Nykyään kummius ei enää välttämättä tarkoita kristillisiin arvoihin kasvattamista. Useat lapset saavat kummin ristiäisten yhteydessä, mutta nykyään myös kirkkoon kuulumattomilla lapsilla saattaa olla omia epävirallisia kummeja. Suurella osaa suomalaisista on siis kummi. Mutta millainen hyvä kummi on?

Viimeksi päivitetty 8.9.2014

”Minua ja miestä pyydettiin kummeiksi. Olemme tosi iloisia ja otettuja pyynnöstä. Mutta mietin nyt, millainen kummi osaan olla. Onko se riittävää että käy synttäreillä ja muistaa jouluna? Mitä muuta kummilta odotetaan?” nimimerkki Marikki pohtii Vau.fi:n foorumilla.


 


”Kertokaa odotuksianne kummille, millainen kummi olisi hyvä?” hän pyytää.

Vau.fi:n foorumilaiset vastaavat.

Lue myös: Kasteen kahdet kasvot

”Lahjojen antamisella ei ole mitään tekemistä hyvän kummiuden kanssa”

Kaikki tietävät kummi-tyypin, josta kuullaan vain syntymäpäivinä ja jouluna lahjapaketin muodossa. Foorumilaiset tyrmäävät ajatuksen, että kummi olisi vain lahja-automaatti.

”Mun mielestä hyvä kummi on sellainen, joka on sen lapsen elämässä mukana ja joka on kiinnostunut siitä lapsen elämästä. Sillä, että antaako lahjoja, ei oo mitään tekemistä sen kanssa, että onko hyvä kummi”, Suski88 toteaa.

”Itse toivon, että oman lapseni kummit ovat lapselleni aikuisia ystäviä, joihin voi luottaa kaikissa asioissa. Aikuinen, johon turvautua, jos omille vanhemmille ei huoliaan voi/uskalla kertoa”, Suski88 kertoo.

”Toivon myös olevani tällainen kummi omalle kummipojalle.”

Latteäiti kertoo, että heillä kummit todella ovat mukana perheen arjessa.

”Toinen (kummi) sanoi silloin, kun pyydettiin kummiksi, ettei tällä hetkellä pysty taloustilanteensa takia ostamaan lahjoja, mutta eipä ole haitannut. Paljon parempi juttu oli se, että hän tuli joulun välipäivinä käymään ja leikki lapsen kanssa muiden tuomilla lahjoilla”, hän kertoo.

”Minusta kummeus on ehkä eniten aikaa lapselle”, Latteäiti pohtii.

”Olisipa kummini viettänyt enemmän aikaa kanssani”

Kaikista eniten lapset toivovat kummiltaan aikaa.

”Mä olisin toivonut, että mun kummit ois viettäny mun kanssa enemmän aikaa. Vienyt, vaikka kalalle, pienelle retkelle, miksei vaikka lenkillekin. Asuttiin nimittäin vierekkäisissä omakotitaloissa”, Sande90 kertoo.

”Kyllähän minä juoksin siellä kylässä, kun serkku on vuoden vanhempi kuin minä, mutta ehkä odotin myös, että sieltä suunnastakin olisi tullut jonkin näköksiä ehdotuksia…” hän harmittelee.

”Nykyään, jos olisin lapsi ni varmasti hoplopit sun muut ois kova juttu… Mutta pointti oli se, että viettää lapsen kanssa aikaa ja on elämässä mukana. Ja kyselee mitä kuuluu”, Sande90 vinkkaa.

Lue myös: Mitä lahjaksi lapselle – vaihtoehtoja lelutulvaan

Ihelläni on viidestä kummista yks joka edelleen on elämässäni mukana tälleen aikuisiällä. Se on ollu niinku varaäiti.. esikoisella on myöski neljästä kummista yks sellanen ”tähtikummi”. On ollu siis ihan vauvasta asti elämässä mukana. Sitten on nää kolme muuta keitä sillon tällön nähään. Myö kyl ite vähän silleen hehkutellen aina puhutaan ”se ja se kummi” et ymmärtäis et ne on sellaisia ns erityisempiä ihmisiä. Paljon on miun mielestä kiinni sekä vanhemmista ja tietysti myös kummeista millanen suhde muodostuu.
Ei pidä oottaa et se on pelkästään kummi joka aina ottaa ja pitää yhteyttä, pitää siis varsinki pikkulapsi aikana myös vanhemman huolehtii yhteydenpidosta.
Kummi on miusta sellanen, joka huomioi lasta muutenki kun juhlapyhinä.. tahtoo olla osa lapsen elämää

Hyvän kummin resepti?

”Mulle itelle kummina olossa on tärkeintä se, että voin tukea kummilasta ja tarvittaessa myös lapsen vanhempia kasvussa ja matkan varrella. Läsnäoloa, välittämistä ja lapsen ajattelemista, sitä kai se kummius on pohjimmiltaan”, jodelie listaa.

Jodelien huomauttaa, että läsnäolon ei tarvitse välttämättä tarkoittaa fyysistä läsnäoloa.

”Joskus tilanne vain on se, että kummilastaan näkee kerran tai kaksi vuodessa, eikä sille aina voi mitään. Sen sijaan voi soitella lapsen äidille ja myöhemmin lapselle itselleen, kysyä kuulumisia ja osoittaa olevansa kiinnostunut lapsen elämästä. Lahjoilla ei tosiaankaan ole väliä”, hän toteaa.

”Mun mielestä kummi on ’extra-aikuinen’ lapsen elämässä.”

”Mun mielestä tärkeintä olisi että kummi viettäisi oikeasti aikaa lapsen kanssa ja viestittäisi lapselle, miten tärkeä ja arvokas hän on”, Aamu kiteyttää.

”Vaikka kirkkoon kuulunkin, niin kristillinen kasvatus ei niinkään ole tärkeää. Lahjoja en myöskään pidä kummina olemisen tärkeimpänä asiana.”

Mitä mieltä sinä olet?

Lue kaikki kommentit ja osallistu keskusteluun: Millainen on hyvä kummi?

Mitä mieltä olet artikkelista?