Lapset ovat vanhemmilleen ennen kokemattoman ilon ja onnellisuuden lähde, mutta jokapäiväisen arjen nautittavuutta he eivät lisää, onnellisuuskirjan kirjoittaja väittää.

Viimeksi päivitetty 18.5.2022

Pienen lapsen vanhemmat tietävät paremmin kuin hyvin, että jokapäiväinen elämä taaperon kanssa on välillä melkoista taistelua ja taiteilua:


 


Hermot kiristyvät, kun uhmakas parivuotias pingottautuu kaarelle ja tekee muutenkin kaikkensa, että talvihaalari varmasti jäisi pukematta.

Nauru on vähissä, kun maitomuki kaatuu sadannen kerran ja mukin sisältö tietenkin valuu pöydän reunan yli matolle, joka haisee vanhalle maidolle jo valmiiksi.

Syvä huoli kalvaa mutta niin kalvaa myös pohjaton väsymys, kun vatsatautisen vauvelin lakanat on herättävä vaihtamaan viidettä kertaa saman yön aikana.

Lue myös: Suomalaiset haaveilevat useasta lapsesta

Mutta silti, kuin ihmeen kaupalla, lapset ovat vanhemmilleen pohjattoman ilon ja onnen lähde.

Vaikka turhauttavien, väsyttävien ja puhtaasti raivostuttavien tilanteiden määrä ylittäisi monenkertaisesti lapsen kanssa vietettyjen stressittömien, hauskojen ja iloisten hetkien määrän, lapsen myötä koettu ilo ja onnen tunne on niin intensiivinen, että se riittää haalistamaan jokapäiväiset hankaluudet.

”Lasten kanssa vanhemmat kokevat niin hienoja hetkiä, että niiden ansiosta stressaava arki tuntuu kovan työn arvoiselta”, psykologian professori ja Stumbling on Happiness –kirjan kirjoittaja Daniel Gilbert Harvardin yliopistosta sanoo.

Lue myös: Nykyvanhemmat eivät osaa kasvattaa lapsiaan’


Askeleet onnellisempaan ja nauttavampaan vanhemmuuteen

Gilbertiä haastatellut CNN.com on listannut askelia onnellisempaan ja nautittavampaan vanhemmuuteen:

Myönnä stressi

Kun vanhemmat lakkaavat olettamasta, että vanhemmuuden kuuluu olla ihanaa ja mahtavaa koko ajan, koko homma alkaa yhtäkkiä tuntua helpommalta. Ei ainakaan tarvitse stressaantua siitä, että ei muka koskaan saisi olla väsynyt, ärtyisä ja stressaantunut!

Laita asiat tärkeysjärjestykseen

Onko kodin oikeasti oltava tiptop-kunnossa koko ajan? Miksi ei ihan hyvin voisi jättää sänkyjä petaamatta ainakin joskus? Onko pakko pestä pyykkiä joka päivä? Vaativatko työt oikeasti tekemään ylipitkää päivää? Pieniä valintoja tekemällä päivään mahtuu monta iloista ja hyvää hetkeä yhdessä lasten kanssa.

Lue myös: Hyvä äiti siivoaa ja leipoo?

Heittäydy hetkiin

Aikuinen on sen saattanut vuosien vieriessä jo unohtaa: Kuinka unohtua ihmettelemään, heittäytyä leikkiin, keskittyä täydellisesti johonkin, iloita hetkistä.

Onneksi perheestä löytyy todellinen heittäytymisen mestari: lapsi. Lapsen esimerkkiä seuraamalla vanhemmat saattavat itsekin herätä huomaamaan, että puiden lehtien suonistot näyttävät todella mielenkiintoisilta suurennuslasin läpi ja että kastemadot eivät tunnu käsissä yhtään niin kamalilta kuin olisi saattanut kuvitella. Ja että juttelu silmämunan ihmeellisyydestä on tähdellisempää kuin mattoon imeytyneestä maidosta murehtiminen.

Pidä kiinni yhteydestä puolisoosi

Arki ja kiire vievät, se on ihan totta: Aamukiirettä pesuineen, pukeutumisineen ja sinne tänne ryntäilemisineen seuraa päiväkiire töissä ja kotitöissä. Päiväkiirettä seuraavat iltakiireet ruuanlaittoineen, ulkoiluineen, harrastuksineen, iltapesuineen ja –satuineen. Iltakiirettä seuraa väsähtäminen ja nukahtaminen. Ja seuraavana aamuna karuselli pyörähtää uudelleen käyntiin.

Lue myös: Yksilönä, parina, perheenä

Vaikka hulinan ja säntäilyn keskellä parisuhde käy säästöliekillä, voisiko arjesta löytyä edes pieniä mahdollisuuksia yhteyden ja yhteenkuuluvuudentunteen ylläpitämiseksi? Rauhallinen aamupala yhdessä ennen kuin jälkikasvu herää? Lapseton koti-ilta silloin tällöin (jos taaperon saisi vaikka mummolaan yöksi)? Vaikka vanhemmuus on kovaa työtä, jo se auttaa, jos puolisoilla on tunne, että samassa veneessä ollaan.

Nuku tarpeeksi

Niin niin, ehkä helpommin sanottu kuin tehty, mutta kahden vanhemman perheissä jonkinlainen vuorottelusysteemi voi hyvinkin auttaa nukkumaan enemmän ja katkotta, ainakin joka toinen yö.

Mieti mistä olet kiitollinen

Väitetään, että jos ihminen systemaattisesti joka päivä kirjoittaa ylös päivittäiset ilonaiheensa, myönteisten asioiden näkeminen ja tiedostaminen alkaa kahden viikon kuluessa vaikuttaa myönteisesti myös hänen mielialaansa. Siirappista tai ei, otatko haasteen vastaan?

Lähde: CNN.com

Mitä mieltä olet artikkelista?