Raskausaika ei ole aina ruusuilla tanssimista. Jos odottaa ihanaa raskausaikaa, negatiiviset tunteet ovat kuin märkä rätti päin kasvoja. Asiantuntija avaa ratkaisukeinoja raskausajan vaikeisiin hetkiin.

Viimeksi päivitetty 15.3.2024

”Olen viidennellä kuulla ja raskauden alusta lähtien olen ollut kuin eri ihminen. Mies on ymmällään, sillä en siedä enää edes hänen kosketustaan, seksistä puhumattakaan. Olen jatkuvasti vihainen, ärtynyt, ilkeä ja tahdon olla omissa oloissani. En osaa enää puhua tunteistani tai ajatuksistani”, odottaja kirjoittaa.


 


Hän kertoo, että hän arvostelee miestään ja hänen tekemisiään jatkuvasti.

”Yöni nukun visusti selkä häneen päin ja kavahdan pienintäkin hellyydenosoitusta. Menen karkuun, jos hän yrittää halata, torjun hänet alituiseen niin fyysisesti kuin henkisestikin. Mies kerjää huomiota ja tekee kaikkensa miellyttääkseen, mutta se lähinnä vain ärsyttää minua.”

Sivustolle kirjoittanut äiti kertoo, että hänen tunteensa miestä kohtaan ovat täysin pohjalukemissa.

”Koko mies ällöttää minua! Tunnen olevani hänen kanssaan vain, koska on pakko lapsen ja taloudellisten syiden takia”, hän kirjoittaa.

Odottaja kokee, ettei parisuhteessa ole mitään sellaista ongelmaa, mistä hän saisi kiinni. Hän ihmetteleekin, miten hyvä ja tasapainoinen suhde voi muuttua raskauden myötä tällaiseksi?

”Vaikka tiedostan ongelman ja oman syyllisyyteni tilanteeseen ja suhteemme onnettomaan tilaan, en mahda itselleni mitään”, hän päättää kirjoituksensa.

Syyllisyys kielteisistä tunteista on tavallista

Ihanne iloisesta ja hehkuvasta raskaudesta aiheuttaa monelle odottajalle syyllisyyttä, kun oma raskaus ei olekaan ruusuilla tanssimista.

”Miksi minä tunnen näin, vaikka minun tulisi olla onnellinen ja hehkua raskauden ihanuutta? Loppujen lopuksi monella raskaana olevalla naisella ihanuus ja hehkeys ovat kaukaista satua. Osalla keho reagoi hyvin voimakkaasti fyysisesti, osalla taas psyykkisesti. Tunteet saattavat heitellä myös laidasta laitaan. Välillä voi tuntea suurta onnellisuutta tulevasta, välillä taas pienikin asia saa maailman, oman elämän tai esimerkiksi parisuhteen näyttämään sietämättömältä”, psykologi Tarja Salokoski kertoo.

Yksi vaikuttava tekijä on juuri raskaushormonit. Esimerkiksi hCG- eli istukkahormonitaso nousee heti alkuraskaudesta. Keltarauhashormonipitoisuus laskee ja estrogeenipitoisuus kasvaa.

”Raskaushormonit laittavat naisen helposti sellaisen tunnemyrskyn pyörteisiin, että välillä on vaikea pysyä mukana. Suurimmalla osalla raskaana olevista naisista tunneryöpyt helpottuvat raskauden edetessä”, Salokoski huomauttaa.

Mies ei koe raskautta samalla tavalla kuin nainen

Etenkin ensiodottajat saattavat ajatella, että mies kokisi raskauden mullistavana asiana. Useille miehille isyys aktualisoituu vasta synnytyksen yhteydessä.

”Miehen on vaikea päästä tunnekokemuksessa naisen kanssa samalle tasolle, koska hänelle kokemukset eivät ole vielä todellisia. Yksinäisyyden tunne suhteessa puolisoon on varsin yleistä raskauden aikana. Myös kokemukset siitä, ettei mies välitäkään tulevasta lapsesta”, Salokoski kertoo.

On kuitenkin hyvin tyypillistä, että miehen tie isäksi alkaa vasta lapsen syntymän jälkeen. Mies kun ei kanna lasta sisällään, eikä miehen elimistössä tapahdu samanlaisia muutoksia kuin naisen elimistössä. Ero miehen ja naisen kokemusmaailmoissa voi ajaa parisuhteen kriisiin raskausaikana.

Raskaus on tietynlainen elämänkriisi

”Raskauteen liittyvät mielialavaihtelut, hämmennys sekä odottamattomat tunteet ovat täysin tavallista. Tärkeää on sallia tunteensa, ymmärtää niiden kuuluvan asiaan sekä keskustella niistä”, Salokoski kertoo.

Jos tunteet tuntuvat vaikeilta käsitellä, asia kannattaa ottaa esille esimerkiksi neuvolassa.

”Raskauden tai vauvavaiheen aikana ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä esimerkiksi parisuhteen päättämisestä. Kun arki ja hormonit tasaantuvat uuden elämän myötä, kykenee tarkastelemaan myös parisuhdettaan sekä tunteitaan tasapainoisemmassa tilassa”, Salokoski summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?