Synnytyksenjälkeiseksi unettomuudeksi kutsutaan tilaa, jossa tuore äiti kärsii nukahtamisvaikeuksista eikä saa riittävää määrää unta. Unettomuus voi ilmetä esimerkiksi kyvyttömyytenä nukahtaa illalla tai vaikeutena saada unenpäästä uudelleen kiinni yöllisten herätysten jälkeen.

Viimeksi päivitetty 30.9.2011

Kun perheeseen tulee vauva, osaa jokainen äiti odottaa yöherätyksiä ja väsymystä. Se kuuluu vauva-arkeen. Äiti saa oman uniannoksensa yösyöttöjen välissä ja kokoaa unisaldonsa pätkissä silloin, kun vauva antaa mahdollisuuden. ”Kun vauva nukkuu, äitikin nukkuu”, sanotaan. Aina asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Uni kun ei välttämättä tulekaan.


 


Vauva nukkuu, äiti valvoo?

Synnytyksenjälkeiseksi unettomuudeksi kutsutaan tilaa, jossa tuore äiti kärsii nukahtamisvaikeuksista eikä saa riittävää määrää unta. Unettomuus voi ilmetä esimerkiksi kyvyttömyytenä nukahtaa illalla tai vaikeutena saada unenpäästä uudelleen kiinni yöllisten herätysten jälkeen. Äiti voi olla uneton silloinkin, vaikka vauva nukkuisi yöt hyvin.

Äidin unettomuuteen on monia syitä. Tuore äiti on herkkä heräämään ja aistimaan pienetkin vauvan äännähdykset. Vauvasta vastuussa oleminen voi tuoda mukanaan levottomuuden ja ylivireystilan. Uneen vaipuminen on hankalaa, jos koko ajan alituisesti odottaa vauvan heräävän pian.

Hormonit ja stressi nukahtamisesta
voivat pahentaa tilannetta

Myös hormonaaliset tekijät vaikuttavat unensaantiin. Aamuöisen syötön jälkeen uudelleen nukahtaminen voi olla erityisen vaikeaa siksi, että kello kolmen tienoilla elimistö alkaa luonnostaan valmistautua tulevaan aamuun.

Unettomuus ruokkii helposti stressiä ja suorituspaineita nukkumisen onnistumisesta, ja stressaaminen pahentaa univaikeuksia entisestään.

Lue myös: Äidit heräävät isiä useammin

Jatkuvalla univajeella on huomattavia vaikutuksia jaksamiseen ja terveyteen. Äidin unettomuus lisää myös synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä. Unettomuuskierteen katkaiseminen onkin tärkeää sekä äidin että lapsen hyvinvoinnin vuoksi.

Älä anna unettomuuden kroonistua

Unettomuuteen kannattaa puuttua pian, ennen kuin se pääsee kroonistumaan. Unentuloa voi koettaa edistäää monin kotikonstein kiinnittämällä huomiota nukkumisolosuhteisiin, ravintoon ja elämäntapoihin.

Uniongelmista ja väsymyksestä on syytä myös puhua ääneen ja pyytää apua. Vauvahoitovastuun jakaminen öisin antaa äidille mahdollisuuden tavoitella parempaa unta.

Lue myös: Vauva tuli, unet meni?

Jos lempeämmät keinot eivät tuo toivottua tulosta, voi lääkkeellinen apu olla tarpeen. Unettomuuden hoitoon käytetään erilaisia unilääkkeitä, masennuslääkkeitä ja melatoniinia. Imetysaikana perinteisiä unilääkkeitä lähtökohtaisesti vältetään, mutta esimerkiksi melatoniinin ja oksatsepaamin tilapäinen käyttö on mahdollista.

*****************************

Unettomat äidit kertovat:

Säpsähtelyä, koiranunta

Ennen lasta minulla oli mahtavat unenlahjat: nukahdin heti, kun laitoin silmät kiinni, nukuin syvää unta, en herännyt öisin koskaan. Lapsen synnyttyä unenlaatu muuttui täysin. Sain kyllä unenpäästä kiinni, mutta uni oli todella kevyttä, ”koiranunta”. Ensimmäiset kuukaudet säpsähtelin vähän väliä hereille ja hyppäsin pinnasängyllä vahtaamassa, hengittääkö vauva vielä. Nyt hysteerisyys on laantunut, mutta nukun edelleen huonosti ja heräilen ilman syytä. Aamuyöllä valvon pitkiä pätkiä, pyörin sängyssä, tuijotan kattoa. En ole vielä löytänyt keinoa, millä saisin entisenlaisen unen takaisin. (1-vuotiaan äiti)

Lue myös: Levotonta menoa yöaikaan

Valvomisputki poikki miehen ja
melatoniinin avulla

Uniongelmat alkoivat pari kuukautta synnytyksen jälkeen. Yhtäkkiä en onnistunut enää millään nukahtamaan iltaisin, uni tuli vasta aamuyöllä kolmen neljän aikaan. Jonkun ajan kuluttua alkoi myös aamuöinen valvominen, kun en enää yösyötön jälkeen saanut nukahdettua uudelleen.

Pitkä valvomisputki saatiin katkaistua miehen otettua pariksi yöksi vauvan vastuulleen. Itse otin tuolloin melatoniinia nukahtamisen avuksi ja menin toiseen huoneeseen korvatulpat korvissa nukkumaan. Pahin unettomuuskierre helpotti ja sen jälkeen olen saanut paremmin unta.

Lue myös: Vauvan nukkumapaikka on äidin vieressä

Olen potenut unettomuutta jo ennen lasta, joten sängyssä pyöriminen oli jo entuudestaan tuttua. Lapsen kanssa unettomuus on kuitenkin raskaampaa, kun on jatkuvasti vastuussa pienestä ihmisestä. Ei oikein koskaan ole mahdollisuutta kuroa univelkaa takaisin. Jokainen uneton minuutti on pois unipankista ja unettomuus kroonistuu helposti. (4 kuukauden ikäisen vauvan äiti)

Pahoja nukahtamisvaikeuksia

Lapseni oli pienestä pitäen todella hyvä nukkumaan, jo kolmen kuukauden iässä hän nukkui usein täysiä öitä heräämättä. Itse kärsin kuitenkin monta kuukautta pahoista nukahtamisvaikeuksista, uni ei vain tullut millään konstilla. Tunsin äärimmäistä turhautumista pyöriessäni sängyssä samalla, kun pinnasängyssä kuorsattiin. Koin myös, että hyvin nukkuvan lapsen äitinä en olisi saanut olla väsynyt. Jos vauva nukkuu hyvin, oletetaan ilman muuta että äitikin nukkuu.

Lopulta jouduin ottamaan joksikin aikaa avuksi nukahtamislääkkeet, jotta sain kierteen katkaistua. Nykyään nukun melko hyvin, mutta pelkään unettomuuskierteen alkavan uudestaan kun toinen lapsemme syntyy. (2-vuotiaan äiti)

Lähteet: Duodecim: unettomuus, Teratologinen tietopalvelu, The Sunday Times: How to beat postnatal insomnia

Mitä mieltä olet artikkelista?