Monelle äidille saattaa tulla yllätyksenä se, kuinka ristiriitaisia tunteita ajatus imetyksen lopettaminen hänessä aiheuttaa. Mitä vanhempien olisi syytä tietää imetyksen lopettamisesta?

Viimeksi päivitetty 11.4.2018

Asiantuntijat suosittelevat täysimetyksen jatkamista vähintään puolen vuoden ikään asti. Osittaisimetys on suositeltavaa ainakin yksivuotiaaksi asti.



Huomioi kehitysvaihe

Lapsen kehityskaudet tulisi ottaa huomioon imetystä lopettaessa. Jos lapsella on meneillään vaihe, jolloin hän kaipaa paljon läheisyyttä, aika ei ole otollisin rinnasta vieroittumiselle.

Esimerkiksi eroahdistuksen ollessa kovimmillaan, noin yhden vuoden iässä, vieroittaminen voi olla hyvin vaikeaa. Itsenäistymiskauden aikana vieroittuminen voi taas tapahtua kuin itsestään.

Ole herkkä lapsellesi

Lapsen viestien kuuntelu helpottaa imetyksen lopettamista. Yleensä vieroittamiseen ei ole mitään pakottavaa tarvetta, joten sopivaa hetkeä voi kuulostella rauhassa.

Jos lapsi reagoi imetyksen vähenemiseen hyvin voimakkaasti, vieroitusta kannattaa hidastaa tai jättää se hetkeksi sikseen, ja koittaa myöhemmin uudelleen.

Muuta rutiineja

Toisinaan lapsen on helpompi hyväksyä imetyksen väheneminen, jos puoliso hoitaa lasta ruokailutilanteessa ja lapsen mennessä nukkumaan.

Näin rintamaidon tuoksu ei houkuttele lasta vaatimaan rintaa.

Lue myös: Rintamaito pumppaa järkeä päähän

Juttu jatkuu kuvan alla!

Hidas totuttelu kaikille helpointa

Vieroittamiseen on suositeltavaa varata rittävästi aikaa. Useita viikkoja tai jopa kuukausia kestävä vieroittaminen on hyvä vaihtoehto sekä lapsen että äidin kannalta.

Siinä missä lapsen pitää totutella syömään muuta ravintoa, äidin keho puolestaan tarvitsee aikaa maidontuotannosta luopumiseen. Imetyksen vähentäminen pikkuhiljaa ennaltaehkäisee maitotiehyeiden tukkeutumista ja rintatulehdusta.

Jätä tärkein viimeiseksi

Imetyskertoja vähennetään asteittain siten, että esimerkiksi päivittäisistä imetyskerroista vähennetään yksi imetyskerta joka viikko, ja lapselle tarjotaan tällöin muuta ravintoa imetyksen sijaan. Jos lapsi on yhteistyöhaluinen, päivittäistä imetysmäärää saa vähentää nopeamminkin.

Usein iltaimetys on lapselle se ”tärkein”, joten se jää monella viimeiseksi. Kannattaa kuunnella itseään ja lastaan, ja aloittaa siitä ”helpoimmasta” kerrasta.

Liian nopea lopetus on shokki keholle

Imetyskertojen liian nopea vähentäminen aiheuttaa äidille usein epämiellyttäviä tuntemuksia. Rinnat saattavat tuntua hyvin pingottuneilta.

Kivuliasta pingotusta voi vähentää lypsämällä rintoja hieman. Rintoja ei kuitenkaan kannata tyhjentää kokonaan, sillä liika tyhjentäminen kiihdyttää maidontuotantoa.

Lue myös: Vierastaminen on luottamuksen osoitus

Lapsi tarvitsee edelleen läheisyyttä

Monet äidit tuntevat olevansa erityisessä yhteydessä lapseensa imettäessään. Rinnalla oleminen onkin lapselle ja äidille muutakin kuin ravinnon antamista: Imetyshetkellä äiti ja lapsi saavat toisiltaan myös rutkasti läheisyyttä.

Rinnasta vieroitettaessa onkin pidettävä huoli, että lapsi saa edelleen riittävästi läheisyyttä. Näin turvataan lapsen turvallisuudentunteen säilyminen.

Luo uudet rutiinit

Läheisyyden lisäksi erilaiset rutiinit auttavat lasta hyväksymään imetyksen lopettamisen. Lapsen kanssa voi esimerkiksi lukea päivittäin iltasatukirjan ja juoda sadun jälkeen iltajuoman.

Vähitellen lapsi oppii uuden rutiinin, eikä enää vaadi rintaa mennessään nukkumaan.

Äidin haikeus imetyksen loppuessa

Äidille saattaa tulla yllätyksenä, kuinka ristiriitaisia tunteita imetyksen lopettaminen hänessä aiheuttaa. Hormonitoiminnan muutokset imetyksen loppuessa ovat omiaan ruokkimaan mielialan heilahteluja.

Äidit ovat usein toisaalta helpottuneita, kun lapsi ei ole enää koko ajan rinnalla, mutta toisaalta he kokevat myös syyllisyyttä imetyksen lopettamisesta. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei äidin läheinen suhde lapsen kanssa katoa mihinkään imetyksen loppuessa. Vanhemmat voivat täyttää lapsen tarpeet myös muulla tavoin kuin imettämällä.

Älä suostu painostukseen!

Toisinaan äiti kokee, että häntä painostetaan joko imetyksen jatkamiseen tai sen lopettamiseen. Muista, että sinä äitinä päätät viime kädessä omasta kehostasi: sinulla on oikeus päättää, milloin imetys loppuu.

Vinkkejä vieroitukseen

  • Vähennä imetyskertojen määrää vähitellen.
    Aloita imetyskerrasta, joka ei ole lapselle tärkein.
  • Anna lapselle paljon läheisyyttä.
    Hellittele ja pidä lasta sylissä.
  • Välttele tilanteita, joissa lapsi yleensä vaatii rintaa.
    Laita esimerkiksi aamupala valmiiksi ennen lapsen heräämistä ja ohjaa hänet suoraan pöytään. Pyydä isää tai muuta henkilöä nukuttamaan ja syöttämään lasta.
  • Pidennä väliä nukahtamisen ja imetyksen välillä.
    Luo nukkumaan menoon uusi rutiini. Anna esimerkiksi ensin maitoa eri huoneessa ja nukuta lapsi sänkyyn vasta sen jälkeen. Silittely ja iltasadun lukeminen voivat auttaa nukuttamisessa. Lyhennä iltaimetyksen kestoa vähitellen, kunnes jätät sen kokonaan pois.
  • Järjestä lapselle paljon puuhaa.
    Lapsi ei välttämättä muista kaivata rintaa, kun hänellä on paljon muuta tekemistä.
  • Anna lapselle rinnan sijaan jotain muuta hyvää syötävää.
    Uudet jännittävät ruoat tai vaikkapa oma sporttikorkkinen juomapullo voivat auttaa saamaan lapsen ajatukset pois äidin rinnasta.
  • Imetyksen loppumisesta voi kertoa lapselle avoimesti.
    Rutiinien avulla lapsi oppii hyväksymään, ettei saa rintaa heti halutessaan. Kerro lapselle, että maitoa saa esimerkiksi vain unien jälkeen tai nukkumaan mennessä.

Lähteet: Australian Breastfeeding Association, THL, Sanna-Mari Prusila: Tukea imetyksen arkeen

 

Mitä mieltä olet artikkelista?