Masentuneet häiritsevät vauvan unta

 

Masennusoireiset äidit herättävät lapsiaan turhaan yöllä, uusi tutkimus esittää. 

Lasten varhaisen kehityksen tutkija Douglas Teti ja psykologian lehtori Brian Crosby keräsivät 45 vauvan nukkumisesta tietoa osana laajempaa vauvojen nukkumista käsittelevää SIESTA-tutkimusta.

Tutkimuksessa videoitiin äidin ja vauvan vuorovaikutusta. Äidit kirjoittivat myös päiväkirjaa tutkijoita varten.


Liikahuolehtimista

Tutkijat havaitsivat, että äitien masennusoireet olivat vahvasti yhteydessä avuttomuuden tunteeseen. Masentuneet äidit olivat huomattavasti enemmän huolissaan vauvoistaan kuin äidit, joilla ei ollut masennusoireita.

Masentuneiden äitien tuntemukset johtivat tutkimuksen mukaan siihen, että äidit nostelivat vauvojaan öisin syliin, vaikka lapsi olisi ollut rauhallinen tai unessa.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen

Syöksykierre unettomuuteen

Tutkijat pitävät tilannetta noidankehänä. Mitä enemmän äiti herättelee lastaan yöllä, sitä enemmän vauva pitää äitiään hereillä. Tilanne murentaa lapsen ja äidin välistä tervettä suhdetta.

Tilanteen kärjistyessä olisi syytä ottaa kovat keinot käyttöön. Teti ja Crosby kehottavatkin masentuneiden äitien miehiä ottamaan vastuuta vauvan nukkumisesta.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock


Lue myös:

Maailma kiinnostaa vauvaa
Puolivuotias tunnistaa kasvoilta pelästyksen
Kuinka lähellä lasta?ILMOITUS

Lähetä kommentti
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun