Imetys muuttaa hormonitoimintaa, joten raskaana imettäminen saattaa tuntua haasteelliselta. Jos kuitenkin raskaus etenee normaalisti, raskaana imettämiselle ei ole esteitä.

Viimeksi päivitetty 14.2.2017

”Normaalisti sujuvassa raskaudessa imetys ei ole este.  Imetys ei aiheuta keskenmenoja, eikä vaikuta normaalin raskauden kulkuun”, kätilö ja imetysasiantuntija Meri Haahtela kertoo.


 


Uusi raskaus ei lopeta automaattisesti maidontuotantoa. Maitoa siis riittää hyvin lapselle, jos imetystä jatkaa raskausaikana.

Joitain imetysmuutoksia kuitenkin tapahtuu raskaushormonien vaikutuksesta.

Raskaus vaikuttaa maitomäärään

”Alkuraskauden aikana monella naisella rinnat muuttuvat aroiksi ja maidon määrä niukkenee raskaushormonien vuoksi. Vähentynyt maitomäärä voi johtaa lapsen vieroittumiseen alkuraskauden aikana”, Haahtela huomauttaa.

Raskaana imettäminen voi tuntua ikävältä äidistä.

”Rintojen aristaminen ja pahoinvointi saattavat tehdä imetyksestä epämiellyttävää, jonka vuoksi äiti päätyy lopettamaan imetyksen”, Haahtela kertoo.

Raskaana imettävä äiti saattaa päätyä tandem-imettäjäksi

Toisinaan käy niin, että äiti päätyy imettämään kahta lasta samaan aikaan.

”Osa äideistä imettää edellistä lasta läpi raskauden ja jatkaa isomman sisaruksen imetystä vielä vauvan synnyttyä.  Tätä kutsutaan tandemimetykseksi”, Haahtela kertoo.

Raskaushormonit muuttavat taaperolle sopivan laihemman maidon vauvalle sopivaksi. Maidon riittämisestä ei tarvitse huolehtia: maitoa riittää kahdellekin. Kahta lasta imetettäessä kannattaa huolehtia vain siitä, että saa itse riittävästi ravintoa.

Imetyshormoneilla voi olla haittavaikutuksia

Vaikka pääsääntöisesti imetys onnistuu raskausaikana, on tapauksia, joissa imetyksestä on luovuttava.

”Jos raskaudessa esiintyy kivuliaita ennenaikaisia supistuksia tai raskauskomplikaatioita, imetyksestä voidaan joutua luopumaan”, Haahtela kertoo.

Mutta eikö imetys ehkäise raskautta?

Raskaana voi imettää, mutta miten imettäjä tulee raskaaksi? Eikö siis imetyksen pitäisi ehkäistä raskautta? Näin onkin tiettyyn pisteeseen saakka.

Jos kuukautiset ovat alkaneet, ehkäisyvaikutus laskee. Lapsen kasvaessa maitomäärät lähtevät laskuun ja ehkäisyvaikutus laskee. Yli 6 kk vanhan tai kiinteitä syövän lapsen imettäminen ei ole paras ehkäisytapa, sillä kiinteät vähentävät maitomäärää ja näin ollen myös ehkäisyteho laskee.

Tiedetään, että lapsen täysimetyksellä on melko kattava ehkäisyvaikutus, silloin kun tietyt kriteerit täyttyvät. Täysimetys ehkäisee ovulaation 98 prosentin varmuudella.

Lähde: Potilaan lääkärilehti

Mitä mieltä olet artikkelista?