Olet täällä: Perhe > Yhteiskunta > Ekoajan kasvatusta

Ekoajan kasvatusta

Lasten ekokasvatus alkaa omasta pihapiiristä.

Lasten ekokasvatus alkaa omasta pihapiiristä. 

Ympäristöongelmat ovat tämän ajan kuumia perunoita. Mutta miten kertoa esimerkiksi ilmastonmuutoksesta leikki-ikäiselle?

”Ei ole tarkoituksenmukaista maalata uhkakuvia lapselle”, Suomen Ympäristökasvatusseuran toiminnanjohtaja Kati Vähä-Jaakkola sanoo.

Ympäristöasioista ei kuitenkaan voi vaieta, jos mielimme juurruttaa lapsiimme ympäristöystävällistä ajattelutapaa.    


Aloita arkikokemuksesta  

”Pienille lapsille sopivat arkikokemusta lähellä olevat aiheet. Lähiympäristö on silloin erittäin tärkeässä roolissa. Esimerkiksi retket luontoon rakentavat lapsen luontosuhdetta”, Vähä-Jaakkola sanoo.  

Myös asennekasvatus sopii perheen pienille.  

”Kestävää elämäntapaa voi opetella arjessa esimerkiksi lajittelemalla jätteitä, kierrättämällä ja opettelemalla säästeliästä vedenkäyttöä ja valojen sammuttamista”, Vähä-Jaakkola kertoo.  

Aikuiset eivät kuitenkaan aina osaa opettaa ympäristöasioita. Toisinaan roolit pyörähtävät kuperkeikkaa, ja lapset opettavat vanhempiaan.  

”Kokemuksesta tiedämme, että käytännöt usein siirtyvät päiväkodeista kotiin lapsen välityksellä. Monissa asioissa kuten autoilussa me aikuiset tarvitsisimme ennen kaikkea  ympäristökasvatusta”, Vähä-Jaakkola toteaa.  

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen

Luonnonläheisyyttä

Kaupungistuvassa ympäristössä ei ole helppo löytää luontoa, jossa pienet lapset voisivat tutustua puunjuuriin, leppäkerttuihin ja kukkaketoihin.

”Kaupungissa ympäristökasvatus on usein kierrättämistä, säästämistä ja elämän kunnioittamista. Pienen lapsen kanssa olisi kuitenkin luonnollisempaa aloittaa luontokasvatuksesta, menemällä käytännössä tutustumaan luontoon”, ympäristökasvatusta tutkinut kasvatustieteen tohtori Vuokko Vienola sanoo.

Lapsen on vaikea ymmärtää, miksi luonnon eteen pitäisi nähdä vaivaa, jos lapsella ei ole minkäänlaista kokemusta luonnosta.

”Ihminen suojelee sitä, minkä se tuntee, ja mitä se rakastaa”, Vienola kiteyttää.


Ei puhetta ekokatastrofista ennen kouluikää


Koska sitten luonnon ikävistä puolista pitäisi puhua lapselle? Vienolan mukaan uhkakuvien ja ekokatastrofien käsittely tulisi säästää kouluikään.

”Aikuisen täytyy kuitenkin olla valmis vastaamaan, jos lapsi on kuullut jotain ja huolestuu tiedosta. Myös pienet lapset saattavat kuulla tsunamin kaltaisista katastrofeista, ja silloin heidän kanssaan täytyy puhua niistä”, Vienola sanoo.

Pienten lasten kanssa käsittelytavan täytyy olla käytännönläheinen.

”Vertauskuvia voi hakea lapsen omasta kokemusmaailmasta. Aikuinen voi esimerkiksi kertoa, että luontoon kuuluu myös ikäviä asioita kuten ampiaisen pistot”, Vienola sanoo.

Lapsen kasvaessa ympäristökysymyksien käsitteleminen tulee yhä tärkeämmäksi.

”Lapsi kuulee joka tapauksessa medioista ja koulusta erilaisia uhkakuvia. On parempi keskustella ongelmista yhdessä kuin antaa lapsen yksin pohtia ja ahdistua”, Vähä-Jaakkola sanoo.

Ikävissä asioista ei kannata kuitenkaan maalata toivottomia. Lapselle on tärkeää, että asioihin voi vaikuttaa.

”Lapsen kanssa voi pohtia, kuinka omia arjen käytäntöjä pystyy muuttamaan ja kuinka kestäviä valintoja voi tehdä. Ympäristökasvatuksessa on aina syytä painottaa, että voimme valinnoillamme vaikuttaa maailman tilaan. Pienistä puroista syntyy suuri virta”, Vähä-Mäki kiteyttää.

Teksti: Jarkko Uro

Kuva: Crestock 

 

Lue myös:

Tehdäänkö lastenvaatteet lapsityövoimalla?
Lapset katastrofien keskellä
Kestovaipat selviksi!Etusivulla nyt

Lähetä kommentti
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 1
Ihan just
Kirjoittaja Birgitta 12.05.2009
Todella täytyy opettaa lapsillekin.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.