Aurinko lämmittää, ja terassit täyttyvät virvoitusta kaipaavista kansalaisista. Mutta saako lapsiperhe piipahtaa oluttuopposelle? Kysymys jakaa mielipiteet Vau.fi-foorumilla. Lue jutusta, mitä ravintolan tarjoilija ajattelee asiasta. Entä mitä sanoo laki?

Kuuma kesäpäivä voi houkutella terassioluelle tai -siiderille, mutta mitä jos janoisella on lapsi mukanaan? Voiko terassille istahtaa jälkikasvunsa kanssa?


 


Aiarana on sitä mieltä, että ehdottomasti ei.

”Miksi ihmeessä lapsi pitää viedä terassille? En ymmärrä. Ei ole lapsen paikka. Minulla on tähän jyrkkä mielipide, koska olen alkoholistin lapsi… En ole koskaan oppinut ymmärtämään, mikä kumma tarve ihmisillä on juoda alkoholia.”

Vauva mukana terassilla

Nimimerkki Tips ei puolestaan näe mitään pahaa siinä, että aikuinen istahtaa terassituopposelle lapsi mukanaan:

”Itse istun usein ihan raittiissakin seurassa terassilla koska on kiva istua ulkona ja viettää aikaa. Vauva kulkee siinä mukana. Joku seurueesta saattaa ottaa olutta. Mikä tässä on väärin?  En näe tässä mitään ihmeellistä jos juomat pidetään parissa.”

Ei lasta baarin terassille

Valtaosa foorumiäideistä on sitä mieltä, että lapsen voi viedä ruokaravintolan terassille, jossa ruuan kyytipoikana nautitaan esimerkiksi lasillinen viiniä. Sen sijaan baarin terassi ei heidän mielestään ole lasten paikka.

”Riippuu kai terassista. Suomessa terassilla käyminen on aika humalahakuista, enkä ainakaan itse ottaisi lasta sinne mukaan. En toki olisi heti tekemässä lasua, jos näkisin lapsen terassilla selväpäisten vanhempiensa mukana, mutta oudoksuisin kyllä. Eri asia tietysti, jos kyseessä on ruokaravintolan terassi ja vanhemmat ottavat yhden juoman kyytipojaksi”, kirjoittaa Towanda.

Tarjoilija ei tuomitse

Jyväskylän Amarillon tarjoilija Marita Heikkinen ei tuomitse vanhempia, jotka ottavat lapset mukaan terassioluelle tullessaan.

”Lapsiperheet tulevat meille kuitenkin tyypillisesti syömään. Vanhemmat myös usein ottavat ruokajuomaksi limonadia”, Heikkinen kertoo.

Poliisiasia, jos aikuinen humaltuu

Jos vanhemmat päättävät nauttia alkoholia lastensa läsnä ollessa, kohtuus on syytä muistaa.

”Jos vanhemmat päihtyisivät, pitäisi miettiä, ottaako yhteyttä viranomaisiin. Tällaista tapausta ei ole kuitenkaan koskaan sattunut minun kohdalleni”, Heikkinen paljastaa.

Amarillon perheasiakkaat ovatkin käyttäytyneet aina mallikelpoisesti, eikä Heikkinen muista kuulleensa yhdestäkään tapauksesta, jossa lapsen kanssa liikkuvat vanhemmat olisivat juoneet itsensä humalaan.

Pelkona huonon vanhemman leima

Useat vanhemmat saattavat pelätä huonon vanhemman leimaa. Tuoppi kädessä istuvaa vanhempaa on helppo arvostella. Tarjoilijat osaavat kuitenkin suhtautua kaikkiin asiakkaisiin kohteliaasti.

”Minä en tuomitse alkoholia nauttivia vanhempia. En ajattele, että vanhemmat eivät saisi juoda yhtä olutta lastensa seurassa”, Heikkinen sanoo.

Mitä laki sanoo?

Alkoholilaki säätelee sitä, miten ja missä alkoholia saa myydä Suomessa.

Lain mukaan alkoholia ei saa anniskella häiritsevästi käyttäytyville tai selvästi päihtyneille. Luonnollisesti myös alaikäisille anniskelu on kielletty laissa. Anniskelulupa saatetaan lain mukaan evätä esimerkiksi yökerholta, jonka asiakaskunta on pääasiallisesti alaikäistä.

Laissa ei kuitenkaan puhuta lasten tuomisesta ravintolaan tai terassille sanallakaan. Kysymys siitä, ottaako anniskeluravintola lapsiperheitä vastaan, jää ravintolan oman harkinnan varaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?