adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Seksi vauvaperheessä: "Joskus miehet tuntevat itsensä melkein hylätyiksi"

 

Useat tuoreet isät pitävät Väestöliiton tutkimuksen mukaan seksielämää ongelmallisena. Juuri vanhemmiksi tulleiden parisuhdeodotukset saattavatkin mennä ristiin. "Joskus miehet kokevat itsensä melkein hylätyiksi", tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo.

Väestöliitto julkaisi taannoin kirjaparin: Isyyden kielletyt tunteet ja Äitiyden kielletyt tunteet.

"Kirjojen aineistoja ei voi suoraan verrata toisiinsa, sillä kyseessä ei ole vertailututkimus. Miehet kuitenkin kirjoittivat paljon parisuhteesta, kun taas naiset eivät. Näyttää siltä, että äitiys on naisille äidin ja lapsen välinen suhde, kun taas isä keskittyy lapsen syntymän jälkeen parisuhteeseen", miesten tuntemuksia kirjassa analysoinut tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

On tyypillistä, että lapsen synnyttyä miehet kokevat tulevansa fyysisesti hylätyksi.

"Lapsi on suuri muutos parisuhteeseen. Seksi saattaa loppua parisuhteesta pitkäksi aikaa, ja se on usein miehille hankala ja ahdistava tilanne. Joskus miehet kokevat itsensä melkein hylätyiksi", Kontula kertoo.

Lue myös: "Ei minusta tullutkaan sitä seksin papitarta"

Ymmärrystä ja joustavuutta

Miehille naisen halukkuus on usein merkki rakkaudesta ja välittämisestä. Kontula neuvoo tuoreita äitejä ottamaan miehen tunteet huomioon.

"Lapsi ei saisi varastaa liikaa tilaa parisuhteelta. Joustavuus ja ymmärrys on hyväksi puolin ja toisin", Kontula sanoo.

Miehen olisi puolestaan ymmärrettävä, minkälainen uhraus äitiys on naiselle.

"Äidit toivovat monenlaista tukea lapsen syntymän jälkeen. Äiti on irti jopa vuosia työelämästä tai opinnoista. Se on suuri elämänmuutos naiselle, jossa isän tuki on tärkeä", Kontula sanoo.

Miehen ylityöt saattavat edistää uraa, mutta tuoreen lapsiperheen ne saattavat viedä eron partaalle.

"Jos äiti käpertyy symbioosiin lapsen kanssa ja mies pakenee töihin, syntyy noidankehä, joka on sekä miehelle että naiselle hyvin ahdistava tilanne", Kontula valaisee.

Lue myös: "Petän ilman syyllisyyttä" 

Enemmän seksitietoa neuvoloista

Monet nuoret parit saattavat ajatella, ettei lasten hankkiminen muuta erityisesti heidän välistä suhdettaan. Lapsen tuomat muutokset parisuhteeseen olisi kuitenkin syytä tiedostaa jo ennen lapsen syntymää.

"Olisi hyvä, että puolisot saisivat tietoa siitä, mitä toinen saattaa kokea lapsen syntymän jälkeen", Kontula sanoo.

Esimerkiksi äidin seksuaalinen mielenkiinto isää kohtaan on tärkeä asia usealle miehelle, mutta asiasta ei puhuta tulevien vanhempien kanssa.

"Tietoa voisi antaa esimerkiksi neuvolakäynnin yhteydessä", Kontula kertoo.

Lue myös: Piristystä petiin 

Seksikö mittaa suhteen tilan? 

Kaikki parisuhteet eivät tietenkään toimi samalla tavalla. On mahdollista, että mies kokee tulevansa henkisesti hylätyksi. Isyyden kielletyt tunteet -teoksessa esiintyi myös miehiä, joiden seksuaalinen halukkuus vaimoa kohtaan laski synnytyksen jälkeen.

Kontula ei kuitenkaan pidä miehen haluttomuutta yhtä vaarallisena parisuhteelle kuin naisen vastaavia tunteita.

"Naiset sopeutuvat keskimäärin helpommin miehen haluttomuuteen. Naisilla parisuhteen onnistumisen mittari liittyy tunneasioihin, työnjakoon ja vuorovaikutukseen. Jos ne toimivat, naiset katsovat haluttomuutta sormien lävitse. Joillekin äideille se on tietysti myös iso asia", Kontula kertoo.

Vaikka parisuhteet sisältävät aina omat tekijänsä, on sukupuolirooleilla suuri vaikutus odotuksiin.

"Keskimäärin miehillä ja naisilla on erilaiset odotukset, millä he arvioivat suhdetta", Kontula kiteyttää.

Monelle miehelle juuri seksi on kuitenkin tärkeä mittari suhteen tilasta.

Foorumilta: Vauvan tulo muuttaa parisuhdetta
 

Vauva tulee taloon ja parisuhde joutuu myllerrykseen – ainakin toviksi. Parisuhde vauvan syntymä jälkeen onkin keskustelupalstojen kestopuheenaihe. Vau.fi:n foorumilla kirjoitetaan:

"Eniten mua ehkä ärsyttää, kun jos lapsi itkee niin kuin vaikka eilen illalla ollessaan miehen kainalossa sängyssä, niin mies vaan yrittää saada sen rauhoittumaan siinä paikoillaan maatessaan eikä nouse ylös hyssyttämään vaikka se on ainoa mikä auttaa. Ja sit mä joudun kuitenkin nousemaan ja ottamaan vauvan. Eikä mies tietysti ymmärrettävästikään tajua millaista mulla on päivät täällä. Kerran ihmetteli miksi on kuiva teepussi puhtaassa lukossa kun tuli kotiin, johon mä vaan totesin etten ole ehtinyt tai päässyt sitä teetäni tekemään vaikka aamusta asti oon yrittänyt."

Lue lisää ja osallistu keskusteluun foorumilla: Parisuhde vauvan syntymän jälkeen.

 


Päivitetty 05.01.2015
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 3
Entä jos miehellä haluttomuutta
Kirjoittaja Mervi 06.11.2011
"Naiset sopeutuvat keskimäärin helpommin miehen haluttomuuteen"...? Ai miksi naiselle torjutuksi tuleminen olisi jotenkin helpompaa kuin miehelle? Minä en usko tuota!!! Minun mielestä seksuaalisuus on vähintään yhtä tärkeä osa parisuhdetta kuin tunneasiat, työnjako tai vuorovaikutus. En uskoisi olevani outo nainen kun ajattelen näin, vai olenko?
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Parisuhteesta
Kirjoittaja Jenni 21.04.2011
Meillä oli aivan sama juttu ennen synnytystä; mieheni pelkäsi sikiön puolesta eikä seksiä ollut enää viimeisellä kolmanneksella yhtään. Synnytyksen jälkeen taas kesti kauan ennenkuin minä pystyin tekemään mitään, kun oli tikit ja repeämiset ja muut... (yhtään pelottelematta, mutta kuitenkin). Nyt kun taapero on melkein vuoden vanha, on kahdenkeskeinen aika niin kortilla että tosi harvoin meillä sekstaillaan. Onneksi molemmat tiedostavat että tämä on vain yksi vaihe elämässä. Nyt pitää nauttia pikkuisesta, kun kasvaa niin hurjaa vauhtia. Onnea Annelle tulevasta pienokaisesta ja aurinkoista pääsiäistä kaikille!!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Parisuhteesta
Kirjoittaja Anne 19.04.2011
Meidän synnytyksen jälkeisistä seksihaluista ei vielä tiedä, koska en ole vielä synnyttänyt. Kuitenkin alkuraskaudesta molemmat halusimme seksiä ja jossain keskivaiheilla mieheni oli sitä mieltä, että pitäisi pistää tauolle. Oletan, etten olisi ollut hänestä yhtään vähempää haluttavai kuin aiemmin vaan hän halusi olla varma sikiön turvallisuudesta. Onhan tälläkin sivustolla ollut puhetta, että miehet pelkäävät aiheuttavansa keskenmenon rakastellessa. Vaikken ole synnyttänyt hänelle vielä ensimmäistäkään muksua, hän haaveilee kanssani jo seuraavan tekemisestä. Oletan siis, että synnytyksen jälkeen seksielämämme palautuu raiteilleen :).
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti

Lue myösLue myös

Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun