adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Lohduton itku jättää pitkät jäljet

Epätoivo ei tue lapsen tervettä kehitystä.

Epätoivo ei tue lapsen tervettä kehitystä. Kuva: Shutterstock

Yksin sängyssä nyyhkyttävä pikkunyytti saattaa kyllä hiljentyä ilman vanhempien apua ja oppia nukahtamaan itsekseen, mutta vauvan huudattaminen itsenäiseksi nukkujaksi sisältää huomattavia vaaroja.

Early Human Development -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa mitattiin huudatuskoulun seurauksia.

Ahdistuneisuutta ja stressiä seurattiin mittaamalla sekä vauvan että äidin kortisolitasot. Kortisolia kutsutaan stressihormoniksi, sillä hormonia erittyy erityisesti silloin, kun ihminen on fyysisesti tai henkisesti rasittunut. 

Tutkimustilanteessa neljästä kymmeneen kuukautta vanhat vauvat jätettiin nukkumaan ilman lohduttavaa syliä. Äiti istui samassa huoneessa, mutta hän ei saanut nostaa lasta syliin. 

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Huudatustilanteessa sekä äidin että vauvan kortisolitasot nousivat. Vauvan lopetettua itkemästä äidin kortisolitasot laskivat. Näin ei kuitenkaan käynyt vauvalle. Lapsen kortisolitasot saattoivat pysyä korkeina useita päiviä itkemisen jälkeen. 

Lue myös: Masentuneet häiritsevät vauvan unta 

Ulkoista osaamista

”Vaikka lapset eivät näyttäneet minkäänlaisia merkkejä, heidän psykologinen hätänsä jatkui. Hätä näkyi ainoastaan korkeampina kortisolitasoina”, tutkimusjohtaja Wendy Middlemiss Texasin yliopistosta kertoo.

Tutkimuksessa ei seurattu huudattamisen pitkittäisvaikutuksia. Middlemiss pitää kuitenkin todennäköisenä, että huudatus jättää lapseen pitkät arvet.

”Vaikka lapsi oppii näennäisesti rauhoittumaan omin päin, se on kuitenkin pelkkää silmänlumetta. Huudatettu lapsi oppii kätkemään sisäisen ahdistuksensa, mutta hän ei opi rauhoittamaan itse itseään”, Middlemiss sanoo.

Lähde: DailymailILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 6
itku
Kirjoittaja eeva 15.02.2016
joillakin vain ei ole äidinvaistoa lukevat kaikenmaailman ohjeita ja tulevat epävarmoiksi ,valitettavasti!Pieni lapsi ei piruuttansa itke joku syy siihen on!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Lähdekriittisyyttä!
Kirjoittaja Joanna 03.12.2014
Sinänsä ottamatta kantaa ko. jutun sisältöön, ihmettelen hieman suomentajan lähdekriittisyyttä. Jarkko Uro on siis poiminut kohtia Dailymeilin jutusta suomentaen ne, mutta ei ilmeisesti ole lukenut alkuperäistä tutkimusta. Ja kuinka olisikaan kun sitä ei ole mainittu edes Dailymeilin jutussa! Tai ainakaan minä en sitä löytänyt. Sitä paitsi tämä oli julkaistu Dailymeilissä jo 24.5.2012. Kummassakaan jutussa ei kerrota kuinka paljon tutkimukseen osallistui vauvoja äiteineen. Koska asiaa ei ole mainittu, saan itse sen vaikutelman että otos ei ole kovinkaan suuri ollut ja tutkimus ei ole kovinkaan luotettava. Uro mainitsee, että tutkimus on julkaistu Early Human Development -lehdessä, joka ei ainakaan saamansa impact factorin perusteellaa ole kovin arvostettu lehti. Sinänsä aihe on mielenkiintoinen ja varmasti tutkimisen arvoinen. Jatkossa toivoisin että vau.fi mainitsisi alkuperäisen tieteellisen lähteen, jos juttu sellaiseen perustuu ja kertoisi edes tutkimukseen osallistuineiden määrän.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Itketystä
Kirjoittaja Hollannista 17.09.2012
Täällä ainakin neuvolassa opetetaan lapsi pienestä pitäen nukkumaan omassa sängyssä. Jos lapsi itkee niin annetaan itkeä. Itkua seurataan 5min ja jos itkua vieläkin riittää, niin tarkastetaan, ettei lapsella ole mitään hätää, joku paikka jumissa, vaippa märkä, kuuma, kylmä tms. Jos näin ei ole, niin annetaan itkun jtakua uusi 5min ja toistetaan sama. 15min jälkeen otetaan vauva pois sängystä ja rauhoitellaan ja laitetaan takaisin nukkumaan. Meillä toimittiin aikanaan noin ja vauva oppi nukkumaan ilman mitään itkuja tai venkoilua. Aluksi saattoi itkua riittää sen 5min, mutta nopeasti se oli 1min ja sitten kun vauva oppi kuulemaan, että ovi meni kiinni, loppui itku. Parin kuukauden kuluttua ei kuulunut itkua missään vaiheessa eikä sen jälkeen ole ollut mitään ongelmaa nukkumisen kanssa. Nykyään menee kehoituksesta sängyle ja kun vauva sänkyyn nostetaan, jää hän sinne nukkumaan. EI tarvitse mitään iltarituaaleja tms tehdä eikä odottaa, että vauva nukahtaa.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
tarkennus
Kirjoittaja Mari 01.06.2012
Joo ja siis mää en kannata mitään hitler-tyylisiä unikouluja, mutta sillon kun äiti tietää että kyseessä on kiukku-itku niin mun mielestä voi jo jättää vaikka vähän itkemäänki. Meillä myös joskus AINOA konsti mikä toimii rauhoittamiseen on sänkyyn itkemään jättäminen, joskus ei edes äidin syli auta kun tyttö selvästi haluaa omaan sänkyyn rauhoittumaan... Meillä on muuten kaksi IHAN ERILAISTA lasta, ei sovi samat säännöt/käytännöt molemmille... Kohtuus kaikessa ja äiti tietää parhaiten, nää on mun mielestä hyvät säännöt ;)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kohtuu kaikessa
Kirjoittaja Mari 01.06.2012
On se hyvä että on näitä tutkimuksia millä saada äideille huono omatunto. Näissä kun otetaan aina NIIIIIIN hyvin huomioon että lapset ovat ERILAISIA riippuen iästä, luonteesta ja vaikka mistä. Ihan hyvä varmaan pääsääntönä, mutta olisimpa halunnut taas nämä arvoisat tutkijat meille viimeisen 24h ajaksi koittamaan olisivatko osanneet rauhoittaa paremmin lapseni kuin äiti itse. Meillä saattaa olla lohdutonta itkua esim. ennen ruokailua eikä äiti silti sitä ruokaa saa yhtään nopeampaa valmiiksi, saatikka jos yrittää pitää naperoa sylissä siinä samalla. Mahtaakohan siinäkin tilanteessa stressihormooniarvo nousta ja pysyä monta päivää?? Varmaan noilla tutkijoilla on taikakonsteja, millä selvittää joka tilanne. Henk. koht. ajattelen, että kun ekat kk on menneet niin kyllä se lapsi voi alkaa oppia, ettei kaikkea haluamaansa voi ihan aina eikä varsinkaan heti saada ja jos se siitä nyt sit vähä stressaantuu niin musta tuntuu et JOSKUS se voi olla vaikka ihan hyväksi. Oon varmaan tosi paska äiti
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Niinpä niin
Kirjoittaja Äippä 30.05.2012
Ystäväni Ranskassa kertoi, että siellä neuvolassa neuvotaan huudattamaan lapsi uneen ja ystävääni pidettiin outona, koska hänen vauva nukkui vanhempien kanssa samassa huoneessa.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun