Olet täällä: Lapsi > Terveys > Uni

Uni


Päiväunille ulos läpi vuoden

Suomalaiset vauvat ovat jo 1920-luvulta lähtien opetelleet nukkumaan päiväuniaan ulkona. Tutkittua tietoa ulkona nukuttamisen terveysvaikutuksista on vähän, mutta useimmat vanhemmat ovat Arvo Ylpön tapaan vakuuttuneita siitä, että pieni piltti nukkuu parhaiten raittiissa ulkoilmassa. Näin on myös Oulussa, jossa on tutkittu vanhempien käsityksiä lasten ulkona nukuttamisesta talvisaikaan.

Lue lisää

Hyvää yötä ja kauniita unia!

Noin joka kolmannessa vauvaperheessä uuteen nukkumisrytmiin totuttelu ei käy kädenkäänteessä. Lastensairaanhoitaja Karin Naphaug on koonnut vinkkejä hyvän unirytmin löytämiseksi eri ikäkausina.
Lue lisää

Vauva tuli, unet meni?

Uni, tai sen puute, on pienten lasten vanhempien kestopuheenaihe. Toiset tuskailevat rikkinäisten öiden kanssa ja toiset kerskailevat, kuinka heillä on nukuttu täysiä yöunia alusta saakka.

Nukkuminen kannattaa ottaa vakavasti, sillä unenpuutteen seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Unenpuute lihottaa vauvaa

Liian vähän vuorokaudessa nukkuvat vauvat lihovat muita herkemmin.Tutkijat arvelevat, että unenpuute vaikuttaa elimistössä ruokahalua sääteleviin hormoneihin, minkä vuoksi lapset päätyvät syömään yli oman tarpeensa.
Lue lisää

Ylivilkkailla lapsilla paljon uniongelmia

Tarkkaavaisuus-
häiriöisistä lapsista ehkä jopa kolme neljästä kärsii erilaisista uniongelmista.
Lue lisää

Vauvan unirytmi: Yö ja päivä opitaan

Mitä vähemmän lapsi on rytmisyyteen taipuva ja mitä enemmän hänellä on vaikeuksia itsesäätelynsä kehityksessä, sitä enemmän hänen nukkumiskäyttäytymisensä tarvitsee säätelyn tukea ulkoapäin. Miten se tehdään? 

 

Miten luodaan hyvä pohja vauvan unelle? Lastenpsykiatri Jukka Mäkelä kertoo.

Perhepeti luo turvaa

Lapsen kannalta paras nukkumisjärjestely on perhepeti, esittää perheneuvolan psykologi Kirsi Kuronen. Lastenlääkäri Turkka Kirjavainen muistuttaa, että perhepeti lisää hieman kätkytkuolemariskiä.

Lue lisää

Vauvan sänkyvarustelu

Pienen lapsen sänkyä ei neuvota täyttämään tavaroilla. Mutta miksi vauvalle ei saa laittaa tyynyä? Entäpä miten on peiton käytön laita? Lue lisää

Unikoulua yökitisijöille

Kun lapsi heräilee ja valvoo yöllä, tulee unikoulu kyseeseen. Ennen neuvottiin huudattamaan lapset uneen. Nyt uusin muotivillitys on tassuhoito. Entä voiko perhepeti auttaa lasta ja vanhempia nukkumaan yönsä hyvin?

Lue lisää

Mörköjä ja kummituksia

Pienten lasten mielikuvitus on vilkasta. Ei ihme, että lapset näkevät usein painajaisia. Kun lapsi pelkää hirviöitä, on vanhempien tehtävänä olla turvana myös vanhemmille lapsille.

Lue lisää

Lyhyet yöunet lihottavat pikkulasta

Vähän nukkuvat alle viisivuotiaat saattavat olla muita herkempiä lihomaan, tuoreesta tutkimuksesta ilmenee. Tätä vanhempien lasten painoon unella on pienempi vaikutus.
Lue lisää

Mitä uni on?

Kukaan ei osaa oikein selittää, mitä uni on ihmiselle. Siihen sisältyy edelleen monta salaisuutta, joita tutkijat eivät vielä ole pystyneet paljastamaan. Edelleenkään emme tiedä varmasti, miksi nukumme, mutta olemme kaikki kokeneet univajeen seuraukset: väsymystä, ärtyisyyttä, muistin ja keskittymiskyvyn heikentymistä. Pitemmät unettomat jaksot voivat aiheuttaa ahdistus- ja masennusoireita ja jopa diabeteksen tapaisen tilan. Myös ylipaino sekä sydän- ja verisuonitaudit voidaan yhdistää unenpuutteeseen.

Lue lisää

Vastasyntyneen uni

Lapsen ei voi olettaa omin avuin löytävän vakinaisia ja säännöllisiä unitottumuksia ensimmäisinä viikkoina. Silti voi alkaa vakiinnuttaa hyviä tapoja ja pikku rituaaleja, jotka vähitellen opettavat lapselle päivän ja yön eron ja auttavat iltanukkumiseen ja yövalvomiseen.

Lue lisää

Nelikuisen uni

Useat lapset nukkuvat jo nelikuisina koko yön yhteen menoon, mikä käytännössä tarkoittaa tässä vaiheessa 5-6 tuntia.Voit siis iloita siitä, että lapsi pysyy valveilla ja haluaa leikkiä ja pitää hauskaa yhä pitempiä hetkiä päivästä. Lapsen kiinnostus yhdessäoloon muiden perheenjäsenten kanssa lisääntyy. Nuo aktiiviset valvejaksot tekevät päivästä rikkaamman. Tämä myötävaikuttaa puolestaan yhtenäisen yöunen muodostumiseen, ja vuorokausirytmi asettuu vähitellen paikoilleen.

Lue lisää

Puolivuotiaan uni

Monet kokevat, että puolivuotiaana lapsen vuorokausirytmi paranee ja valvotut yöt harvenevat. Eräät lapset nukkuvat helpommin läpi yön alkaessaan syödä kiinteää ruokaa, kun taas toisten uusilla ruokailutavoilla ei ole suurta vaikutusta nukkumismalliin. Ravitsemuksen kannalta lapsi ei tarvitse yöruokintaa, jos hän syö riittävästi päivällä, mutta lapset ovat usein tottuneet yösyömiseen ja heräävät jatkuvasti yöllä.

Lue lisää

Taaperon uni

On tavallista, että lapsi aloittaa päiväkodissa tai hoitopaikassa noin yksivuotiaana. Tämä merkitsee suurta muutosta lapselle sekä vanhemmille. Päivistä tulee kiireisempiä, ja nyt on entistä tärkeämpää, että on olemassa yhdessäolon käytäntöjä ja muotoja. Silloin lapsi ei koe arkea käsittämättömänä ja sekasortoisena. Perheen aikuisille voi puutteellinen yöuni olla suurempi rasitus, kun molemmat vanhemmat työskentelevät kodin ulkopuolella.

Lue lisää

Leikki-ikäisen uni

Iltamenot ja unimalli ovat useimmilla hyvin juurtuneet leikki-ikäisellä. Kuitenkin tulisi olla valmis tekemään vähän töitä sen eteen, että rutiinit pysyisivät vakinaisina. Lapsen väsymys iltaisin vaihtelee sen mukaan, kuinka aktiivinen päivä on ollut. Parasta on kuitenkin pitää kiinni vakituisesta nukkumaanmenoajasta.

Lue lisää

Koliikki itkettää ja valvottaa

Koliikki ei ole sairaus vaan tila, joka usein määritellään näin: terveen lapsen levottomuutta ja itkuisuutta, jota kestää yli kolme tuntia vuorokausittain yli kolmena päivänä viikossa ja yli kolmen viikon ajan. Usein havaitaan vakituinen vuorokausimalli, jossa lapsi itkee iltapäivällä ja illalla tai yöllä. Koliikki alkaa monesti kahden kolmen viikon iässä, ja useimmilla se päättyy, kun lapsi on noin kolmen kuukauden ikäinen, toisilla vähän myöhemmin.

Lue lisää

Tutkija: Vauvan nukkumapaikka on äidin vieressä

Länsimaissa pieni lapsi laitetaan usein omaan sänkyyn nukkumaan. Yksin nukkuminen on kuitenkin vauvalle stressaavaa: se kuormittaa sydäntä ja on aivoillekin haitallista. Minkä ikäiseksi vähintään lapsen pitäisi saada nukkua äitinsä vieressä? Kenguruhoitomenetelmän kehittäjä Nils Bergman kertoo.

Yksin nukkuminen kuormittaa vauvan sydäntä

Uni voi häiriintyä monesta syystä

Lapsen uni tai unen puute todella koskettaa vanhempia, ja jos he kokevat unimallin ongelmaksi, se on ongelma myös koko perheelle. Seuraavassa yleiskatsaus eräistä tavallisimmista univaikeuksista.

Lue lisää

Levotonta menoa yöaikaan

Monenlaiset nukkumiseen liittyvät ongelmat voivat häiritä lapsen unta. Painajaiset voivat häiritä hyvin pieniäkin, ja yölliset kauhukohtaukset voivat säikäyttää parivuotiaan vanhemmat. Unissakävely on myös melko tavallista.

Lue lisää

Ferberin menetelmä avuksi lasten univaikeuksiin

Tämä uniopetuksen menetelmä on ehkä maailman tunnetuin ja kiistellyin. Amerikkalaisen lastenlääkäri Richard Ferberin luoma menetelmä tuli tunnetuksi 1980-luvun puolivälissä. Menetelmän uskotaan olevan hyvin tehokas, jos sitä noudatetaan johdonmukaisesti. Siitä on tullutkin pelastus monille perheille, joissa unenpuutteen vuoksi sekä vanhempien että lasten on vaikea hallita arkea. Ferberin metodia voidaan soveltaa terveisiin ja normaalisti kehittyneisiin lapsiin, erityisesti 6–18 kuukauden ikäisiin.

Lue lisää

Apua lasten univaikeuksiin

Mistä saa apua lasten univaikeuksiin?

Lue lisää

Uneton pinnasängyssä

Kun vanhemmat eivät saa riittävästi unta, perhe alkaa suistua raiteiltaan.

Lue vinkit, kuinka yökitisijä taltutetaan.

Lohduton itku jättää pitkät jäljet

Yksin sängyssä nyyhkyttävä pikkunyytti saattaa rauhoittua ilman vanhempien apua ja oppia nukahtamaan itsekseen. 

Pienen vauvan huudattaminen itsenäiseksi nukkujaksi sisältää huomattavia vaaroja.

Masentuneet häiritsevät vauvan unta

Masennusoireiset äidit herättävät lapsiaan turhaan yöllä, uusi tutkimus esittää. 

Lue lisää tutkimuksesta.

Yhdessä nukkuminen – parasta kaikille?

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan yhdessä nukkuminen vähentää stressihormonitasoja veressä. 

Miksi sitten nukutamme vauvat omaan yksinäisyyteensä?

Vitutusventtiili väsyneille vanhemmille

Mikä vittu siinä on, kun lapset eivät nukahda silloin kun pitäisi? Yhdysvaltalainen hittikirja kertoo lastensadun keinoin aikuisten epätoivon tunteista.

Lue lisää

Perhepetikö lisää kätkytkuoleman riskiä?

Yhdysvalloissa perhepetiä ei enää suositella laisinkaan, sillä uudet tutkimukset ovat havainneet yhteyden perhepedin ja kätkytkuolemien välillä.

Pitääkö siis perhepedistä luopua kokonaan? Asiantuntija kommentoi.

Taapero ei tahdo nukkumaan!

Nukkumaanmenoaika on käsillä, mutta taaperolla on jano. Sitten alkaa pissittää. Seuraavaksi pitää saada vielä yksi hali ennen nukahtamista. Kuulostaako tutulta? Helsingin Uniklinikan ylilääkäri, neurologian erikoislääkäri Gabriele Sved neuvoo vanhempia toimimaan tilanteessa johdonmukaisesti.

Lue lisää

Uniterapeutti: ”Lapset valvovat nykyään liian myöhään”

Herääkö lapsesi usein yöllä? Nouseeko lapsi ylös sängystä todella aikaisin? Onko lapsi levoton tai ärsyyntynyt päivällä? Nämä ovat kaikki oireita lapsen unenpuutteesta.

Lue asiantuntijoiden vinkit lapsen riittävän unensaannin takaamiseksi.

Näin laitat lapsen nukkumaan – 100 helppoa vaihetta

Onko nukkumaanmenoaika yhtä taistelua? Ei hätää, näitä ohjeita seuraamalla iltarutiinit sujuvat pian leikiten!

Lue lisää

Päiväunien rytmityksellä jaksamista arkeen

Lapsen unirytmi vaikuttaa paljon myös vanhempien jaksamiseen. Usein lasten uniongelmien syynä ovat huonosti ajoitetut päiväunet. Päiväunirytmin muuttamisella voikin olla suuri vaikutus koko perheen hyvinvointiin. Unikoulutyötä 20 vuotta tehnyt perhepsykoterapeutti Jaana Pajunen kritisoi päivähoitomaailmassa yleistä tapaa laittaa yli kolmevuotiaat päiväunille. Pajusen mukaan käytäntö aiheuttaa helposti kierteen, jossa lapsi nukkuu yönsä huonosti, on jatkuvasti väsynyt ja kuittaa univelkaansa torkkumalla päivisin.

Lue lisää

Levotonta menoa yöaikaan

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.