Jos haluat lapsesi kasvavan empaattiseksi ja ystävälliseksi ihmiseksi, sinun on opetettava hänelle, mitä se tarkoittaa. Lapsi- ja perhepsykologi Richard Weissbourd Harvardin yliopistosta listaa kymmenen tapaa tehdä niin.

Viimeksi päivitetty 11.5.2023

1. Opeta, että onnellisuuteen ei sovi pyrkiä toisten kustannuksella.

Oman onnen tavoitettelu ei saa tapahtua toisten ihmisten kustannuksella. Kerro siis lapselle, että ystävällisyys ja toisista välittäminen ei ole omasta onnesta pois – usein asia on juuri päinvastoin.


 


2. Huolehdi, että lapsesi oppii pitämään lupauksensa ja tekemään asiat, joihin hän on sitoutunut.

Opeta lapselle, että on puolustettava tärkeitä periaatteita, kuten oikeudenmukaisuutta ja reiluutta, ja toimittava niiden mukaan, vaikka se olisi vaikeaa.

3. Opeta lastasi arvostamaan toisia ihmisiä ja muita eläviä olentoja.

Älä anna lapsesi kohdella esimerkiksi linja-autonkuljettajia, myyjiä tai siivoojia kuin nämä olisivat ilmaa. Älä anna lapsesi satuttaa eläimiä. ihmisestä kertoo paljon se, kuinka hän kohtelee muita – varsinkin itseään heikompia.

4. Opeta lastasi arvostamaan sinua: lapsen suhde vanhempiinsa luo pohjan ja mallin lapsen kaikille tuleville ihmissuhteille.

Tämä ei tarkoita, että sinä olisit tärkeämpi kuin lapsesi, vaan että lapsi ei saa kohdella vanhempiaan kynnysmattona. Opeta lastasi kiinnostumaan elämästäsi ja asioista, jotka ovat sinulle merkityksellisiä.

5. On tärkeää opettaa lapselle omien tunteiden tunnistamista ja ilmaisemista, mutta älä liioittele.

Jos takerrut lapsesi jokaiseen ohimenevään tunteenpuuskaan, voi käydä niin, että lapsi alkaa ylikorostaa omia tunteitaan ja pitää niitä muiden tunteita tärkeämpinä.

6. Kiitä ja kehu lastasi hienoista suorituksista ja muista kertoa hänelle, kuinka tärkeä ja erityislaatuinen hän on.

Älä kuitenkaan kehu ja ylistä lasta koko ajan, sillä silloin hänestä saattaa alkaa tuntua, että hän on jatkuvan arvioinnin kohteena.

7. Älä tee lapsesi saavutuksista elämän tärkeintä päämäärää.

Jos lapsi kokee olevansa olemassa ensisijaisesti saavutustensa kautta, hän alkaa helpommin pitää toisia ihmisiä kilpailijoina tai uhkana.

8. Ole roolimalli lapsellesi.

Lapset oppivat empaattisiksi seuraamalla, kuinka heille tärkeät ihmiset toimivat.  Ole rehellinen ja oikeudenmukainen omissa toimissasi. Sinun ei tarvitse olla täydellinen, sillä lasten on tärkeä oppia myös, kuinka käsittelemme virheitämme ja selviämme epäonnistumisistamme.

9. Tarjoa lapsellesi tilaisuuksia opetella empaattisuutta ja ystävällisiä tekoja.

Pidä huoli, että lapsi auttaa kotitöissä. Mieti tapoja, joilla voitte yhdessä auttaa jotakuta toista: esimerkiksi ryhtymällä kummiksi kehitysmaan lapselle oma lapsesi oppii konkreettisen esimerkin kautta, että olosuhteet voivat lapsillekin olla eri puolilla maailmaa kovin erilaiset.

10. Lapset ovat kiinnostuneita eettisistä kysymyksistä ja siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Jutelkaa tapahtumista lähellänne ja maailmalla: Mikä on epäoikeudenmukaista ja mikä ei? Miten tilanteissa voisi toimia niin, että oikeudenmukaisuus toteutuisi?

Lähde: Time

Mitä mieltä olet artikkelista?