Perhe koostuu useista yksilöistä. Vaikka olemmekin läheisiä toisillemme, olemme silti erilaisia ja ainutlaatuisia. Jos haluamme selviytyä hyvin parisuhteessa ja perheenä, on tärkeää ymmärtää eräs peruslähtökohta: minä olen yksi ja sinä olet toinen. Mikäli olemme tästä selvillä ja hyväksymme sen, emme koe enää yhtä helposti niin, että suhde on uhattuna, jos tunnemme eri lailla kuin toinen.

Viimeksi päivitetty 27.2.2011

 Yksilöt, pari ja perhe


 


Kun kaksi yksilöä tapaa ja muodostaa parin, kysymyksessä on enemmän kuin kaksi. Pari koostuu kahdesta, mutta lisäksi he muodostavat kolmannen yksikön: parin. Voitaisiin sanoa, että 1 +1 = 3.

Pari on oma kokonaisuutensa. Parilla on omia muistoja, ilonaiheita, murheita ja haasteita. Parisuhde sinänsä tarvitsee myös huomiota ja hoitoa. Monet tuntevat sinut ja kumppanisi erikseen. Mutta on niitäkin, jotka ajattelevat teitä parina. Ei ole epätavallista ajatella: ”Oli hauskaa tavata Sepe ja Lotta. Mitähän mahtaa kuulua Johannalle ja Rikulle?”

Parin tavoin myös lapsiperhe on kokonaisuus toimintoineen ja tarpeineen. Voi olla hankalaa tasapainottaa talouden eri yksiköitä: yksilöitä, paria ja perhettä. Perheen yksilöiden tulisi saada suunnilleen yhtä suuri tila, ja heidän tulisi olla tasavertaisia. Epätasapainoa voi syntyä, jos yksi on kuin kuningas ja muut palvelijoita.

On myös perheitä, joissa lapsi ottaa isomman tilan ja ohjailee vanhempiaan tai sisaruksiaan. Toisinaan meidän täytyy luopua jostakin tarpeestamme yksilöinä, koska parimme tarvitsee jotain muuta. Jossain vaiheessa on ehkä hyväksyttävä, että pari jää vähemmälle huomiolle, koska lapsi tai koko perhe vaatii enemmän. Jokainen yksikkö ei voi saada yhtä paljon joka päivä, mutta pitemmällä aikavälillä niiden täytyisi saada osansa.

Kun itse väistymme hieman sivuun parin tai perheen hyväksi, saamme hyötyä myös yksilöinä, sillä yhteisöön kuuluminen on meille ihmisille mitä perustavanlaatuisin asia.

Lue myös: Odotuksia, toiveita ja tarpeita

Pienen lapsen kanssa – ilonaiheita ja haasteita

Kun on saatu lapsia, joutuu helposti ymmälleen muutoksista, käytännön tehtävistä ja suuresta vastuusta. Tämä on kuitenkin myös taianomaista aikaa! Lapsi vaatii niin paljon, että on pantava sivuun joitain omia tarpeitaan. Niinpä monet unelmoivatkin tulevaisuudesta ja ajattelevat, että kunhan lapset varttuvat, he voivat tehdä kaiken sen mihin nyt ei ole aikaa tai varaa.

Mutta kun juttelee vanhempien kanssa, joilla on varttuneita lapsia, melkein kaikki sanovat, että kylläpä se pikkulasten kausi meni äkkiä. He muistavat pehmeät kädet kaulallaan, ihanan hymyn, iloisen naurun ja lasten tekemät hauskat ja hassut asiat. Monet muistelevat sitä elämän onnellisimpana aikana. Muista, ettei tuo kausi kestä ikuisuuksiin. Se on intensiivistä mutta myös täynnä taikaa, mikä on helpompi löytää, jos on läsnä sekä fyysisesti että henkisesti.

Lue myös: Hyvä suhde – lahja lapselle

Nauti yhdessäolon hetkistä perheenä

On myös parisuhteelle hyväksi, jos onnistutte nauttimaan tästä ihanasta ajasta yhdessä. Joillain on tunne, kuin elämä olisi ”jossain muualla”. Tärkeää ei ole kotona tapahtuva vaan kaikki se, mikä tapahtuu oven ulkopuolella – töissä, kahvilassa, kaveripiirissä, treeneissä jne. Useat parit päätyvät siihen, että ovat harvoin kotona yhdessä. Toinen hoitaa lasta toisen ollessa ulkona.

Tietenkin tarvitaan myös kodin ulkopuolista elämää, mutta hyvän perhe-elämän edellytyksenä on, että molemmat pitävät perheessä tapahtuvaa itselleen tärkeänä. Luultavasti maailmassa ei ole toista kahta ihmistä, jotka pitäisivät lapsestanne niin paljon. Kun pystytään jakamaan vastuu, huolet ja hyvät kokemukset, surut vähenevät ja ilonaiheet kasvavat. Se on hyväksi myös omalle suhteellenne.

Toki saa valittaa, jos elämä on hankalaa. Harvoinpa kuitenkaan kaikki on pelkkää harmoniaa. Työ ja aherrus, isot ja pienet huolet – se vain on elämän osa. On sääli, jos kiireinen luo niin pitkiä varjoja, ettemme näe sitä, mihin aurinko paistaa.

Hakekaa sen sijaan sitä, mikä on hyvää, kohdistukaa siihen ja jutelkaa siitä. Älkää miettikö liikoja sitä, mitä puuttuu tai mihin ei ole aikaa. Vanha kiinalainen sananlasku sanoo: ”Yksi ilo karkottaa tuhat surua.” Huolenpitonne kohde antaa teille samalla enemmän!

Lue myös: TOP 40: Näin vanhemmuus on muuttanut minua

Aikapula ja valinta: mikä on tärkeää?

Usein puhutaan ajan vähyydestä. Haluamme ehtiä ihan kaikkeen! Aikatauluun puristetaan niin paljon asioita, että koemme sen lopulta stressaavaksi. Monet elävät kuin vuorokaudessa olisi yli 24 tuntia. Mutta emmehän me jaksa olla koko ajan menossa.

Olisi hyvä pohtia, mitä haluatte asettaa etusijalle tässä elämänvaiheessanne.Voisiko jotain panna sivuun, jotta jäisi enemmän yhteistä aikaa eikä olisi niin väsynyt? Varmastikin voisitte sanoa ”ei” jollekin hyvällä omallatunnolla. Vaikka lopettaisitte jonkin harrastuksen tai rajoittaisitte sitä juuri nyt, muutoksen ei tarvitsisi jatkua koko elämän läpi. Elämä on pitkä, eikä kaikkea tarvitse tehdä tai hankkia kerralla.

Monet kokevat suurena muutoksena sen, että ajankäyttö on nyt suunniteltava tarkemmin. Jos haluatte mennä elokuviin tai kahvilaan, lapsenvahti on tilattava ehkä viikkoja etukäteen.

Mutta aikataulu ei ole vain pahasta. Suunnittelun myötä teillä on myös yhteistä odotettavaa! Kovin tarkasti suunnittelevat huomaavat kuitenkin usein, että suunnitelmat ovat liian kunnianhimoisia. Ottakaa ajankäytön suunnitelmissanne huomioon myös valmisteluajat, rentoutuminen ja yhteiset hetket ”tekemättä mitään”.

Lue myös: Juuri sitähän minä yritän sanoa!

Aktiviteetit

Lapsiperheille on tarjolla erilaisia aktiviteetteja jo heti vauvaikäisestä lähtien.. Olette kuitenkin ihan yhtä hyviä vanhempia, vaikkette osallistuisi ainoaankaan. Lapsi tarvitsee tässä vaiheessa kipeimmin rauhaa ja turvallisuutta. Toisaalta monet kokevat myönteisenä osallistumisen vauvauintiin, muskariin yms. Siellä saatte yhteisiä elämyksiä vauvan kanssa ja tapaatte muita vanhempia.

Jos ollaan pelkästään kotona lasta hoitamassa, aktiviteetit antavat myös piristystä ja vaihtelua arkeen. Jos pystytte molemmat osallistumaan, niistä tulee teille hieno kokemus parina. Jos lapsi on päiväkodissa kokopäiväisesti, teidän tulisi varoa sitomasta enää enempää lapsen ja perheen aikaa. Useimmilla lapsilla ei ole tarvetta osallistua järjestettyyn toimintaan enää päiväkodin lisäksi.

Monet kokevat iltojen tunnit hengästyttävänä juoksuna työpaikan, kodin ja harrastuspaikkojen välillä. Lyhyessä ajassa tapahtuu valtavasti asioita. Pohtikaa, mitä oikeasti haluatte ja mitkä ovat lapsen tarpeet.

Valtaosa lapsista tuntee yhtä suurta iloa rauhallisista iltapäivän hetkistä yhdessä vanhempien kanssa, joilla on voimia laittaa kunnollinen päivällinen ja sitten vielä lukea, laulaa ja leikkiä. Sellainen yhdessäolo on kullanarvoista myös parisuhteelle.

Teksti: Bjørk Matheasdatter ja Eiel Holten

Julkaistu alun perin Yhteiselämä: Kun parisuhde muuttuu vanhemmuudeksi -oppaassa
Copyright © 2011 Vaukirja

Kuva: Crestock

Lue myös:

Vanhempia – mutta myös rakastava pari
On pareja, joiden suhdetta eivät edes hektiset ruuhkavuodet pikkulasten vanhempina paljon keikuttele. Mitä tekijöitä löytyy onnellisen ja pitkän parisuhteen taustalta?

Viestimisen kiertotiet
Keskinäisestä viestinnästämme löytyy monia koeteltuja kiertoteitä. Niitä on kaikilla pareilla. Osa niistä on pieniä, ja ne pulpahtavat esiin tietyissä tilanteissa. Ne ovat tavallisia viestimisen esteitä. 

Top 10: Vanhemman tärkeimmät taidot

Mitkä vanhemman taidot ovat olennaisimpia lapsen hyvinvoinnin kannalta? Amerikkalainen vanhemmuustaitoihin perehtynyt psykologi Robert Epstein on listannut mielestään kymmenen tärkeintä vanhemmuustaitoa.

Mitä mieltä olet artikkelista?