Vastasyntyneen lapsen mahalaukku on marmorikuulan kokoinen ja täyttyy nopeasti. Pian lapsi on kuitenkin taas nälkäinen, sillä äidinmaito sulaa nopeasti.

Jotkut lapset eivät ole laisinkaan kiinnostuneita syömisestä ensimmäisenä elinpäivänään. Toiset taas ryhtyvät ruokailemaan heti ja epäröimättä.


 


Täysiaikaisena syntyneelle normaalipainoiselle lapselle ei ole vahingollista olla vähän aikaan syömättä, ja pahimmillaan rinnalle pakottaminen saattaa johtaa lapsen syömälakkoon. Voit houkutella lasta lempeästi puristamalla rinnastasi hieman maitoa sormellesi ja tiputtamalla sitä lapsen suuhun. Anna pienokaiselle paljon huomiota ja ota hänet sänkyyn vierellesi.

Lue myös: Tissi ei kelpaa

Tarjoa lapselle rintaa, jos hän osoittaa kiinnostusta asiaan: venyttelee käsiään ja jalkojaan, avaa silmänsä, liikuttelee kieltään, liikuttaa päätään kuin etsisi jotain, imee käsiään, päästelee lyhyitä, korkeita ääniä — ja lopulta itkee.

Unohda kello

Useimmat vauvat haluavat ruokailla monta kertaa päivässä. Välillä nautitaan kunnon aterioita, välillä taas pieniä välipaloja. Tavallisesti viikon ikäinen vauva tarvitsee ruokaa 8–12 kertaa päivässä, jotkut saattavat syödä useamminkin.

Myöhemmin päivittäiset ruokahetket harvenevat, joskin on paljon lapsia, jotka syövät tiheään tahtiin kuukausien ajan. Muista, että ei ole oikeaa tai väärää syöttörytmiä, sillä jokainen lapsi on erilainen yksilöllisine tarpeineen ja tapoineen. Kun tunnet oman lapsesi, tiedät millainen rytmi sopii juuri hänelle parhaiten.

Vastasyntyneet eivät ymmärrä ajan käsitettä eivätkä he perusta kellotahtisista ruokailurytmeistä. Imettävän äidinkin kannattaa unohtaa kellot toistaiseksi ja vain keskittyä olemaan pienokaisen lähellä.

Jos lapsesi ei ala pian imeä rintaasi, maidontulon jatkuminen kannattaa varmistaa lypsämällä maitoa itse (joko pumpulla tai käsin).

Lue myös: Monikäyttöiset rintapumput

Lypsetty rintamaito säilyy

– huoneenlämmössä 19–22 asteessa 6 tuntia
– jääkaapissa 0-4 asteessa 2 vrk
– jääkaapin pakastelokerossa (-6 astetta) 1–2 viikkoa
– erillisessä pakastimessa (-18 astetta) enintään 6 kk
(Lähde: Imetyksen tuki ry)

Rintamaitoa ei tule lämmittää mikrossa, sillä se saattaa tuhota maidon antibakteerisia ominaisuuksia ja lisätä maidossa olevien bakteerien määrää. Pakasta maito tuoreena ja sulata joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

Kuinka pitkään imetyksen tulisi kestää kerrallaan?

Ei ole olemassa ”oikeaa” imetyksen kestoa. Lapsesi voi viipyä rinnallasi niin kauan kuin hän haluaa. Jos ruokailu kuitenkin tuntuu vievän tuntikausia, voi olla että jostain syystä lapsesi ei saa imetyksi maitoa tarpeeksi. Pyydä imetystekniikkaan tarvittaessa apua esimerkiksi neuvolasta.

Lue myös: Millainen on oikea imemisote?

Entäpä pitäisikö joka syötöllä käyttää molempaa rintaa? Anna lapsen päättää. Jos hän vaikuttaa tyytyväiseltä yhdellä puolella, tarjoa sitten toista rintaa seuraavalla aterialla. Jos lapsi taas lopettaa imemisen ja katselee ympärilleen kuin lisää etsien, käännä hänet toiselle rinnalle. Rintamaidon tuotanto pysyy parhaiten lapsesi tarpeen tahdissa, jos annat hänen päättää.

Mitä kauemmin lapsi imee syötön aikana rintaa, sitä rasvapitoisemmaksi maito muuttuu. Jos vaihdat lapsen rinnalta toiselle, vaikka hän ei ole sitä ”pyytänyt”, hän saa kyllä enemmän maitoa, mutta maidon mukana vähemmän rasvaa. Tämän seurauksena lapsesi saattaa oksennella paljon ja tuntee olonsa tukalaksi pian syömisen jälkeen. Lapsen uloste on vetistä ja keltaista tai keltaisen vihertävää väriltään. Hän kasvaa hyvin, mutta on hoikka. Lisäksi äidin rinnat ovat usein täynnä.

Anna siis lapsesi pysyä yhdellä rinnalla niin kauan kuin hän haluaa. Jos paine toisessa, käyttämättömässä, rinnassa käy liian suureksi, oloa voi helpottaa pumppaamalla osan maidosta pois.

Mistä tietää, onko lapsi saanut tarpeeksi syödäkseen?

Jos lapsi syö hyvin, on tarkkaavainen ja kiinnostunut ympäristöstään ja jos häneen on helppo saada kontakti, kaikki on todennäköisesti hyvin. Onnistuneen ruokailuhetken voi tunnistaa esimerkiksi näistä merkeistä:

– Lapsi imee rytmikkäästi ja tiheään tahtiin, kymmeniä kertoja minuutissa.
– Saatat kuulla lapsesi nielaisevan silloin tällöin
– Tunnet paineen tunteen hellittävän rinnoissasi
– Lapsi tekee pissat kesken ruokailun tai pian sen jälkeen

Jos lapsesi vaikuttaa väsyneeltä ja jos häntä on vaikea saada syömään, ongelmaan täytyy kenties hakea apua.

Myös vähäinen ulosteen määrä voi olla varoittava merkki. Ensimmäisten 6–8 elinviikon aikana lapsi ulostaa tavallisesti kerran päivässä. Sen jälkeen monella tahti harvenee, mikä on täysin normaalia.

Lue myös: Kuinka paljon imetys kuluttaa kaloreita?

Jos lapsesi syöminen huolestuttaa, juttele asiasta neuvolassa, jossa myös lapsesi painon kehitystä voidaan seurata tarkasti.

Muista, että lapsen maidontarve vaihtelee vuorokauden ajan ja kasvupyrähdysten mukaan. Näin tapahtuu läpi koko imetysajan.

Mitä mieltä olet artikkelista?