Jokaisella odottajalla on paljon järjesteltävää ja pohdittavaa ennen äitiysloman alkua. Yrittäjillä ja freelancereilla mietittävää on kuitenkin vielä enemmän: Mitä jos asiakkaat kaikkoavat äitiysloman aikana? Entä jos lapsi on pakko laittaa ihan pienenä hoitoon? Vau.fi:n foorumilaiset kertovat, millainen on yrittäjän äitiysloma.

Viimeksi päivitetty 13.5.2014

”Melkoinen vuoristorata”


 


”Vaikka KELAn kanssa asiat on periaatteessa selvät, eikä nälkäkuolemankaan pitäisi päästä yllättämään perhettä, mietityttää yrityksen asioiden järjestyminen”, kertoo äitiyslomalle juuri jäänyt yrittäjä nimimerkillä Kyfi.

”En ole yhtään varma tällä hetkellä, pystynkö olemaan ’pois markkinoilta’ edes puolta vuotta, saati 9kk”, hän pohtii.

Vau.fi:n foorumilaiset kertovat, millainen on yrittäjän äitiysloma.

”Mietin myös sitä, miten ihmeessä tällaisessa tilanteessa voisi olla edes kahta kertaa peräkkäin raskaana”, hän kertoo.

Kyfi miettii, onko äitiysloman pitäminen edes mahdollista ilman yritystoiminnan rampauttamista ja kertoo asian valvottavan häntä välillä myös öisin:

”Eli esimerkiksi tänään näin klo 04:25…”

Lue myös: Äitiyslomalta kyykytyksen kohteeksi

”Palkkatyön suoma turva ja jatkumo puuttuvat”

Kun molemmat vanhemmat ovat yrittäjiä, perheen perustamisessa on omat koukeronsa:

”Sitä palkkatyön suomaa ’turvaa’ ja jatkumoa – jos nyt sellaisesta voi nykypäivänä enää puhua – ei ole kummallakaan. Mies toki pystyy paremmin jatkamaan yritystoimintaansa raskauden ja äitiysloma-ajan ylikin, mutta itsellä siihen tulee väkisinkin tauko”, Kyfi miettii.

Häntä jännittää myös, kuinka tuoreen yritystoiminnan käynnistäminen onnistuu äitiysloman aiheuttaman poissaolon jälkeen.

”Ensimmäisellä kierroksella se otti puolisen vuotta säästöillä ja lainalla, joita ei toki kumpiakaan enää äitiysloman jälkeen ole käytettävissä”, hän toteaa.

”Me ollaan miehen kanssa molemmat yrittäjiä, ja eipä se ’normaali’ äippäloma oikein onnistu”, kertoo myös toinen tuleva yrittäjä-äiti nimimerkillä Satsa.

Hän aikoo tehdä töitä niin pitkään kun mahdollista ja aikoo olla synnytyksen jälkeen maksimissaan kaksi kuukautta lomalla.

”Olen perhepäivähoitaja joten sinällään helpompaa kun kuitenkin teen töitä kotona ja voin valita ryhmän koon ja iät”, hän pohtii.

Lue myös: Näinkö lapsiperheen talous kuntoon? 10 prosenttia bruttotuloista säästöön

Sopivalla järjestämisellä yhtälö toimivaksi?

”Olen freelancer ja pystyn luultavasti ihan hyvin pitämään äitiysloman”, nimimerkki HKI00550 uskoo.

Viimeisillään oleva odottaja on sopinut jo puolen vuoden päähän osa-aikaisia töitä.

”Tässä auttaa kyllä mielettömästi se, että miehellä on mahdollisuus ja halua jäädä kotiin siinä vaiheessa kun vauva ei enää ole kiinni tississä. Ja oma työni on sellaista, että 6-10 kk:n poissaolo ei hirveästi haittaa”, hän kertoo.

”Päiväraha on aika hyvä, kun tuli tässä paiskittua töitä ja maksettua kunnolla YELiä. Sen puolesta melkein kannattaisi vaan puskea lapsia maailmaan sarjassa” HKI00550 heittää.

”Meillä myös minä ja mieheni ollaan yrittäjiä. Olen suunnitellut pitäväni ihan normaalin äitiysloman ja mahdollisuuksien mukaan teen töitä silloin tällöin ammattitaidon säilyttämisen vuoksi, mikäli oma jaksaminen siihen riittää. Olen palkkaamassa itselleni sijaista äitiysloman ajaksi, kunhan vauvan tulo muuttuu varmemmaksi”, kertoo puolestaan Dodo.

Lue myös: Vieläkö mies elättää perheen?

Yrittäjyydessä myös etuja

Vaikka yrittäjänaisella on paljon pohdittavaa äitiyden ja yrittäjyyden yhdistämisessä, voi yrittäjyydestä toisaalta olla tulevaisuudessa hyötyä myös perheen kannalta:

”Toivon, että yrittäjyydestä, ja omassa tapauksessa kotitoimistolta käsin tehdyistä hommista, on aikanaan se etu, että lasta ehkä näkee vähän keskivertoa enemmän ja hoidon järjestämisessä pystytään miehen kanssa molemmat joustamaan”, Kyfi pohtii.

”Mutta sitä ennen pitäisi saada tuo äitiysloma-asia/yrityksen uudelleen käynnistäminen toimimaan”, hän toteaa.

Keskustele aiheesta foorumilla: Yrittäjän/freelancerin äitysloma

Mitä mieltä olet artikkelista?