Kun hoitotarve yllättää, ei aina välttämättä ole mummoa, ystävää tai muuta turvaverkkoa saatavilla lapsia kaitsemaan. Silloin voi palkata kotiin tilapäisen lastenhoitajan. Miten se tapahtuu?

Viimeksi päivitetty 16.10.2012

Mistä lastenhoitajan saa?


 


Yksi suosituimpia tapoja hankkia tilapäinen lastenhoitaja on Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitovälitys. MLL:n lastenhoitajat ovat käyneet lastenhoitokurssin ja ovat 16 vuotta täyttäneitä. Noin puolet MLL:n hoitajista on yli 20-vuotiaita. 

Myös Väestöliitolla on oma lastenhoitajia välittävä Kotisisar-palvelu. Lastenhoitajia saa myös useiden yksityisten lastenhoito- ja hoivayritysten välityksellä. Netissä hoitajaa voi haeskella esimerkiksi monien foorumeiden ja lastenhoitopalstojen kautta.

Monet opiskelijat tekevät mielellään opintojen ohessa lastenhoitotyötä, joten ilmoitus esimerkiksi sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan oppilaitosten ilmoitustauluilla voi poikia hyviä lastenhoitajakandidaatteja. Kannattaa myös kysellä muiden lapsiperheiden kokemuksia lastenhoitajan löytämisestä. 

Lue myös: Oma jaksaminen huolestuttaa pikkulasten vanhempia

Mitä tulee ottaa huomioon?

Hoitajaa palkatessa kannattaa tiedustella esimerkiksi seuraavia asioita:

Kuinka paljon hoitajalla on aiempaa kokemusta lastenhoidosta?
– Minkä ikäisiä lapsia hän on hoitanut aiemmin?
– Millaisina aikoina hoitaja on valmis työskentelemään ja kuinka monta tuntia kerrallaan?
– Onko hoitajalla suosittelijoita?
– Onko hoitajalla tarvittaessa esittää lasten kanssa työskenteleviltä vaadittava rikosrekisteriote?
– Jos hoidettavia on useampia: kuinka montaa lasta hoitaja on valmis hoitamaan kerrallaan?
– Jos perheessä on lemmikkejä: tuleeko hoitaja toimeen eläinten kanssa?
– Onko hoitaja savuton?
– Mikä on hoitajan tuntitaksa?
– Onko hoitajalla vastuuvakuutus?

Pohdi tarpeen mukaan myös näitä asioita:

– Tarjoatko ruokaa ja välipalaa myös hoitajalle?
– Jos hoitokeikka päättyy myöhään illalla tai yöllä, millä tavoin järjestät hoitajan kotimatkan?
– Kuuluuko hoitajan tehtäviin myös ruuanlaitto ja kodinhoito, vai vain lastenhoito?

Lue myös: Vanhempia – mutta myös rakastava pari

Miten perehdytän?

Perheen tulee antaa hoitajalle riittävä perehdytys ja selkeät hoito-ohjeet. Varaa siis riittävästi aikaa tutustuttamiseen. Hyvä idea on pitää aluksi yksi tutustumiskäynti ennen varsinaista hoitoa.

Kerro hoitajalle lapsen päivärutiineista: mitä tavallisesti tehdään mihinkin aikaan. Mitä ruokaa tarjoillaan, milloin mennään ulos, nukkuuko lapsi päiväunet, mistä löytyvät hoidon aikana tarvittavat vaatteet ja muut tarpeet. Mainitse, missä kaikissa asioissa lapsesi tarvitsee aikuisen apua. Mikäli hoitaja laittaa lapsen yöunille, kerro myös iltarutiineista ja nukkumaanmenoajasta. Voit myös opastaa hoitajaa perheenne kasvatustavoista: miten teillä on tapana toimia esimerkiksi silloin, jos lapsi ei tottele.

Erityisen tärkeää on muistaa kertoa terveydellisistä seikoista. Onko lapsellasi esimerkiksi erityisruokavalio tai sairauksia? Pitääkö lapselle antaa lääkettä tiettyyn kellonaikaan tai tehdä muita hoitotoimenpiteitä?

Tarvittaessa olennaisimpia asioita voi vaikka kirjata ylös paperille. Jätä myös aina hoitajalle yhteystiedot, mistä hän voi tarvittaessa tavoittaa sinut tai varahenkilön.

Lue myös: Saako äiti harrastaa?

Mitä maksaa?

Lastenhoitajan palkkaus on hoitajan ja perheen välinen sopimusasia. MLL:n kautta otetun hoitajan suosituspalkka on 8,20 euroa tunnilta. Kokeneiden ja koulutettujen lastenhoitajien tuntitaksapyynnöt saattavat kuitenkin olla suurempia. Toisaalta nuoren, työkokemusta hakevan lapsenvahdin saattaa saada edullisesti.

Lastenhoitajan palkkaava perhe vastaa työlainsäädännössä määrätyistä työnantajavelvoitteista. Perheen tulee ottaa hoitajille tapaturmavakuutus, mikäli hoitajia on palkattuna kalenterivuoden aikana yhteensä yli 12 päivää. 

18 vuotta täyttäneiden lastenhoitajien kohdalla perhe on velvoitettu maksamaan TyEl-maksun, mikäli samalle hoitajalle maksettu kokonaissumma ylittää kuukaudessa 54,08 euroa. Perheen tulee myös toimittaa hoitajalle maksetuista palkoista ennakonpidätys, jos perhe maksaa samalle hoitajalle palkkaa yli 1 500 euroa vuodessa. Tällöin maksettavaksi tulee myös työnantajan sosiaaliturvamaksu.

Lastenhoitajakuluista on tietyin edellytyksin mahdollisuus saada verotuksessa kotitalousvähennys.

Lisätietoa perheen työnantajavelvoitteista ja kotitalousvähennyksestä: www.palkka.fi ja www.vero.fi

Teksti: Hanna Brockman
Kuva: Crestock

Lue myös: 

Kun kukaan ei auta
Yksinhuoltajilla ei ole helppoa. Ei varsinkaan, jos äidillä ei ole ketään, joka auttaisi lastenhoidossa. Totaaliyhärit ry:n perustanut Erja Turunen kertoo, minkälaista yksin oleminen lasten kanssa on.                 

Ei jaksa, ei ehdi, ei huvita: pikkulapsiaika laimentaa seksielämän
Kun perheessä on pieniä lapsia, on luonnollista että haluja ja mahdollisuuksia seksiin on vähemmän. Seksologi kehottaa vähentämään odotuksia tässä vaiheessa elämää.

Epäkypsä isovanhemmaksi
Yleensä tieto lapsenlapsista saa tulevat isovanhemmat riemuitsemaan. Aina ei ole näin. Lue järkyttävät tarinat lasta vihaavista isovanhemmista.

Mitä mieltä olet artikkelista?