adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Viina lisää kotiväkivaltaa kesällä

 

Kesä on parisuhdeväkivallan riskiaikaa. Lisääntynyt vapaa-aika ja tavallista runsaampi alkoholin käyttö lisäävät poliisin parisuhdeväkivaltaan liittyviä hälytystehtäviä. Parisuhdeväkivaltaa joutuvat monesti todistamaan parin lapset.

Turvakodeissa kesällä voi olla jopa hiljaisempaa, mutta auttajapalvelut ruuhkautuvat lomien loputtua elokuussa. Tiedot käyvät ilmi Väestöliiton muutaman vuoden takaiseen Kotirauhaa-kampanjaan kerätyistä tiedoista.

Lue myös: Saako lasten seurassa juoda?

Aikuista ei voi pakottaa avun hakuun

Ylikomisario Vesa Löppösen mukaan parisuhdeväkivallasta tehdään ilmoituksia kesällä enemmän kuin muina vuodenaikoina, vaikka muuten kesä on rikosten osalta rauhallisempi ajanjakso.

”Parisuhdeväkivallasta tehdään aina rikosilmoitus, mutta aikuisia ihmisiä ei voi pakottaa hakemaan sen enempää apua. Jos parisuhdeväkivallan uhrilla ei ole lapsia, hän ei välttämättä mene kesällä turvakotiin väkivallan vaarasta huolimatta. Kesällä saattaa olla luontevampaa lähteä tuttavien luokse turvaan”, Löppönen sanoo.

Lue myös: Äiti, älä lyö!

Auttamispalvelut ruuhkautuvat

Avun tarve näkyy kesälomien jälkeen ruuhkautuvissa auttamispalveluissa. Myös toiminnanjohtaja Sari Laaksonen Pääkaupungin Turvakoti ry:stä arvelee, että kesällä väkivaltaa kokeneiden on tavallista helpompi lähteä pois uhkaavasta tilanteesta vaikkapa mökille tai sukulaisten luokse.

“Kesä ei erotu muista vuodenajoista asiakasmäärien suhteen. Sen sijaan kun paluu arjen rutiineihin lomien loputtua koittaa, tilanteet kärjistyvät helpommin ja silloin apua haetaan enemmän”, Laaksonen sanoo.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Palveluverkostossa vielä suuria aukkoja

Pääkaupungissa turvakotipaikkoja on tarjolla myös kesäisin, mutta tilanne ei ole yhtä hyvä koko maassa. Pienillä paikkakunnilla saattaa olla vain yksi turvakoti – tai ei yhtään. Lisäksi osa palveluista suljetaan kesän ajaksi resurssipulan takia.

Lue myös: Lapsen kanssa terassilla

“Kysyntää palveluille riittäisi kyllä ympäri vuoden. Toisinaan paikat loppuvat kesken ja apua hakevat joudutaan ohjaamaan turvakodin sijaan kunnan sosiaalipäivystykseen. Maanlaajuinen turvapalveluiden verkosto ei ole vielä riittävän tiheä”, Laaksonen kertoo.

Jos oman paikkakunnan turvakoti on kiinni, apua saa sosiaalipäivystyksen lisäksi valtakunnallisista auttavista puhelimista ja paikallisesti toimivilta järjestöiltä. Muun muassa puhelinluettelossa sekä Väestöliiton nettisivuilla on koottuna auttavien tahojen yhteystietoja sekä parisuhdeväkivallan uhreille että tekijöille.

Lähde: Väestöliitto
Kuva: Crestock

Lue myös:

Miksi vanhempi lyö lastaan?



ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 1
huom
Kirjoittaja Minä vaan 19.06.2012
Toivottavasti tällä uutisella ei sitten syyllistetä niitä vanhempia, jotka silloin tällöin ottavat ruokailun yhteydesäs tai kesällä terassilla oluen vaikka lapsi olisikin mukana. Itse ainakin otan oluen tai lasin viiniä jos siltä tuntuu kun olemme koko perheen voimin vaikkapa lomailemassa ja liikenteessä. En silti riehu tai muutoinkaan pilaa perheen yhteistä lomaa. Jokaiselle jotain lomalla, on hyvä neuvo sekä se, että vietetään yhdessä aikaa koko perheen kesken ja tehdään jotain yhdessä. Lapsi rakastaa vanhempien seuraa ja usein se riittää. Vaikka eväsretki tai metsässä samoilu tai ongella käyminen lapsen kanssa riittää elämykseksi eikä siihen tarvita huvipuistoja tms. Lapsi varmasti muistaa sen kerran kun sai ensimmäisen kalan tai löysi jonkun ötökän metsästä mutta unohtaa sen, että on käynyt vaikkapa kaverin omien tai vanhempien kanssa huvipuistossa. Oikeat elämykset jäävät elämään.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun