Raskauden aikaiset hormonit vaikuttavat naisen käyttäytymiseen. Mutta tiesitkö, että sama pätee myös mieheen? Raskauden aikana mies kokee useita hormonaalisia muutoksia, joiden tarkoitus on valmistaa mies isyyteen.

Viimeksi päivitetty 12.1.2024

Odottavan miehen hormonaaliset muutokset alkavat jo varhain. Jo 5. raskausviikolla tulevan isän elimistö alkaa tuottaa reilusti kortisolia elimistöön.


 


Kortisolia kutsutaan stressihormoniksi, sillä sitä erittyy erityisesti stressaavissa tilanteissa. Sama hormoni saa aivot heräämään aamulla.

Kortisoli valmistaa isää tulevaan ja laittaa isän toimimaan tulevan lapsen eteen jo paljon ennen lapsen syntymää.

Loppuraskaudessa testosteronitasot putoavat

Noin kolme viikkoa ennen synnytystä isän testosteronitason on puolestaan mitattu tippuvan kolmanneksella.

Testosteroni on hormoni, joka on aggressiivisen käyttäytymisen ja seksihalujen takana.

Tutkijat epäilevät, että hormonitoiminnan muutos on auttanut ihmislajia selviytymään evoluution saatossa.

Alemmat testosteronipitoisuudet ovat saaneet isät syventymään vauvojen hoitamiseen sen sijaan että he olisivat juosseet uusien valloituksien perässä.

Isän testosteronitaso alkaa hitaasti palautua kohti normaalitasoa, kun vauva on kuuden viikon ikäinen.

Testosteronipitoisuudet kuitenkin saavuttavat synnytystä edeltävän tason yleensä vasta siinä vaiheessa, kun lapsi oppii kävelemään – eli noin vuosi lapsen syntymän jälkeen.

Vauva säätelee koko perhettä

Isän hormonaaliset muutokset ovat mielenkiintoisia, sillä niihin ei ole samanlaista alkusyytä kuin naisella. Mies ei ole raskaana.

Yhden teorian mukaan muutokset saattavat olla peräisin naisen erittämistä prolaktiinihormoneista. Hormoni saa äidinmaidon nousemaan naisilla.

Prolaktiinitaso nousee myös isällä, sillä raskaana oleva nainen erittää hormonia ilmaan. Mahdollisesti raskauden aiheuttamat prolaktiinitasovaihtelut saavat miehen oman hormonituotannon heilahtelemaan vauvalle suotuisalla tavalla.

Toisin sanoen vauva säätelee sekä isää että äitiä jo paljon ennen syntymää.

Lähde: USA Today

Mitä mieltä olet artikkelista?