Aikuisten on helppo jäädä jumiin totuttuihin ajattelutapoihin. Silloin on järkevää miettiä, mitä pikkulapsi tekisi vastaavassa tilanteessa.

1. Ole sinnikäs


 


Aikuisen kannattaa välillä ottaa mallia kävelemään opettelevasta lapsesta. Kukaan ei selviä elämästä ilman pyllähdyksiä. Tärkeintä on se, miten kolhuihinsa suhtautuu. Kun oikein sattuu, itke, raivoa ja ota vastaan lohdutusta. Kerää silti rohkeutta uuteen yritykseen. Kukaan muu ei toteuta unelmiasi kuin sinä itse. Aikuinen tietää myös, että moni asia onnistuu vain yhteistyöllä.

2. Elä hetkessä

Nauti elämästä ja naura vapautuneesti aina, kun saat siihen mahdollisuuden. Pieni lapsi ei tarvitse viihtyäkseen kovinkaan kummoisia huvituksia. Jo ystävällisten kasvojen ilmestyminen näkyville saa lapsessa aikaan riemun tunteen. Aikuinenkin voi opetella uudelleen löytämään ilon elämän pienistä asioista. On kuitenkin taitolaji huvittua myös sellaisista asioista, jotka eivät liity omiin tai toisten kömmähdyksiin.

3. Usko mahdottomaan

Monet ihmiskunnan saavutukset olisivat jääneet tekemättä, jos joku ihminen ei olisi luottanut visioonsa. Aikuisen on usein liian vaikea uskoa muutokseen. Onko todella lapsellista toivoa maailmaa, jossa ei olisi sotia, jossa kukaan ei näkisi nälkää, eikä kukaan tahtoisi toiselle pahaa? Kenties unelma olisi lähempänä, jos jokainen aikuinen löytäisi jälleen lapsenomaisen luottamuksen elämään.

Lue myös: Leikki kehittää lasta

4. Näytä välittämisesi avoimesti

Aikuinen on oppinut, että tunteet tekevät ihmisestä haavoittuvan. Mitä jos ei kelpaakaan toiselle? On säälittävää rakastaa yksipuolisesti. Pienet lapset kuitenkin tietävät, että toisesta välittämisessä ei ole mitään noloa. Ehkä aikuinen voisi ajatella, että hävettävää on ainoastaan, jos loukkaa toista tarkoituksella.

5. Pidä silmäsi auki

Maailma on uskomaton paikka ihmiselle, joka herkistyy aistimaan elämän ihmeitä. Aikuistenkin pitäisi välillä unohtaa hetkeksi kaikki muu ja antaa ympärillä olevan kauneuden yllättää. Samalla on ehkä hyväksyttävä se, että vaikuttaa toisten silmissä välillä hieman omituiselta.

6. Keskity olennaiseen

Syö, kun olet nälkäinen. Lepää, kun olet väsynyt. Höpötä ystävälle, kun kaipaat seuraa. Pikkulapset kuuntelevat kehonsa viestejä ja siinä piilee suuri viisaus. Aikuisilla on kuitenkin etulyöntiasema lapsiin verrattuna. Aikuinen osaa painua pehkuihin jo ennen kuin nukkumatti saapuu paikalle. Mutta osaako aikuinen hellittää velvollisuuksistaan, kun taakka kasvaa liian suureksi?

7. Pidä kiinni oikeuksistasi

Kun kohtaat epäoikeudenmukaisuutta, nosta kunnon metakka. Lapset sen osaavat. Jos joku vie sinulta pallon tai mustamaalaa sinua työpaikalla, älä hyväksy sitä. Mikäli tilanne ei selviä omin avuin, aina voi pyytää jotain isompaa avuksi.

Lue myös: Ongelmista taidoiksi

8. Etsi uusi näkökulma

Kun työpaikka menee alta, on helppoa vajota synkkyyteen. Työttömyys merkitsee aikuiselle epävarmuutta ja taloushuolia. Tilanteesta voi ehkä kuitenkin selvitä voittajana, jos ottaa mallia pikkulapsesta. Totutuista ajattelutavoista tietämätön lapsi näkee asiat valoisammin kuin aikuinen. Ehkä menetys tuokin tullessaan uusia mahdollisuuksia. Kenties kerrankin on aikaa lähteä lasten kanssa aamupäivällä uimahalliin tai vaikkapa metsäretkelle. Ongelmat tuntuvat pienemmiltä, kun niitä tarkastelee oikeasta vinkkelistä.

9. Tee sitä, mistä nautit

Jos löydät elämänilon lähteen, pidä siitä kiinni. Pieni lapsi syventyy täysillä tekemisiinsä eikä mieti, miltä näyttää muiden silmissä. Älä lannistu, vaikka ihmiset ympärilläsi eivät aina ymmärtäisi innostustasi. Aikuinen osaa elämänkokemuksensa perusteella kuitenkin myös keksiä uusia kiinnostuksenkohteita, jos teoista on muille haittaa.

10. Anna anteeksi ja unohda

Aikuinen osaa vaatia hyvitystä, kun häntä loukataan. Aina aikuinen ei kuitenkaan osaa antaa yhtä vilpittömästi anteeksi, kuin pieni lapsi. Pienet lapset saattavat olla yhdellä hetkellä toistensa hiuksissa kiinni, mutta seuraavalla hetkellä jälleen ylimpiä ystäviä. Ehkä aikuinen voisi oppia lapselta, kuinka karistaa negatiiviset ajatukset mielestään. Aikuinen ymmärtää kuitenkin myös, milloin toiselle ei enää kannata antaa uusia mahdollisuuksia.

Mitä mieltä olet artikkelista?