adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Synnyttänyt syynissä

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus 

Muutama viikko synnytyksestä on äidin katsastuskäynnin aika. Jälkitarkastuksessa tutkaillaan äidin terveydentilaa, keskustellaan synnytyksestä ja vanhemmuudesta sekä paneudutaan perhesuunnitteluun.

Jälkitarkastus tehdään äidille 5-12 viikon kuluttua synnytyksestä. Tarkastuskäynti on yleisimmin äitiysneuvolassa ja sisältää käynnin sekä terveydenhoitajalle että neuvolalääkärille. Lääkäri tutkii äidin yleisen terveydentilan ja tekee gynekologisen tutkimuksen. Odotusajan neuvolakäynneiltä tuttuun tapaan terveydenhoitaja ottaa äidiltä hemoglobiini- ja virtsanäytteet, mittaa verenpaineen ja punnitsee painon. Virtsanäytteestä katsotaan valkuaisaineet, sokeri ja mahdolliset bakteeritulehdukset.

Jälkitarkastus on synnyttäneille pakollinen vanhempainrahan saamiseksi. Lääkäri kirjoittaa jälkitarkastuksesta todistuksen, joka lähetetään Kelalle.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Palautumisarviointia sisätutkimuksella

Jälkitarkastukseen mennessä synnyttäneen palautuminen on yleensä jo hyvällä alulla. Jälkivuoto on tavallisesti loppunut, kohtu supistunut ja mahdolliset haavat parantumassa. Jälkitarkastuksen sisätutkimus onkin synnytyksen jälkeisen palautumisen tarkastelua: lääkäri tunnustelee kohdun koon, tutkii kohdunsuun paranemisen ja limakalvojen kunnon.

Syynissä ovat niin ikään repeämien ja episiotomiahaavan tilanne. Sektiolla synnyttäneiltä tutkitaan sektiohaavan parantumista. Lääkäri tarkkailee myös mahdollisia vuotoja ja lantionpohjalihasten kuntoa. Aristuksista, kivuista ja virtsankarkailusta kannattaa mainita lääkärille.

Seksilupa ja ehkäisyneuvontaa

Jälkitarkastusta on vanhastaan pidetty virstanpylväänä synnytyksen jälkeisen seksin aloittamiselle: kun kaikki on kunnossa, myös seksille voi näyttää vihreää valoa. Monet odottavatkin yhdyntöjen aloittamista jälkitarkastukseen asti varmistuakseen, ettei esimerkiksi mitään tulehduksia ole. Mutta jos siltä tuntuu, voi seksielämän yhdyntöineen toki aloittaa aiemminkin.

Jälkitarkastuksessa puhutaan yleensä myös ehkäisyasioista. Asiaa kannattaa pohdiskella puolison kanssa jo etukäteen, sillä lääkäri voi jälkitarkastuksen yhteydessä asentaa kierukan tai kirjoittaa reseptin minipillereille. Synnyttäneiden tavallisimpia ehkäisytapoja ovat hormonikierukka, minipillerit, ehkäisykapselit sekä hormonittomina vaihtoehtoina kuparikierukka ja kondomi. Keltarauhashormonia ja estrogeenia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit sekä ehkäisyrenkaat ja -laastarit eivät imettävälle äidille sovi, sillä estrogeeni vähentää maidon tuotantoa.

Jos vanhemmat kokevat lapsiluvun olevan täynnä, voi lääkäri myös kirjoittaa lähetteen sterilisaatioon.

Hyvä tilaisuus kysymyksille

Jälkitarkastuksessa keskustellaan synnytyksen kulusta, imetyksestä, perhe-elämästä ja äidin jaksamisesta.

Varsinkin ensisynnyttäjälle synnytyksen jälkeiset tuntemukset voivat tulla yllätyksenä. Esimerkiksi virtsankarkailu, kohdun aristus, haavojen kiristäminen ja paineen tunne ovat tavallisia synnytyksen jälkeisiä vaivoja, mutta ensi kertaa niiden kanssa painiva on helposti hämillään ja hädissään. Myös imetysvaikeudet, baby blues, synnytyksen jälkeinen masennus ja parisuhdepulmat vaivaavat monia tuoreita äitejä. Jälkitarkastuksen yhteydessä näitä huolia voi ja kannattaa tuoda esiin.

Viime vuonna esikoisensa saanut Anne harmittelee jälkitarkastuksen jääneen omalla kohdallaan pintapuoliseksi.

-Koko tarkastus oli nopea huitaisu, sellainen "housut kinttuun ja näkemiin" –toimitus. Ensisynnyttäjänä olin kaikesta vähän paniikissa, enkä oikein ymmärtänyt kysyä mieltä kaihertaneita asioita. Sitten tilanne olikin jo ohi, Anne kertaa.

Kokemuksestaan viisastuneena Anne kehottaakin varsinkin ensikertalaisia ottamaan jälkitarkastuksesta kaiken irti.

- Jälkitarkastus on hyvä hetki paneutua ihan vain omaan vointiin, myöhemmillä neuvolakäynneillä kun vauvan vointi on aina se ykkösjuttu. Kannattaa siis käyttää tilaisuus hyväkseen ja kysyä rohkeasti aremmistakin aiheista. 

Lähteet:

Hus
Kela
TerveSuomi
BabyCenterILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 7
Oliko?
Kirjoittaja Ai? 01.08.2013
Lääkäri teki "kolmen sekunnin sisätutkimuksen". Ei ottanut mm. rektoseeleen mitään kantaa. Seuraavan synnytyksen jälkeen menen yksityiselle. Sellainen jälkitarkastus.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Varsinainen tarkastus!
Kirjoittaja H 26.04.2012
Itse petyin todella esikoiseni aikaiseen jälki"tarkastukseen": terkkari paineli vähän vatsan päältä ja siinä se oli! Kysäisi vain, että onhan kaikki kunnossa eikä oikeastaan edes odottanut vastausta. Ei puhettakaan että kukaan (lääkäri tai terkkari) olisi katsonut episiotomiahaavaa tai kohdun tai vatsalihasten kuntoa.. Koska kyse oli ensimmäisestä jälkitarkastuksestanii, en tiennyt että yleensä tarkastukseen kuuluu hieman muutakin...
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa laittaa...
Kirjoittaja toisen jo synnyttänyt... 07.11.2011
kysymyksen jo valmiiksi paperille, ettei jää mikään arvelluttamaan. Itse kyselin koko ajan lääkäriltä kaikkea mieltä painavaa ja tämä selosti yksityiskohtaisesti mikä oli alakerran tilanne. Onneksi tämä oli sentään hyvä lääkäri, verrattuna edelliseen, joka vaan sanoi "joo... on tää ihan ok.".

Rohkeasti vaan puhumaan asioista, eikä vaan jäädä yksikseen murehtimaan. Tietämättömyys omasta tilastaan saattaa helposti myöhemmin johtaa masennukseen.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kyllä
Kirjoittaja Laura 07.11.2011
täällä tutkittiin huolella. Kaikki tehtiin kahteen kertaan, terkkoja koulutetaan jälkitarkastukseen niin terkka teki eka ja lääkäri perässä. Eipä ollu kauheen mukavaa! Kierukkaa ei asennettu heti, 3kk pitää meillä odottaa ja e-neuvolassa hoitaa ne asiat kuntoon. Mutta kyllä kyseltiin paljonkin äidin vointia, BDI-kyselynkin täytin. Yhteensä terkan kanssa meni 30-40min ja lääkärin kanssa seuraavalla viikolla 30min.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Vilkaisiko edes
Kirjoittaja -S- 07.11.2011
En edes meinannut saada jälkitarkastusaikaa, koska niitä ei kesällä tehty keravalla. Ei kuulemma ollut henkilökuntaa... eipä siinä liukuhihnatoimituksessa annettu tilaisuutta omille kysymyksille. Mielelläni olisin ensisynnyttäjänä asioista jutellut. Mutta ei. Mitään käsitystä siitä miten olin episiotomiasta parantunut ei minulle muodostunut saatikaan tietoa esim. lantionpohjanlihasten voinnista... Lääkäri kysyi miten menee ja kun vastasin, että kai ihan hyvin, se oli sitten siinä. Jos olisin kärsinyt vakavastakin masennuksesta ei sitä olisi kukaan huomannut. Ihmetyttää!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
myös mulla
Kirjoittaja tytto 20.10.2010
juu nopea myös mulla, ei kestänyt edes varttia, nopea tutkimus, kaikki kunnossa, kysyi onko kaikki hyvin ja miten olen ehkäsyä miettinyt. eipä sitä ehkäisy kyllä kauheesti vielä suunnittele tossa vaiheessa kun ei sitä heti tee edes mieli harrastaa ja imetys rajaa vaihtoehtoja.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Nopea toimitus
Kirjoittaja Hannele 20.10.2010
Minun jälkitarkastukseni oli myös tuollainen nopea huitaisu, lääkäri oli jäämässä pian äitiyslomalle, eikä minun vointini tuntunut olevan päällimmäisenä mielessä. Sisätutkimus kesti noin kaksi sekuntia, siinä ajassa todettiin kaiken olevan kunnossa.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun