pääse luovuttamaan, sillä istukkaverta kerätään vain pääkaupunkiseudulla kahdessa sairaalassa arkipäivisin.

"Istukkaverta voi tällä hetkellä luovuttaa Naistenklinikalla Helsingissä ja Jorvin sairaalassa Espoossa. Naistenklinikalla luovutustoimintaa on ollut vuodesta 1999 lähtien, Jorvissa aloitimme keräyksen syksyllä 2009. Ainakaan toistaiseksi meillä ei ole resursseja kerätä istukkaverta muualla", Arvola toteaa.

Lisätietoa istukkaveren luovutuksesta voi lukea SPR:n Veripalvelun sivuilta.

Teksti: Hanna Brockman

 

 Kuva: iStockphoto

 

Lue myös: 


Lapsivuodeaika kannattaa ottaa rauhallisesti
Äidin oikeuksia etsimässä
Kaikki tämä on taas mahdollistaPäivitetty 03.11.2014
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 2
SPR lopettanut istukkaveren keräämisen
Kirjoittaja röpelö 02.09.2014
Yle uutisoi viime vuoden (2013) lopussa, ettei SPR enää kerää istukkaverta.

http://yle.fi/uutiset/spr_lopettaa_istukkaveren_kerailyn/6686241

Sääli sinänsä. Olisin mielelläni auttanut syöpäpotilaita.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Hieno ajatus
Kirjoittaja Tiisku 12.06.2010
Tämä olisi hyvä idea ja olisin itse valmis luovuttamaan istukkaveren, muutenhan se menee niin sanotusti hukkaan, mutta harmillista, että resurssit riittävät vain kahteen sairaalaan.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun