adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
Olet täällä: Lapsi > Imetys > Suomalaislapsia ei ime...
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Suomalaislapsia ei imetetä tarpeeksi pitkään

Äidinmaidossa ravintoaineet ovat hyvin imeytyvässä muodossa ja suojaavat lasta monilta taudeilta. (Kuvituskuva: Crestock)

Äidinmaidossa ravintoaineet ovat hyvin imeytyvässä muodossa ja suojaavat lasta monilta taudeilta. (Kuvituskuva: Crestock) 

Puolen vuoden ikää lähestyvistä suomalaislapsista vain 9 prosenttia on täysimetyksellä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta katsauksesta. Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen mukaan lapselle ei tulisi antaa muuta kuin äidinmaitoa puolen vuoden ikään saakka.

WHO suosittaa myös, että imetystä muun ravinnon rinnalla jatkettaisiin vähintään, kunnes lapsi täyttää vuoden. Suomessa yksivuotiaista imetetään vain noin kolmasosaa. Alle kuukauden ikäisistä lapsista 8 prosenttia ei saa lainkaan äidinmaitoa.

Lue myös: Heti rinnalle

Vaikka imetyssuositus jää toteutumatta valtaosalla suomalaislapsista, myönteistäkin kehitystä on tapahtunut: alle neljän kuukauden ikäisten täysimetys sekä pitkä imetys ovat hieman yleistyneet.

Koulutuserot näkyvät

Imetyksen kestoon vaikuttaa muun muassa vanhempien koulutustaso: korkeammin koulutetuissa perheissä imetetään pitempään. Lyhyemmäksi imetys jää nuorilla, yksinhuoltajääideillä ja ensisynnyttäjillä. Myös perheen esikoisilla sekä ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla imetys jäi muita lyhyemmäksi.

Lue myös: Tissi ei kelpaa

Imetyksen lopettaminen johtuu muun muassa maidon erittymiseen ja riittävyyteen sekä vauvan imemiseen liittyvistä ongelmista. Taustalla voi olla myös lapsen sairaus tai allergia. Myös äidin terveyteen ja jaksamiseen liittyvät syyt vaikuttavat.

Imetys on hyväksi sekä lapselle...

Äidinmaito on imeväisikäiselle ihanteellista ravintoa, THL:n katsauksessa muistutetaan. Se on helposti sulavaa ja turvallista ravintoa, ja imetyksestä hyötyvät sekä äiti että lapsi.

Äidinmaidossa ravintoaineet ovat hyvin imeytyvässä muodossa ja suojaavat lasta monilta taudeilta muun muassa korvatulehduksilta ja ripulitaudeilta. Imetyksellä on myös edullinen vaikutus lapsen suoliston bakteerikantaan.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

... että äidille

Imettävän äidin riski sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään pienenevät ja imetys suojaa äitiä myös verenpainetaudilta ja diabetekselta.

Imetys edistää myös äidin toipumista synnytyksestä, helpottaa painonhallintaa ja parantaa unen laatua. Lisäksi imetys edistää äidin ja lapsen kiintymyssyhteen kehitystä.

THL:n tutkimukseen kutsuttiin kaikki Suomen lastenneuvolat. Neuvolaterveydenhoitajat haastattelivat lapsen vanhempia neuvolakäynnin yhteydessä. Tutkimukseen osallistui yli 5000 perhettä ja 800 terveydenhoitajaa.

Lähde: Imeväisikäisen ruokinta Suomessa vuonna 2010
http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/ee5adaff-90c4-4005-a3ad-77887817f091

Lue myös:

Imetys ei tee hyvää äitiä

Imetys tukee varhaista äitiyttä

Veronica imetti tytärtään 8 vuotta

Juttele imetyksestä FOORUMILLAILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 1
Näin se menee
Kirjoittaja Miuku 10.05.2012
Tämän siitä saa, kun liikaa korostetaan että kyllä se korvike on ihan yhtä hyvä ja imetystä ei tueta eikä siihen kannusteta.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun